IT界討論區:IT都有人禽之別(6)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
想問下大家,對Web有興趣應該學咩好,我本身學過html+css+js,淨係識D勁basic嘅野,學校做project就玩開C++

利申:讀緊asso

學埋個 BACKEND 囉..........
你識寫 PROGRAM , 寫個 WEB 都要知道下 BACKEND 點 TRACE D 問題出嚟........
後面隻 SERVER 會唔會裝錯嘢 SET 錯 CONFIG 會整慢你D 嘢.........
或者 學下 寫 TEST CASE ..........

我都唔識太多, 吹水9UP下呢D...........

css->less/sass/scss
js->Framework/Library/Typescript
html->html

Backend:
PHP, Nodejs->Framework

上面呢堆都夠你學到畢業

哇...做web都幾辛苦..

咁就辛苦既話你最好盡快考慮轉field
web真係IT之中轉得最快最多既一範
上面堆野可能到你畢業得返1,2樣有人用
追tech追到痴線
想問下大家,對Web有興趣應該學咩好,我本身學過html+css+js,淨係識D勁basic嘅野,學校做project就玩開C++

你識寫 PROGRAM , 寫個 WEB 都要知道下 BACKEND 點 TRACE D 問題出嚟........
後面隻 SERVER 會唔會裝錯嘢 SET 錯 CONFIG 會整慢你D 嘢.........

js->Framework/Library/Typescript
html->html

Backend:

上面呢堆都夠你學到畢業

咁frontend定backend邊樣相對有錢途,定係玩番傳統C++/JAVA/C#個D?點睇都冇可能同時識曬咁多樣野,樣樣都博大精深。。

有Mindset去邊範都唔係問題
因為programming都係為解決問題而生
Btw frontend有埋design經驗會好搵好多

html->html

Backend:

上面呢堆都夠你學到畢業

咁frontend定backend邊樣相對有錢途,定係玩番傳統C++/JAVA/C#個D?點睇都冇可能同時識曬咁多樣野,樣樣都博大精深。。

但frontend應該難上SA?

html->html

Backend:

上面呢堆都夠你學到畢業

但frontend應該難上SA?

無可能 因為兩樣野好難扯上關係
除非一人handle哂成個project

不過老老實實 點解冇人諗到2017年都仲有咁多野要用cmd line

gui用多咁多resources e.g. RAM 又有多d bug
security用gui 同人玩防守

邊有咁多 GUI ............

個趨勢係要有,你睇 google 個堆 service gui,好靚仔

我讀security 玩Cisco router 從來都係打commands,冇GUI的

Router config我倒哂入去就算 仲邊會逐粒打
除非無backup

倒哂入去都要打copy running-config startup-config

write咪搞掂。
而且asa/ sourcefire/ wsa/ esa/ prime你唔係仲用cli下話?

今時今日仲有人用command line 仲以為高人一等?
sdn,寫好個front end 俾user 玩,乜都唔洗做就 orchestration 晒啦

可唔可以share 多d ?
咁network engineer嘅position 會係...?

有問題既時候做troubleshoot 囉
不過其實都好難剩係做troubleshoot, 遲早都要轉型學埋programming 玩sdn

ching 已經玩緊?
如果想學應該從何入手先好
學用python control switch 先?
定應該學下aci d bridge domain, EPG 呢d著手先?
定一話係要學咩係open flow ?
有degree 記住唔好做難市
洗碗 保安 都16k 護士2萬幾 教師 2萬幾
呢個時候仲開15 6k 簡直係on9
最係埋都request 20k

大家覺得如果OU 出黎可以叫價幾多?

跟足市價叫,今年17k

舊年平均數都係16k. 跟市價

我咁問係因為有個ou fd去in科學園,人地出價12k,但同一間公司另一個poly fd就出價16k.....佢2個本身都係識諗住一齊in同一個post(好似係叫project engineering),而家OU真係咁慘咩

ou讀出黎有冇料我答你唔到
但我相信係好多僱主心中
cu=ust > poly=city > ive hd others
12k肯定係太低,但開16k俾poly都算合理價

Poly係僱主心目中印象認真麻麻
OU建議搵返九龍/港島Vendor, 大vendor好多OU仔

無計,好多ou fg 都唔多熟行情,加上自卑(比人笑得多,點都有啲 )舊年寫有人cv 寫12,3k ,又有人比扑街hr 質到十四k

OU都一定可以叫到16

跟足市價叫,今年17k

我咁問係因為有個ou fd去in科學園,人地出價12k,但同一間公司另一個poly fd就出價16k.....佢2個本身都係識諗住一齊in同一個post(好似係叫project engineering),而家OU真係咁慘咩

但我相信係好多僱主心中
cu=ust > poly=city > ive hd others

OU建議搵返九龍/港島Vendor, 大vendor好多OU仔

無計,好多ou fg 都唔多熟行情,加上自卑(比人笑得多,點都有啲 )舊年寫有人cv 寫12,3k ,又有人比扑街hr 質到十四k

OU都一定可以叫到16

俾人笑 ?咪有佢笑飽佢
唔好拉低個入息中位數同平均數害死你d師弟妹
淨係識basic野夠叫17k啦
framework唔洗啦
間間公司唔同
入到去學
間間公司唔同
入到去學

老細: 俾錢你唔係學野
聽到呢句即刻收左皮啦
間間公司唔同
入到去學

老細: 俾錢你唔係學野
聽到呢句即刻收左皮啦

呢D老細唔跟都擺就
靜係識for-loop, if else, list
仲有用Calendar計下日子
夠入場啦
下下識十種語言 + framework
你比50k我咩
夠入場啦
你比50k我咩

咁既話我都可以搵java工
Java定web有前途啲?
Web好似寫幾年就升唔到咁..
夠入場啦
你比50k我咩

仆街原來我夠資格入場
夠入場啦
你比50k我咩

30 40 歲人仲打code 咩?
我公司請個
programmer(0 exp or up)都19k啦
無錢咪學人請人

真定假?

真,p仔正常價hd16k u17-20k
夠入場啦
你比50k我咩

Web升上去係做咩
夠入場啦
你比50k我咩

做web 跟大project
system 果類要起碼做 2,3年果d
未計maintain,仲有schedule一定會推遲

唔好做果d爛尻app
做完踢你走
夠入場啦
你比50k我咩

Web升上去係做咩

冇架,system analyst (Web)

但我相信係好多僱主心中

OU都一定可以叫到16

俾人笑 ?咪有佢笑飽佢

屌你唔好咁睇唔起OU 你係識寫的 識人早幾年grad 依家都20k up 仲有數碼港,科學園就咪鬼去見喇 科學園都好d lunch都叫有野食

但我相信係好多僱主心中

OU都一定可以叫到16

俾人笑 ?咪有佢笑飽佢

屌你唔好咁睇唔起OU 你係識寫的 識人早幾年grad 依家都20k up 仲有數碼港,科學園就咪鬼去見喇 科學園都好d lunch都叫有野食

ou 畢業here
12 -> 15 -> 16
IT狗撈埋性小眾嚟做, 真係變瀨尿牛丸啦

OU都一定可以叫到16

俾人笑 ?咪有佢笑飽佢

http://vps.ouhk.edu.hk/web/pg/graduate/FTGraduateReview

中位數都14,15k啦
諗唔明點解仲叫12,13k

我ive hd 0exp都14k啦 有u仲要叫12,13k???

得罪講句大陸深圳,上海 都追撚到香港 有經驗追撚埋 仲12k
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞