IT界討論區:IT都有人禽之別(6)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
冇追開post
今年year4
Fresh grad degree programmer 公價幾多

17 k is must

我自問programming唔係高手
填左13k
但老實講填17k十成九又唔會請

屌做爛市
3年前都填緊16k

利申 真絲但乜柒都唔識
冇追開post
今年year4
Fresh grad degree programmer 公價幾多

填左13k

hd都冇你咁低

咪係 hd叻仔少少都可以叫15
問自己做過啲咩之後深入問佢個proj d tech野咪得
出埋啲背書題好撚on9

香港鍾意brain dump on9多過醒目仔

你黎 interview 問你之前做過既 project 好正常
但你本身既 project 同公司做既野冇相關
咁問乜好呢?iq題嗎?

Design pattern / Problem solving ?
呢D直接睇logical thinking總好過問一堆google唔駛十分鐘就有答案既題目吧

有問呀 唔通只係問一題咩

可以問多過一題架
一題點樣tune個network latency
一題點樣可以enhance security
一題點樣可以ensure integrity
concept錯既咪又係答到錯漏百出
可以睇下對方夾唔夾你個風格

我係話我 in 果條友問哂 background, previous project 之類既問題
之後問既野都係有比 scenario
例如 要整一頁 比客 upload document 既 page 要有咩 validation rules

問完scenario題, 對candidate既tech底都有個譜
其實應該轉向問關於personality既問題
點樣面對上司同事user都好緊要
與其話唔知問咩問題, 不如話in果個連自己想要咩都未攪清楚

呢啲問題 hr 問的
唔係唔知要咩 但呢度既人好唔想答d concept題

佢入到嚟係同你夾
hr問既, 係佢融唔融入到公司既文化
你問既, 係佢融唔融入到你條team
兩者角度唔同, 唔會完全一樣
冇追開post
今年year4

填左13k

香港十個opening九個唔係要高手
好多公司寧願要個寫doc靚仔既
冇追開post
今年year4

填左13k

屌做爛市
3年前都填緊16k

利申 真絲但乜柒都唔識

你乜柒都唔識16k請左做咩工
因為我都係乜柒都唔識
冇追開post
今年year4

填左13k

屌做爛市
3年前都填緊16k

利申 真絲但乜柒都唔識

IT香港黎講 絲打邊有得輸
無野做夾左堆lan 線
等新女同事番工就可以用我條lan 做野

有冇特登夾鬆少少?
咁先可以成日捐佢枱底整lan線
冇追開post
今年year4

填左13k

真係?
因為身邊唔少IT神乜都識我好自卑
好啦我填翻15k啦
冇追開post
今年year4

填左13k

屌做爛市
3年前都填緊16k

利申 真絲但乜柒都唔識

你乜柒都唔識16k請左做咩工
因為我都係乜柒都唔識

其實我寫16俾人壓咗做15
主要做client side
全部靠google
無野做夾左堆lan 線

有冇特登夾鬆少少?

做乜鳩野
冇追開post
今年year4

填左13k

真係?
好啦我填翻15k啦

如果你識code而只係唔係高手, 有正常溝通同英文能力的話
13k真係好低
無野做夾左堆lan 線

有冇特登夾鬆少少?

係wor
剪左佢再夾過

記住電腦果邊夾實D, 等佢無藉口成條線換
無野做夾左堆lan 線

有冇特登夾鬆少少?

做乜鳩野

同女同事玩lan 頭

冇追開post
今年year4

填左13k

屌做爛市
3年前都填緊16k

利申 真絲但乜柒都唔識

IT香港黎講 絲打邊有得輸

香港做其他行絲打未必有優勢
但IT一定有
冇追開post
今年year4

填左13k

真係?
好啦我填翻15k啦

13k真係好低

明白
冇追開post
今年year4

填左13k

真係?
好啦我填翻15k啦

13k真係好低

明白

填得太低人地會以為你係咩都唔識所以唔請
如果請你9成係專呃fg嘅仆街老細
無野做夾左堆lan 線

有冇特登夾鬆少少?

係wor
剪左佢再夾過

記住電腦果邊夾實D, 等佢無藉口成條線換

依位巴打經驗好豐富wor

空有一身好本領, 唉
fg degree holder 18-19k啦
仲16k
冇追開post
今年year4

填左13k

真係?
好啦我填翻15k啦

13k真係好低

明白

fg起碼叫16

叫價同人地開價係兩回事
叫16真係起碼 唔可以再低
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞