IT界討論區:IT都有人禽之別(6)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
問自己做過啲咩之後深入問佢個proj d tech野咪得
出埋啲背書題好撚on9

香港鍾意brain dump on9多過醒目仔

你黎 interview 問你之前做過既 project 好正常
但你本身既 project 同公司做既野冇相關
咁問乜好呢?iq題嗎?

下咁你問佢tech野
1.睇下佢玩到幾深入
2.睇下佢solve問題既方法
問背書最後咪請左啲紙上談兵既撚樣
有冇人識ambition呢間公司
岩岩有個鬼佬打電話過黎,好多都聽唔明
慘啦,未in都扣哂分

唔係Agent黎架咩

事實證明佢英文真係好差
依間真係agent黎
連登標準做十年 IT 係咪應該80k 一個月
慘啦,未in都扣哂分

唔係Agent黎架咩

事實證明佢英文真係好差
依間真係agent黎

Angel放假
慘啦,未in都扣哂分

唔係Agent黎架咩

事實證明佢英文真係好差
依間真係agent黎

Angel放假

係咪真係鬼佬嚟㗎
試過有間agent打嚟講問咗幾句英文之後轉廣東話
唔知係咪想chok下我英文程度
慘啦,未in都扣哂分

唔係Agent黎架咩

事實證明佢英文真係好差
依間真係agent黎

Angel放假

Angel 方加
出埋啲背書題好撚on9

你黎 interview 問你之前做過既 project 好正常
咁問乜好呢?iq題嗎?

Design pattern / Problem solving ?
呢D直接睇logical thinking總好過問一堆google唔駛十分鐘就有答案既題目吧

有問呀 唔通只係問一題咩

可以問多過一題架
一題點樣tune個network latency
一題點樣可以enhance security
一題點樣可以ensure integrity
concept錯既咪又係答到錯漏百出
可以睇下對方夾唔夾你個風格

我係話我 in 果條友問哂 background, previous project 之類既問題
之後問既野都係有比 scenario
例如 要整一頁 比客 upload document 既 page 要有咩 validation rules

問完scenario題, 對candidate既tech底都有個譜
其實應該轉向問關於personality既問題
點樣面對上司同事user都好緊要
與其話唔知問咩問題, 不如話in果個連自己想要咩都未攪清楚

呢啲問題 hr 問的
唔係唔知要咩 但呢度既人好唔想答d concept題

definition != concept

從來冇問 definition
出埋啲背書題好撚on9

咁問乜好呢?iq題嗎?

Design pattern / Problem solving ?
呢D直接睇logical thinking總好過問一堆google唔駛十分鐘就有答案既題目吧

可以問多過一題架

我係話我 in 果條友問哂 background, previous project 之類既問題
例如 要整一頁 比客 upload document 既 page 要有咩 validation rules

問完scenario題, 對candidate既tech底都有個譜

呢啲問題 hr 問的

"咩係http request " 唔係definition???
出埋啲背書題好撚on9

咁問乜好呢?iq題嗎?

可以問多過一題架

呢啲問題 hr 問的

"咩係http request " 唔係definition???

呢條唔係問題黎
今年fg
搵到份新工 做p仔
Accenture ibm 請唔請非IT background人?
慘啦,未in都扣哂分

唔係Agent黎架咩

事實證明佢英文真係好差
依間真係agent黎

就咁睇job ad以為係公司請人
Accenture ibm 請唔請非IT background人?

你報咩 post?

你報咩 post?

未報
Consulting之類
想問咁多位 一個接近零經驗既web developer intern expected salary填幾多好
想問咁多位 一個接近零經驗既web developer intern expected salary填幾多好

煙腸想幾錢

利申唔知價

煙腸想幾錢

利申唔知價

我都唔知 今年year2
唔想個價太低好似自己好廢咁
但同時我本身根本冇掂過web language

煙腸想幾錢

利申唔知價

起碼8000

煙腸想幾錢

利申唔知價

起碼8000

好 多謝巴打

煙腸想幾錢

利申唔知價

起碼8000

好 多謝巴打

一定無 8k我驚你搵唔到
Startup 正常識寫啲野 6k到
Intern預撚左俾人壓
我果陣番大公司先8k

你報咩 post?

未報

Ibm好似會請sales
Btw2個都完左application period 啦fg既話

煙腸想幾錢

利申唔知價

起碼8000

好 多謝巴打

一定無 8k我驚你搵唔到
Startup 正常識寫啲野 6k到
Intern預撚左俾人壓
我果陣番大公司先8k

shitty d intern 無間低過8000上年間

你報咩 post?

未報

Ibm好似會請sales
Btw2個都完左application period 啦fg既話

諗住諗清楚d先報
唔諗住咁早報

煙腸想幾錢

利申唔知價

可以寫高少少先
公司見你intern都係當你唔知價鳩寫
最後都會開返佢心目中個價

同埋intern嘅話可以諗下你想學嘢定揾錢

煙腸想幾錢

利申唔知價

可以寫高少少先
公司見你intern都係當你唔知價鳩寫
最後都會開返佢心目中個價

同埋intern嘅話可以諗下你想學嘢定揾錢

我都係諗住學野 依加真係咩工作上既野都唔識
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞