IT界討論區:IT都有人禽之別(6)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
寫緊web freelance
但鍾情C++
打算grad入bank
利申yr2

C++

計劃係summer之前深入睇下部分常用std
了解加深之後落手試 順手做下acm exercise
寫緊web freelance
但鍾情C++
打算grad入bank
利申yr2

C++

男人既浪漫
同前面幾位巴打一樣
今年grad 非CS/ENG 同係又同IT有關既degree...
我覺得自己個科教D野真係好雞
自己想做web但係覺得自己識好少野
淨係識html css js mysql php
底線係15K 好驚搵唔到

有無project?
叫18-20k啦
呢度有冇is grad又做p既?
會唔會interview比人質疑差過cs grad?
grad左之後做左一年銀行既developer,但實際上做緊ba野,冇咩打過code,依家想轉返出去做p都唔知點開價好

Is撚未grad
P好pay d咩? 點解想轉

is有咩可以做 我果科都似is,但有讀data structure+is+i/o
network無教,alog都無教,做backend應該會仆街
而家諗住做web

其實做web要做得好都要algo
不過比起其他應該算係最易上手

果啲sorting hash 都讀過
見cs好似有course係教你點design alog
間公司好濕鳩

Fg做左半年 想轉工

是否不智or整花cv

定話捱埋多半年先走人好
間公司好濕鳩

Fg做左半年 想轉工

是否不智or整花cv

定話捱埋多半年先走人好

濕鳩hr會覺得你cv花咗
tech人唔會理
同前面幾位巴打一樣
今年grad 非CS/ENG 同係又同IT有關既degree...

即係咩科

我估係Information Management?
而家周街都請web developer
上面講左自己起web cv實請 記得唔好亂降身價
仲有學定less/sass

Im=mis=is
教d野一樣

唔係
我個科行頭好細
舊制個時讀多年可以同computing double degree
不過而家冇左
好易自爆

識html css js php已經可以揾到好多web工
當然你要學習能力高
好多公司有自己用開嘅tool
轉工好多時都要由頭學過
間公司好濕鳩

Fg做左半年 想轉工

是否不智or整花cv

定話捱埋多半年先走人好

tech人唔會理

所以我都唔知捱多半年就走 定 搵到就走人
想搵到就走人 但個CV就花
間公司好濕鳩

Fg做左半年 想轉工

是否不智or整花cv

定話捱埋多半年先走人好

tech人唔會理

你而家間公司濕鳩到咩地步先
間公司好濕鳩

Fg做左半年 想轉工

是否不智or整花cv

定話捱埋多半年先走人好

tech人唔會理

係囉,可能其實冇你想像中咁鳩
2間濕鳩agent 加埋彈比我都唔夠5份cv
5份斬係狗也不屌
1個要求11點番工
1個2年exp expect sa位30k但連春(spring)都唔識

2 y exp 做sa 又離譜左啲

btw 我隔離位同事而家1 year exp , expect 下份工搵pm
間公司好濕鳩

Fg做左半年 想轉工

是否不智or整花cv

定話捱埋多半年先走人好

tech人唔會理

花乜鬼 有好路數唔怕轉
我都係咁
間公司好濕鳩

Fg做左半年 想轉工

是否不智or整花cv

定話捱埋多半年先走人好

tech人唔會理

花乜鬼 有好路數唔怕轉
我都係咁

同意
得半年你同濕鳩hr話你去咗旅行都得
5份斬係狗也不屌
1個要求11點番工
1個2年exp expect sa位30k但連春(spring)都唔識

btw 我隔離位同事而家1 year exp , expect 下份工搵pm

做pm野既project coordinator下話
間公司好濕鳩

Fg做左半年 想轉工

是否不智or整花cv

定話捱埋多半年先走人好

tech人唔會理

花乜鬼 有好路數唔怕轉
我都係咁

同意
得半年你同濕鳩hr話你去咗旅行都得

人生無幾多個半年,有好路數就即走
grad左之後做左一年銀行既developer,但實際上做緊ba野,冇咩打過code,依家想轉返出去做p都唔知點開價好

試過見support工比人問,你比其他人有咩優勝...
我好大支野咁話我讀security,其他人唔係..
之後佢請左我^_^ 唔係閪價
利申:security hd
5份斬係狗也不屌
1個要求11點番工

佢有權叫, HR有權篩
間公司好濕鳩

Fg做左半年 想轉工

是否不智or整花cv

定話捱埋多半年先走人好

tech人唔會理

係又屌9你 唔係又屌9你
做得快就叫你chk清楚先好交比人revivew, 做得慢又話你慢, 比我起expect既時間多左一倍etc...
仲話你D program 寫到出來係撞的 痴撚線
總有說話你聽

或者可能係我濕9
同前面幾位巴打一樣

即係咩科

Im=mis=is
教d野一樣

唔係
我個科行頭好細
舊制個時讀多年可以同computing double degree
不過而家冇左
好易自爆

當然你要學習能力高
轉工好多時都要由頭學過

D framework? React/angularjs果啲
想番startup 但驚伏
間公司好濕鳩

Fg做左半年 想轉工

是否不智or整花cv

定話捱埋多半年先走人好

tech人唔會理

做得快就叫你chk清楚先好交比人revivew, 做得慢又話你慢, 比我起expect既時間多左一倍etc...
總有說話你聽

或者可能係我濕9

無比deadline?
間公司好濕鳩

Fg做左半年 想轉工

是否不智or整花cv

定話捱埋多半年先走人好

tech人唔會理

總有說話你聽

或者可能係我濕9

無比deadline?

E D已經係小事, 之前係唔係有說話聽

Is撚未grad
P好pay d咩? 點解想轉

一黎興趣想做返tech果邊
二黎驚唔識tech升唔到上去
同前面幾位巴打一樣

即係咩科

Im=mis=is
教d野一樣

唔係
我個科行頭好細
不過而家冇左
好易自爆

當然你要學習能力高
轉工好多時都要由頭學過

D framework? React/angularjs果啲

唔止framework 仲有好多standard野
有時你唔可以用返自己既有果套方式做野
仲未計web野過多一兩年就可能轉新野玩

返start up 最穩陣係見工果陣睇老細想點
而家返緊份startup 好有挑戰性

即係咩科

Im=mis=is
教d野一樣

唔係
我個科行頭好細
不過而家冇左
好易自爆

當然你要學習能力高
轉工好多時都要由頭學過

唔止framework 仲有好多standard野
有時你唔可以用返自己既有果套方式做野
仲未計web野過多一兩年就可能轉新野玩

返start up 最穩陣係見工果陣睇老細想點
而家返緊份startup 好有挑戰性

可唔可以講下有咩挑戰性
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞