IT界討論區:IT都有人禽之別(6)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
有冇巴打推介下
有咩skill/language適合學生自學
經驗/skillset唔夠 ->無工-> 經驗/skillset唔夠 ->無工…

今日又in完份…又衰左

same

巴打 不如留個tg交換下情況?

有冇group,都想傾下
利申:一樣poor skillset
有冇巴打推介下

node.js,React,vue 要研究下
有冇巴打推介下

node.js,React,vue 要研究下

如果穩陣既
我覺得java 其實幾適合
寫完可以再extend 去mobile

如果想學新野 就果堆js framework
上手唔難 寫完可以寫曬frontend 加backend

可以直接報ap
點勁法先報到
今年grad
三大second up + 大量project
可唔可以試下叫ap

好老實講 好多公司都會肯俾機會
不過當然唔易 你interview表現要好好
同埋你做個d project有無咩成品 有既話show埋出黎同講下個flow 我諗間公司有心請人一定會請你

其實就唔多機會
大公司唔洗諗,佢地條path定得好死
其他公司肯試既都唔多,我舊年搵都係得2間有機會
另外成績好冇咩用,肯俾機會既三大second up已經夠做
但你真係要show到你有料,可以independent做野,由docs到design到code到test都做到
如果連學校project都做唔好個design,好難說服到人地你有料handle 到ap個位
同埋識既野同間公司用既skillset唔可以偏離太多,如果唔係佢會叫你由P仔做起做熟再升

其實ap 同p仔工作有乜野大分別?

dup石仔會有咩分別?
你dup出黎會靚D?

最大分別錢多d 好似係

係香港真係用黎界定個salary range only
p仔係junior paid得低d 通常below 20k
ap9成都係有d實際既working experience
所以paid得高d 20k to 40k都有

而家香港個分野真係愈黎愈細,一年ex 都做到ap , 一兩年前,仲講緊兩年ex
小弟無知一問
係香港如果行network是否毀自己前途
P仔我又唔多想做
有冇vue tg?
我好眼訓
hea 多陣準備訓

廣告時間
小弟公司請sa/ap/sql/qa
13個月糧
每月表現獎金
月尾花紅(不一定有)
medi
12日al
2日有薪病假

有興趣就快d tg 我啦
TG:HR_win

2日有薪病假咁少?????

要係forum 搵人既agent出口都唔高la

每個月2日有薪病假
因為公司想搵50-60人
依家先唔夠20人
依兩個月先搵得5個

出咩價位
而家學緊sails
想問下有無巴打做過i 仔? iadvantage
Big4 IT狗
想裸辭創業寫App, 大家點睇?

我都想做big4...
Big4係咪真係咁忙...

可以直接報ap
點勁法先報到
今年grad
三大second up + 大量project
可唔可以試下叫ap

好老實講 好多公司都會肯俾機會
不過當然唔易 你interview表現要好好
同埋你做個d project有無咩成品 有既話show埋出黎同講下個flow 我諗間公司有心請人一定會請你

其實就唔多機會
大公司唔洗諗,佢地條path定得好死
其他公司肯試既都唔多,我舊年搵都係得2間有機會
另外成績好冇咩用,肯俾機會既三大second up已經夠做
但你真係要show到你有料,可以independent做野,由docs到design到code到test都做到
如果連學校project都做唔好個design,好難說服到人地你有料handle 到ap個位
同埋識既野同間公司用既skillset唔可以偏離太多,如果唔係佢會叫你由P仔做起做熟再升

其實ap 同p仔工作有乜野大分別?

dup石仔會有咩分別?
你dup出黎會靚D?

最大分別錢多d 好似係

係香港真係用黎界定個salary range only
p仔係junior paid得低d 通常below 20k
ap9成都係有d實際既working experience
所以paid得高d 20k to 40k都有

而家香港個分野真係愈黎愈細,一年ex 都做到ap , 一兩年前,仲講緊兩年ex

其實唔出奇 呢幾年等人用 所以新人都升得快
連fg個價都升到差唔多20k
d公司俾多幾千請個做過1,2年既返黎即食唔好?
不過遲d個市再差返d就一齊等仆街啦
Big4 IT狗
想裸辭創業寫App, 大家點睇?

it有big4

big4有 做it consulting

係 IT consulting
人工係升得快 但學既野唔多
讀U個陣一手一腳寫app寫backend
好有滿足感

做左幾多年?係D字頭定P字頭果間?點解想裸辭既?
咩料,我想搵junior p仔,agent幫我搵左個ap
搞到我好大壓力
利申16fg hd仔 失業緊5個月
不如開多個 topic 叫 IT FG 討論區啦,個個都話 fg
我好眼訓
hea 多陣準備訓

廣告時間
小弟公司請sa/ap/sql/qa
13個月糧
每月表現獎金
月尾花紅(不一定有)
medi
12日al
2日有薪病假

有興趣就快d tg 我啦
TG:HR_win

2日有薪病假咁少?????

要係forum 搵人既agent出口都唔高la

每個月2日有薪病假
因為公司想搵50-60人
依家先唔夠20人
依兩個月先搵得5個

你果邊肯請fg就大把人狗衝啦
搞到我好大壓力

去馬啦 唔掂又唔會死
搞到我好大壓力

有d 19 agent可以ignore
不如開多個 topic 叫 IT FG 討論區啦,個個都話 fg
一年一代溝
一年一代溝

叫d fg 回頭是岸都好既
搞到我好大壓力

有d 19 agent可以ignore

後日interview
一年一代溝

呢個 post 變撚左 IT FG 應該搵幾多,個個都係度講 fg 叫幾多,其實仲有無其他野可以講下,我覺得可以講下大家 係公司而家搞緊咩 project, 煩緊比 d 咩位卡住做唔到之類分享下仲好啦
經驗/skillset唔夠 ->無工-> 經驗/skillset唔夠 ->無工…

今日又in完份…又衰左

same

巴打 不如留個tg交換下情況?

有冇group,都想傾下
利申:一樣poor skillset

巴打你放低個TG先啦...未有grp
一年一代溝

呢個 post 變撚左 IT FG 應該搵幾多,個個都係度講 fg 叫幾多,其實仲有無其他野可以講下,我覺得可以講下大家 係公司而家搞緊咩 project, 煩緊比 d 咩位卡住做唔到之類分享下仲好啦

呢d tech野周街都搵到source learn啦
而且我一路都見到有巴打討論呢方面既知識同資訊

但係你諗下 黎緊呢幾個月畢業潮
如果新入行個班唔熟行情 信左之前數碼港招聘日個d濕鳩資料或者其他sources
入行個陣亂嗌價做爛市 咁就大家都一齊仆街
所以我覺得唔應該只係呢度講tim 仲要唱通街 係唔同渠道張貼呢d資訊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞