IT界討論區:IT都有人禽之別(6)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike

即係咩科

我估係Information Management?
而家周街都請web developer
上面講左自己起web cv實請 記得唔好亂降身價
仲有學定less/sass

Im=mis=is
教d野一樣

唔係
我個科行頭好細
舊制個時讀多年可以同computing double degree
不過而家冇左
好易自爆

識html css js php已經可以揾到好多web工
當然你要學習能力高
好多公司有自己用開嘅tool
轉工好多時都要由頭學過

D framework? React/angularjs果啲
想番startup 但驚伏

唔止framework 仲有好多standard野
有時你唔可以用返自己既有果套方式做野
仲未計web野過多一兩年就可能轉新野玩

返start up 最穩陣係見工果陣睇老細想點
而家返緊份startup 好有挑戰性

可唔可以講下有咩挑戰性

想做份有挑戰性既工
依家又無聊 又成日做埋啲 crud 出黎

Im=mis=is
教d野一樣

唔係
我個科行頭好細
舊制個時讀多年可以同computing double degree
不過而家冇左
好易自爆

當然你要學習能力高
轉工好多時都要由頭學過

D framework? React/angularjs果啲
想番startup 但驚伏

唔止framework 仲有好多standard野
有時你唔可以用返自己既有果套方式做野
仲未計web野過多一兩年就可能轉新野玩

返start up 最穩陣係見工果陣睇老細想點
而家返緊份startup 好有挑戰性

可唔可以講下有咩挑戰性

唔可以
間公司好濕鳩

Fg做左半年 想轉工

是否不智or整花cv

定話捱埋多半年先走人好

濕鳩hr會覺得你cv花咗
tech人唔會理

所以我都唔知捱多半年就走 定 搵到就走人
想搵到就走人 但個CV就花

你而家間公司濕鳩到咩地步先

係囉,可能其實冇你想像中咁鳩

係又屌9你 唔係又屌9你
做得快就叫你chk清楚先好交比人revivew, 做得慢又話你慢, 比我起expect既時間多左一倍etc...
仲話你D program 寫到出來係撞的 痴撚線
總有說話你聽

或者可能係我濕9

無比deadline?

E D已經係小事, 之前係唔係有說話聽

龍門任佢搬, 既然佢覺得你咁廢
一拍兩散唔好撈, 你都唔好意思浪費佢headcount
間公司好濕鳩

Fg做左半年 想轉工

是否不智or整花cv

定話捱埋多半年先走人好

tech人唔會理

做得快就叫你chk清楚先好交比人revivew, 做得慢又話你慢, 比我起expect既時間多左一倍etc...
總有說話你聽

或者可能係我濕9

無比deadline?

條線任佢講搬, 聽番D同事講 唔少前人都有唔少人被迫走
間公司好濕鳩

Fg做左半年 想轉工

是否不智or整花cv

定話捱埋多半年先走人好

tech人唔會理

總有說話你聽

或者可能係我濕9

無比deadline?

點解你仲有信心可以忍到半年
其實而家咁渴市 東家唔打咪打西家
請問user support 係做d乜? support 做上去有無明天?
間公司好濕鳩

Fg做左半年 想轉工

是否不智or整花cv

定話捱埋多半年先走人好

tech人唔會理

總有說話你聽

或者可能係我濕9

無比deadline?

忍撚左好耐, 搬office果陣比同team既女同事叫去搬下野
之後比佢發現左, 叫我以後有人要幫手要同佢講聲,
個女同事之後仲打我台頭電話, 問on9上司 有冇發瘋, 同我say sorry
條女出晒名
間公司好濕鳩

Fg做左半年 想轉工

是否不智or整花cv

定話捱埋多半年先走人好

tech人唔會理

總有說話你聽

或者可能係我濕9

無比deadline?

忍撚左好耐, 搬office果陣比同team既女同事叫去搬下野
之後比佢發現左, 叫我以後有人要幫手要同佢講聲,
個女同事之後仲打我台頭電話, 問on9上司 有冇發瘋, 同我say sorry
出晒名
同前面幾位巴打一樣
今年grad 非CS/ENG 同係又同IT有關既degree...
我覺得自己個科教D野真係好雞
自己想做web但係覺得自己識好少野
淨係識html css js mysql php
底線係15K 好驚搵唔到

即係咩科

Im=mis=is
教d野一樣

唔係
我個科行頭好細
不過而家冇左
好易自爆

當然你要學習能力高
轉工好多時都要由頭學過

呢個年代應該無咩PHP 既工啦
請既大部份都 春天MVC/.NET 或者 AngularJS
岩岩見完1間細公司,manager話本來預請p仔得11k salary,仲要5.5日
一聽完心諗
岩岩見完1間細公司,manager話本來預請p仔得11k salary,仲要5.5日
一聽完心諗

保安都15-16K啦...ON9
一聽完心諗

本死問返佢, 你間公司憑咩吸引到人地逗11K做P仔仲要返五半
一聽完心諗

一聽完心諗

唔好望返轉頭.......
一聽完心諗

要望返公司水牌, 開名
一聽完心諗

要望返公司水牌, 開名

可以講呢間係勞工處搵到
一聽完心諗

要望返公司水牌, 開名

可以講呢間係勞工處搵到

上得奴工處都冇好野
一聽完心諗

要望返公司水牌, 開名

可以講呢間係勞工處搵到

上得奴工處都冇好野

奴工處IT狗都唔屌
AWS cloud FG 幾錢
有返一年實習

識啲咩先 起下ec2介下subnet咁?定opswork?aws咁多野邊個範疇又唔講

唔好意思
熟ec2, asg, load balancer
route 53加左幾個record, s3, codedeploy, codepipeline, cloudformation之類,
如果考完aws 張AWS Certified Solutions Architect - Associate大約幾錢到

一聽完心諗

要望返公司水牌, 開名

可以講呢間係勞工處搵到

開名啦
一聽完心諗

要望返公司水牌, 開名

可以講呢間係勞工處搵到

開名啦

開名啦
一聽完心諗

要望返公司水牌, 開名

可以講呢間係勞工處搵到

開名啦

開名啦

開名啦
我公司請個
programmer(0 exp or up)都19k啦
無錢咪學人請人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞