IT界討論區:IT都有人禽之別(6)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
不如開多個 topic 叫 IT FG 討論區啦,個個都話 fg
一年一代溝

叫d fg 回頭是岸都好既

呢個 post 變撚左 IT FG 應該搵幾多,個個都係度講 fg 叫幾多,其實仲有無其他野可以講下,我覺得可以講下大家 係公司而家搞緊咩 project, 煩緊比 d 咩位卡住做唔到之類分享下仲好啦

呢d tech野周街都搵到source learn啦
而且我一路都見到有巴打討論呢方面既知識同資訊

但係你諗下 黎緊呢幾個月畢業潮
如果新入行個班唔熟行情 信左之前數碼港招聘日個d濕鳩資料或者其他sources
入行個陣亂嗌價做爛市 咁就大家都一齊仆街
所以我覺得唔應該只係呢度講tim 仲要唱通街 係唔同渠道張貼呢d資訊

唔講真係唔知市價
唔經唔覺返左一個月新工
知唔知邊到會搵到it-related 既
Summer intern

或者有冇人公司請緊summer intern
不如開多個 topic 叫 IT FG 討論區啦,個個都話 fg
一年一代溝

呢個 post 變撚左 IT FG 應該搵幾多,個個都係度講 fg 叫幾多,其實仲有無其他野可以講下,我覺得可以講下大家 係公司而家搞緊咩 project, 煩緊比 d 咩位卡住做唔到之類分享下仲好啦

如果新入行個班唔熟行情 信左之前數碼港招聘日個d濕鳩資料或者其他sources
所以我覺得唔應該只係呢度講tim 仲要唱通街 係唔同渠道張貼呢d資訊

唔講真係唔知市價
唔經唔覺返左一個月新工

去大學secret post市價
經驗/skillset唔夠 ->無工-> 經驗/skillset唔夠 ->無工…

今日又in完份…又衰左

same

巴打 不如留個tg交換下情況?

有冇group,都想傾下
利申:一樣poor skillset

巴打你放低個TG先啦...未有grp

你地係大學生?
有冇人做過QuotePower International Limited 呢間p仔?
經驗/skillset唔夠 ->無工-> 經驗/skillset唔夠 ->無工…

今日又in完份…又衰左

same

你地係大學生?

唔知佢地 我上年grad左
一年一代溝

唔講真係唔知市價
唔經唔覺返左一個月新工

去大學secret post市價

D人會當你假膠

btw巴打們通常返新工預幾多日pickup 一樣新野
咩料,我想搵junior p仔,agent幫我搵左個ap
搞到我好大壓力
利申16fg hd仔 失業緊5個月

19 agent亂9咁黎
你預上去只是浪費時間做戲
agent真係仆街

介紹左份ae已經好伏,又比人壓價,又話年年會跳point 加人工,又話通常都有一個月花紅

入到去做問d同事乜撚都無
agent真係仆街

介紹左份ae已經好伏,又比人壓價,又話年年會跳point 加人工,又話通常都有一個月花紅

入到去做問d同事乜撚都無

自己熟d agent係okay的 有d完全係唔知個市場係點 問你識唔識java 其實人地係想搵人JS, 壓價我又唔明你又唔係在間公司做 agent+HR雙重壓價 on撚9
Big4 IT狗
想裸辭創業寫App, 大家點睇?

it有big4

big4有 做it consulting

係 IT consulting
人工係升得快 但學既野唔多
讀U個陣一手一腳寫app寫backend
好有滿足感

d 仔?
如果做d 仔你應都chur 到hihi
玩到咩grade 先
如果未上sc 都好快d 走
consultant 根本係萬能key
要用咩就學咩 公司冇人識照吹要識
tech 佬唔受重視 上sc 多數吹水佬sales 佬
錢唔多又要ot 到仆街

希望你諗清楚快d 走
利申 其中一間日日做17,8 個鐘既人

今日又in完份…又衰左

same

@joe938
我16 fg已經叫緊19k
你地fg仲叫緊13,14k
要死唔好搵下屆師弟/同行同你陪葬啦
你上奴工處搵份保安做算啦

話搵唔到工真係無乜可能
老實講it9算叫易搵工
又唔洗英文勁, 講野又唔洗流利
求其做個code test已經入得職

話搵唔到工真係無乜可能
老實講it9算叫易搵工

個個人唔同 你勁唔代表人地勁...
其實一開始就標籤咗自己唔勁
就唔好怪HR/Agent壓你價, 更加唔駛上黎求救, 連自己都唔信自己, 邊個幫到你?

仆街HR/Agent一街都係, 但唔會每一個interview都遇到
遇到好既HR/Agent時, 你又交咗咩貨出去吸引人地請你?
衰咗一次之後, 知唔知自己衰咩, 下一次interview之前有冇做野改善?
揼code一樣架咋, 唔通次次都bug埋同一個位, 咁就真係唔好寫code了
就唔好怪HR/Agent壓你價, 更加唔駛上黎求救, 連自己都唔信自己, 邊個幫到你?

仆街HR/Agent一街都係, 但唔會每一個interview都遇到
遇到好既HR/Agent時, 你又交咗咩貨出去吸引人地請你?
衰咗一次之後, 知唔知自己衰咩, 下一次interview之前有冇做野改善?
揼code一樣架咋, 唔通次次都bug埋同一個位, 咁就真係唔好寫code了

agger
below18k唔好行programmer條路啦
如果唔係又要同事執手尾又俾老細以為13,14k都可以請到人
有信心入行 點解無信心嗌高d價
就算俾你低價入到行 做到野 但你唔夠半年都一定後悔 又要轉工 浪費左呢半年青春

話搵唔到工真係無乜可能
老實講it9算叫易搵工

個個人唔同 你勁唔代表人地勁...

16K公價啦
低過屌佢老母走人就得

agger
below18k唔好行programmer條路啦
如果唔係又要同事執手尾又俾老細以為13,14k都可以請到人
有信心入行 點解無信心嗌高d價
就算俾你低價入到行 做到野 但你唔夠半年都一定後悔 又要轉工 浪費左呢半年青春

唔好諗到自己咁差..
其實呢行大把冗員
識朋友computer engine third hon 唔識寫code 開18k都有offer 大家俾d信心自己就得
識朋友computer engine third hon 唔識寫code 開18k都有offer 大家俾d信心自己就得

唔識寫code見咩有18k

唔識寫code見咩有18k

HA T-con 一星期返足五日
有手有腳應該就請
靚女的話
個PM打電話叫你返工都得

利申: 發緊夢
Fg BA 咩價位
都係16k+?
Fg BA 咩價位
都係16k+?

BA IT??
Fg BA 咩價位
都係16k+?

BA IT??

Yesyes
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞