IT界討論區:IT都有人禽之別(6)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
搵左半年仲未搵到p仔,而家諗緊奴工處果d 5.5日係咪都返住先當工作經驗

搵左半年仲未搵到p仔,而家諗緊奴工處果d 5.5日係咪都返住先當工作經驗

半年介唔介意講下咩背景?

ive hd se仔

唔好諗奴工處呀 好難翻身架

唔好呀 入HKX 都咪去個d

有冇具體少少?

有冇報過pccw 果啲,btw cv 寫咩都緊要,以前唔識寫靚個cv, 少好多interview 機會

幾個月前經過agent介紹in過pccw p仔,manager問介唔介意on call同做埋support工作,果陣答介意
上兩星期有報pccw gt,等緊消息
你係咪講solution果d

傻豬,新仔p有幾可on 到call , 連個system 都未玩上手。我個post 都要oncall , 但我做左半年,我個電話無響過
想問server 問題係度問得嗎?

dell server

dell server有問題就打去dell 啦, 無買main咩

我未買呀,但想問dell 有無所謂經銷商買平D?

自己搵人報價啦

幫公司買就搵sales幫價啦

自用就去官網send email

點解難返身?

呢度講過幾次
起薪點低,你要用返幾年甚至十年先追到巿價
學唔到嘢,一係就古早化石技術,一係就死抄罐頭
錢又唔多,靠奴工粉糧養家不如做保安

以上都算好 聽過有fd靠奴工處搵工(做p)
請佢返黎做既野同當初列出黎既職責無關
同請文員無乜大分別 除左多左樣update公司網頁

唔好呀 入HKX 都咪去個d

有冇具體少少?

有冇報過pccw 果啲,btw cv 寫咩都緊要,以前唔識寫靚個cv, 少好多interview 機會

幾個月前經過agent介紹in過pccw p仔,manager問介唔介意on call同做埋support工作,果陣答介意
上兩星期有報pccw gt,等緊消息
你係咪講solution果d

傻豬,新仔p有幾可on 到call , 連個system 都未玩上手。我個post 都要oncall , 但我做左半年,我個電話無響過

當然係P記 佢改哂名叫HKT 你搵勞工處個砟, 幫到你d乜比你做夠一年都係哂時間... 人工又低福利又少 仲要solution已經在個行頭名已經係衰 但勞工處個砟仲要衰過佢...
照計P記易入的... 祝你好運喇巴打
P仔姐係咩?其實
HD multimedia '咩都唔識 應該做到咩?
好認真問

如果27 8歲先補番個3大CS DEGREE 嚟轉行入IT 會唔會好大問題?

之前做開咩,做咩咁睇唔開

佢想入IT做邊範先 network, DB,support, program (玩ERP,webdevelop 又唔同)然後入咩公司做又唔同玩法

Thanks 巴打, 主要係想攸program, 個年齡會好大影響?

好認真問

如果27 8歲先補番個3大CS DEGREE 嚟轉行入IT 會唔會好大問題?

之前做開咩,做咩咁睇唔開

佢想入IT做邊範先 network, DB,support, program (玩ERP,webdevelop 又唔同)然後入咩公司做又唔同玩法

入得黎都有d遲 除非自己開公司

Thanks 巴打 咁其實點先唔算遲? 同埋其實巴打指遲既意思係 老細見到唔會請 / 之後冇咁易升職 / 轉數唔夠快?

到你三十歲
經驗你缺,轉數唔夠後生,又無咁捱得
如果你係老闆,你會請廿頭fg定係三十歲白紙?

我就咁睇你覺得個行真係唔岩自己咪轉lor 好似識條友 asso讀社會科學出到黎搵唔到野做 做文員仔的 咁的我寧願佢轉過黎算... 但你話想寫code
我覺得砟 你個program logic要好, 要自發去睇d新技術, 好似你用AngularJS咁 1,2 可以寫法完全唔同... 姐係你唔好學完就咁老定 要時時renew自己...至於你話有冇人請 我覺得年紀唔係一個問題反而你會唔會有野比人睇到,然後佢信得過你堅係識寫,如果你想寫program升職,希望你入到的係大firm或者IT team較大 一般公司in-house都唔多人 有d什至得1,2條友睇場...
P仔姐係咩?其實

Coding for foods
有degree 3年經
都比人壓到狗咁 明明寫26壓到23話完試用期先加到24

main skill係乜?

c# http://asp.net
做開finance

老老實實 3年經26都算寫少咗
仲要壓到23

唔好做
fg出黎都叫到23k
P仔姐係咩?其實

無咩睇過呢個名既
P仔姐係咩?其實

無咩睇過呢個名既

有冇人知apply完pccw gt過幾多日會有電話

我fd係學校apply 第二日就有電話
data scientist公價幾錢?
冇讀CS, master statistics
不過做左4年sql
識R, python, neural network, machine learning

琴日收到offer 得30k

巴打介唔介意講下咩公司?

有早有遲,但一定會覆,事關佢地要好多人
做得耐真心覺得呢行唔少冗員
又唔洗講到十年追到fg市價
你叫到16k就合格啦
你叫到16k就合格啦

見唔少(包括自己 )
同事幾好, 阿頭對自己唔錯, 年年review都話會有新挑戰同有機會升
磨下磨下就無咗人工跳得最快果幾年
你叫到16k就合格啦

見唔少(包括自己 )
同事幾好, 阿頭對自己唔錯, 年年review都話會有新挑戰同有機會升

真係咪撚信
有份工做左一段時間 吹左佢幾次先加10%咁大把成日拖話會加 最後我俾信走人
個阿頭竟然係問我係咪唔夠挑戰性先
on9都知佢唔肯加人工先走啦
你叫到16k就合格啦

見唔少(包括自己 )

真係咪撚信
有份工做左一段時間 吹左佢幾次先加10%咁大把成日拖話會加 最後我俾信走人
個阿頭竟然係問我係咪唔夠挑戰性先
on9都知佢唔肯加人工先走啦

年少無知
我好眼訓
hea 多陣準備訓

廣告時間
小弟公司請sa/ap/sql/qa
13個月糧
每月表現獎金
月尾花紅(不一定有)
medi
12日al
2日有薪病假

有興趣就快d tg 我啦
TG:HR_win

經驗/skillset唔夠 ->無工-> 經驗/skillset唔夠 ->無工…

今日又in完份…又衰左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞