IT界討論區:IT都有人禽之別(6)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
無人答tech野真係好正常
呢度數埋都唔知有冇一百隻IT狗,仲要唔同skillset
唔通叫一個寫開AS400既人答點解彈app,同lang又未必遇過你個情況

我識既都會答既
可惜app唔係我專長,愛莫能助
無人答tech野真係好正常
呢度數埋都唔知有冇一百隻IT狗,仲要唔同skillset
唔通叫一個寫開AS400既人答點解彈app,同lang又未必遇過你個情況

我識既都會答既
可惜app唔係我專長,愛莫能助

我果set又舊又刁鑽,比人炒就可以轉去渣的士
聽聞的士佬近排上位,幾好做
留名
日日都有人問fg去xx公司值唔值得去做, 又問前景點

你估我地係神仙咩, 點知你能力係點, 點知公司發展前景係點

fg咁怕輸, 就去考政府工啦

私人市場, 同工唔同酬, 人人際遇都唔同, 點樣答你丫

真係想入IT就用返1-2年體驗下自己岩唔岩做

係 怕輸考政府ap 月入30k
話唔定-6比你入到
到時上番來串呢度班做爛市毒撚

又唔洗咁激動既
fg擔心自己前途都可以理解既
間公司真係出名大伏既咪答下佢囉
唔識既就無視個post
人事狗事啦

但成日問前景乜乜驚中年無得撈。多鳩餘 行行都金字塔咁 中年邊行無危機。accountant 已經䦕始俾AI取代。

只可以講做好自己。頭幾年係蝕下 底 學完就轉工/位。做自己行頭最top既5%
想問問各位巴打deloitte做risk advisory既information security 咩環境? fg黎計相比出面其他公司值唔值得入去做?

隔離post聽人講big 4 D 位全部都唔啱tech人做
吹水多過tech野
利申冇做過,可以搵返個post睇,唔記得係咪叫big4 IT audit 之類

IT AUDIT果位巴打係咪BIG4 application period就報左名?
讀緊IT FD 想問下各位巴打如果讀cloud fg難唔難搵工?
幫未諗好讀咩科
讀緊IT FD 想問下各位巴打如果讀cloud fg難唔難搵工?
幫未諗好讀咩科

香港近年都有唔少cloud公司
及唔上web/app大路,但相對都唔算多人讀,競爭都唔算大

揀科睇興趣
app已經近飽和,4年後冇可能再咁值錢
big data/ML由一開始就係泡沫
IT範範都有得做,係冇一範會發達咁解,所以興趣緊要D
有無IT界既巴打識一個叫Ivan Lok既人
幫未諗好讀咩科

揀科睇興趣

Ml係泡沫,笑左,未開始的野都可以泡沫

一係啲公司整個decision tree就吹到自己powered by ml
fg 18k呀咪做爛市
fg 18k呀咪做爛市

有幾多公司比到
成日都講咩 t-con 咩 fg 有幾多,悶唔悶阿大佬
成日都講咩 t-con 咩 fg 有幾多,悶唔悶阿大佬

真係有料去startup開3xk佢跪係到求你做都得
做sa 其實除左經驗仲要咩要求
見到身邊d同事 3x 歲都係ap
幫未諗好讀咩科

揀科睇興趣

唔使太灰嘅, 香港人其實個優勢係 中英文都 OK , IT 行其實咩位都要識字, 唔識英文你都唔慌會有咩前途.........
尤其是睇埋D DOC, GOOGLE 搵返嚟D HELP 都係英文多.........
仲有D 人其實幾 捱得 長工時, 講得唔好聽就係爛做........
彈性 , 轉數快 , 靈活性高.........
同埋 地理位置 , 剛剛個時區 接到 歐美中間 ........

當然........正如肥彭臨走所講, 一點一滴咁慢慢斷送晌D 老一代果度..........
聽聞......新加坡果D 發展得好過我地好多........
fg 18k呀咪做爛市

HD 14-16k
U 17-20k
上述係0exp起薪
唔好做爛市
幫未諗好讀咩科

ive個cloud 得一班30人左右讀...識讀一定讀software engineering 或者security
cloud 好多工都返24輪班
利申:security 畢左業
幫未諗好讀咩科

ive個cloud 得一班30人左右讀...識讀一定讀software engineering 或者security

巴打security grad而家撈緊咩
想問下有無巴絲in過eab systems呢間公司嘅frontend developer?
fg 18k呀咪做爛市

HD 14-16k
U 17-20k
上述係0exp起薪
唔好做爛市

幫未諗好讀咩科

揀科睇興趣

Thx 今年ive都新開左big data
廢事入去做白老鼠
幫未諗好讀咩科

Software不了 我對寫code無太大熱誠
security我係排第二
幫未諗好讀咩科

Software不了 我對寫code無太大熱誠
security我係排第二

唔識寫曲學人講security
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞