IT界討論區:IT都有人禽之別(6)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
fg真係唔好頂爛市
我跟巴打建議人工叫價
都無比人壓過
唔好自己壓自己先

煩都要講句
hd 14-16k or up
degree 16k-18k or up

唔理你support定ba定code狗
寧願搵唔到工幾個月
都唔好做垃圾12k工

Support 狗都有咁高就好啦

p狗都有人收緊12k嫁
唔關工種事

下個post都係我親自開返算
貼返晒D舊post link同參考價
見你推post推得好辛苦

其實放咗D人都係照問....
fg真係唔好頂爛市
我跟巴打建議人工叫價
都無比人壓過
唔好自己壓自己先

煩都要講句

寧願搵唔到工幾個月
都唔好做垃圾12k工

p狗都有人收緊12k嫁
唔關工種事

D人當假膠
講完又唔信
第一步錯,都幾難翻身
人地FG 17一年轉工叫21
做當市就FG 12轉工叫16,但係再黎FG就17.5-18

跟住就變第二個腦魔
fg 有無手足聽過chengbao呢間野
Fg開20-40k驚做唔黎
Fg乜柒都唔識
淨係識JavaScript HTML php
應該做咩好

web client side?

絲打有冇好介紹
其實係咪搵細公司個d
點睇科學園個d

科學園多數都唔好

科學園啲公司嘅生存模式得幾種
一係就不停R funding->做prototype->loop
一係就接平job密食當三番

第一種人工多唔多睇老細識唔識吹水,但應該會學唔到嘢+冇成功感
第二種公司通常學到嘢但刻薄

仲有一種係就執笠嘅

利申 見識唔多 可能都有好嘅但我冇見過

煙腸想幾錢

利申唔知價

我都唔知 今年year2
唔想個價太低好似自己好廢咁
但同時我本身根本冇掂過web language

起碼8000

好 多謝巴打

一定無 8k我驚你搵唔到
Startup 正常識寫啲野 6k到
Intern預撚左俾人壓
我果陣番大公司先8k

shitty d intern 無間低過8000上年間

Shitty不嬲都on9
為左幫季生搵煙腸逼啲學生做奴隸
E.g. 我上年間公司出8k
佢shitty為左塞人入黎 4k 一個...仲要係shitty比 我都唔撚明點解咁垃圾既學校都可以叫大學

其實佢d intern係幾幫到手
當時有一大班廢人返intern hea啦
shitty d大公司return offer幾正

我都唔知 今年year2
唔想個價太低好似自己好廢咁
但同時我本身根本冇掂過web language

起碼8000

好 多謝巴打

我果陣番大公司先8k

佢shitty為左塞人入黎 4k 一個...仲要係shitty比 我都唔撚明點解咁垃圾既學校都可以叫大學

而我都靠呢份intern grad左搵到份岩自己心水的工 多謝shitty professor

起碼8000

好 多謝巴打

我果陣番大公司先8k

而我都靠呢份intern grad左搵到份岩自己心水的工 多謝shitty professor

好多都返hsbc developer?
上年三大IT degree grad
連想搵programmer做都嫌我唔夠tech

如果係ust應該夠tech㗎喎

除左HKU好難唔夠tech,係佢想請萬能fg,定你大學生涯全freeride啊

三大都唔夠tech
我地呢啲ou 仔加freeride 先唔夠tech 姐

利申ou 仔加freeride , 而家日日放工返屋企溫書

我I大仔 做左咁耐都覺得自己唔夠TECH

好 多謝巴打

我果陣番大公司先8k

hsbc intern 狗都不屌 比渣人返

好 多謝巴打

我果陣番大公司先8k

hsbc intern 狗都不屌 比渣人返

HA HSBC 係city cs placement 收容所
fg真係唔好頂爛市
我跟巴打建議人工叫價
都無比人壓過
唔好自己壓自己先

煩都要講句

寧願搵唔到工幾個月
都唔好做垃圾12k工

我IVE HD FG都14K啦屌...仲11K
fg 有無手足聽過chengbao呢間野
Fg開20-40k驚做唔黎

大陸野?
fg真係唔好頂爛市
我跟巴打建議人工叫價
都無比人壓過
唔好自己壓自己先

煩都要講句

寧願搵唔到工幾個月
都唔好做垃圾12k工

p狗都有人收緊12k嫁
唔關工種事

12K扣埋老強,得11k...
fg真係唔好頂爛市
我跟巴打建議人工叫價
都無比人壓過
唔好自己壓自己先

煩都要講句

寧願搵唔到工幾個月
都唔好做垃圾12k工

p狗都有人收緊12k嫁
唔關工種事

12K扣埋老強,得11k...

未計ot
12k你估番去坐下
入下野準時走人?
除番開分分鐘鐘
袋40蚊一個鐘
李錦記請IT MT
有無巴打知道Deloitte IT Consulting 咩環境?? 有冇前途同錢途??

一日平均工作15個鐘左右
錢唔多
轉工易但唔抵做

算啦 珍惜氐命,長期唔夠人

巴打係入面做過?一日平均15個鐘好恐怖wo

做緊 想走 但做左3個月only
雖然10月人工可以+到3,4k
但冇左條命值咩

痴撚線公司 學人做it vendor

係咪要onsite幫啲公司做CRM?有咩做要每日做15個鐘?

唔夠人做,行agile 個客可以狂變野 但又有deadline code 狗要做埋ba 野 ba 只係做ba 野 tunover 高 請唔到人

巴打做CRM定Oracle? 係咪個個project都係咁chur? 加薪幅度係咪真係好似Audit咁三年三萬,五年五萬?
oracle呢排好等人用?
今日 oracle hr打黎問有冇興趣轉過去

btw
想問下入面好唔好做/pay
2 years exp未夠
揼code仔做幾耐先有4皮一個月?
揼code仔做幾耐先有4皮一個月?

fg 都得
呢度有冇is grad又做p既?
會唔會interview比人質疑差過cs grad?
grad左之後做左一年銀行既developer,但實際上做緊ba野,冇咩打過code,依家想轉返出去做p都唔知點開價好
AWS cloud FG 幾錢
有返一年實習
oracle呢排好等人用?
今日 oracle hr打黎問有冇興趣轉過去

btw
想問下入面好唔好做/pay
2 years exp未夠

我都收到oracle hr linked-in message, 不過我無理佢
AWS cloud FG 幾錢
有返一年實習

識啲咩先 起下ec2介下subnet咁?定opswork?aws咁多野邊個範疇又唔講
番工學c#, 有時真係唔知係我logic 唔得定係單純唔識syntax
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞