IT界討論區:IT都有人禽之別(6)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
我公司請個
programmer(0 exp or up)都19k啦
無錢咪學人請人

真定假?
AWS cloud FG 幾錢
有返一年實習

識啲咩先 起下ec2介下subnet咁?定opswork?aws咁多野邊個範疇又唔講

唔好意思
熟ec2, asg, load balancer
route 53加左幾個record, s3, codedeploy, codepipeline, cloudformation之類,
如果考完aws 張AWS Certified Solutions Architect - Associate大約幾錢到

唔值錢,呢啲睇下說明書自己就識set
AWS cloud FG 幾錢
有返一年實習

識啲咩先 起下ec2介下subnet咁?定opswork?aws咁多野邊個範疇又唔講

唔好意思
熟ec2, asg, load balancer
route 53加左幾個record, s3, codedeploy, codepipeline, cloudformation之類,
如果考完aws 張AWS Certified Solutions Architect - Associate大約幾錢到

唔值錢,呢啲睇下說明書自己就識set

唔覺,咁你覺得幾錢到?
垃圾agent 又比d 垃圾黎
連之前目既p 仔都不如
片要開我30大仲要agent fee
最仆街係安排5點interview 要成7點先走得

而家咁多公司直接搵人 仲洗經agent?
想問下有冇啲寫porgram同game既netebook推介下
最緊要輕
連之前目既p 仔都不如

問題係唔知點解會鼓吹用agent 先搵到好工既風氣
明明用得agent 7成伏工
2成等人用
1成先係唔開得公司名
利申:以前做agent

試過有女agent同我吹水
話佢啲工好伏
佢自己都想走
佢老世成日煩住佢 叫佢揾我
幫我推左 最尾無refer過
連之前目既p 仔都不如

2成等人用
1成先係唔開得公司名

幾時請JP
連之前目既p 仔都不如

2成等人用
1成先係唔開得公司名

話佢啲工好伏
佢自己都想走

巴打一定好靚仔
我公司請個
無錢咪學人請人

HD 未grad 0EXP
15都殺
連之前目既p 仔都不如

2成等人用
1成先係唔開得公司名

話佢啲工好伏
佢自己都想走

巴打一定好靚仔

都無相
個陣佢岩岩fg
有無巴打知道Deloitte IT Consulting 咩環境?? 有冇前途同錢途??

一日平均工作15個鐘左右
錢唔多
轉工易但唔抵做

算啦 珍惜氐命,長期唔夠人

巴打係入面做過?一日平均15個鐘好恐怖wo

做緊 想走 但做左3個月only
雖然10月人工可以+到3,4k
但冇左條命值咩

痴撚線公司 學人做it vendor

係咪要onsite幫啲公司做CRM?有咩做要每日做15個鐘?

唔夠人做,行agile 個客可以狂變野 但又有deadline code 狗要做埋ba 野 ba 只係做ba 野 tunover 高 請唔到人

巴打做CRM定Oracle? 係咪個個project都係咁chur? 加薪幅度係咪真係好似Audit咁三年三萬,五年五萬?

唔想講做咩product 驚自爆
a1 17k a2 19~20 c1 23~26 c2 27~3x sc1 34~無限
其實個表上網都搵到
第4年先3萬
多數人上到c 但上唔到sc
如果有做intern 有d 一年上c1
多數做到c 走係最抵屌

唔係個倨project 都咁chur
但一有屎就會放你去舊屎到
但公司係好撚好景 請唔到人

一日平均工作15個鐘左右
錢唔多
轉工易但唔抵做

算啦 珍惜氐命,長期唔夠人

巴打係入面做過?一日平均15個鐘好恐怖wo

做緊 想走 但做左3個月only
雖然10月人工可以+到3,4k
但冇左條命值咩

痴撚線公司 學人做it vendor

係咪要onsite幫啲公司做CRM?有咩做要每日做15個鐘?

唔夠人做,行agile 個客可以狂變野 但又有deadline code 狗要做埋ba 野 ba 只係做ba 野 tunover 高 請唔到人

巴打做CRM定Oracle? 係咪個個project都係咁chur? 加薪幅度係咪真係好似Audit咁三年三萬,五年五萬?

唔想講做咩product 驚自爆
a1 17k a2 19~20 c1 23~26 c2 27~3x sc1 34~無限
其實個表上網都搵到
第4年先3萬
多數人上到c 但上唔到sc
如果有做intern 有d 一年上c1
多數做到c 走係最抵屌

唔係個倨project 都咁chur
但一有屎就會放你去舊屎到
但公司係好撚好景 請唔到人

第二間公司入黎做c1點睇
係咪難升sc
我公司請個
無錢咪學人請人

仲有冇請人

不過老老實實 點解冇人諗到2017年都仲有咁多野要用cmd line

gui用多咁多resources e.g. RAM 又有多d bug
security用gui 同人玩防守

邊有咁多 GUI ............

個趨勢係要有,你睇 google 個堆 service gui,好靚仔

我讀security 玩Cisco router 從來都係打commands,冇GUI的

Router config我倒哂入去就算 仲邊會逐粒打
除非無backup

倒哂入去都要打copy running-config startup-config

write咪搞掂。
而且asa/ sourcefire/ wsa/ esa/ prime你唔係仲用cli下話?

今時今日仲有人用command line 仲以為高人一等?
sdn,寫好個front end 俾user 玩,乜都唔洗做就 orchestration 晒啦

可唔可以share 多d ?
咁network engineer嘅position 會係...?
有degree 記住唔好做難市
洗碗 保安 都16k 護士2萬幾 教師 2萬幾
呢個時候仲開15 6k 簡直係on9
最係埋都request 20k

我就是成功既例子
唔好壓低自己

我就是成功既例子
唔好壓低自己

見到呢到成班低能仔開西價都照做
醒撚極都有限 登9你地老母可憐

我就是成功既例子
唔好壓低自己

見到呢到成班低能仔開西價都照做
醒撚極都有限 登9你地老母可憐

有offer者可以一步一步咁再叫高D
點解又有BUGS
個post每逢星期六日都好靜
睇黎IT狗都唔係真係咁多OT啫

放假係屋企訓足一日

放假係屋企訓足一日

要去進修

放假係屋企訓足一日

要去進修

太無聊係屋企繼續做,自我ot
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞