以前唔明啲女人咁鐘意鑽石⋯但最近買左隻求婚戒指之後⋯⋯

1001 回覆
800 Like 35 Dislike
無論愛得有幾深
其實唔洗買咁高淨度
利申:印度行

Eye clean SI

Eye clean i1

你做石行實見好多好野i1

不過都有似si既i1,btw i3 stone先經典

點解 戰損咁?

冇相係手,不過會有一撻啡色/屎色同好黑屎,或者花到白 其實睇呢啲垃圾貨都幾有趣
70份左右我應該預咩budget

70份size對淨度同色既要求都冇咁高,揀粒eye clean 3ex靚比例既ok啦,唔洗兩皮已經大把好野
不過買石最好知自己budget 係邊,同可接受程度,啲sale 就會就住黎幫你搵,
有時聽到普普通通就咁一卡真係會好想死
鑽石係比佢週圍D港女朋友睇,一卡平過隻勞
70份左右我應該預咩budget

大約咁
https://www.bluenile.com/hk/diamond-search?stockno=LD07229823
除非真係好黃,同瑕疵好明顯
如果唔係,有大買大

啲女鬼識睇spec咩,係成班港女出去比較睇大細姐

上面有巴打話唔好買一卡,兩卡,冇錯係貴啲
不過條女可以同佢地啲fd威

其實粒石就係咁用

親身經歷,我女朋友有個同事粒石細啲,比佢哋啲同事,朋友,幾個圈子恥笑

我心諗,好撚彩
lm 學野

利申a0 無女
如果唔係,有大買大

其實粒石就係咁用

親身經歷,我女朋友有個同事粒石細啲,比佢哋啲同事,朋友,幾個圈子恥笑

我心諗,好撚彩

有budget就緊係買大d好,呀媽都係女人,我意思係唔好冇錢走去衝平既一卡,果d一卡係垃圾黎

仲有,spec唔係俾女睇架,係直接影響緊粒石既火彩,如果條女同人講"我粒石一卡架"之後show出黎玻璃珠咁相信會俾人恥笑得仲勁
J軟巴打
求評乳

1248523507, $26k
J軟巴打
求評乳

有黑點?
J軟巴打
求評乳

有黑點?
係mabell...買左隻 25份 D色 3ex $13000 比女友生日禮物 我都覺得好靚
如果唔係,有大買大

其實粒石就係咁用

我心諗,好撚彩

有budget就緊係買大d好,呀媽都係女人,我意思係唔好冇錢走去衝平既一卡,果d一卡係垃圾黎

仲有,spec唔係俾女睇架,係直接影響緊粒石既火彩,如果條女同人講"我粒石一卡架"之後show出黎玻璃珠咁相信會俾人恥笑得仲勁

6221622532求評
我舊年結婚買既

ok 喎 巴打買幾錢?

偏黃咁,燈光定成色?

黃鑽
J軟巴打
求評乳

有黑點?

都似,粒crystal唔係黑色的話就可以衝
J軟巴打
求評乳

有黑點?

但佢vs有黑點喎,呢粒要睇粒黑係邊喎
如果唔係,有大買大

其實粒石就係咁用

我心諗,好撚彩

0.80/D/VVS2/3EX/None, HCA 4.1

1. 搭正80份既石好多時都係barely-under既78/9份夾硬切厚少少變80份,哩粒原石D/VVS2咁靚,梗係切厚d換多一兩份齊頭80買貴d 相同情況都會係70/90/1卡身上出現

2. 由於係左添右補填到僅僅夠80份,哩粒石一定程度上犧牲左比例,冠角亭角深度都偏大,導致火彩唔算太好,當然都唔會差,始終係3EX

3. 搭正80份,如果鑲嵌時個底chip左丁點,或者girdle崩左少少,變左79份你會喊出來,不過點都好,唔係靚既卡裝石其實點都係唔保值
J軟巴打
求評乳

有黑點?

未必黑色掛 我粒SI1係table下面都有crystal,好彩透明唔覺
J軟巴打
求評乳

有黑點?

未必黑色掛 我粒SI1係table下面都有crystal,好彩透明唔覺

你張證書仲有冇寫啲咩characteristics?
留名等睇北川內富(真空教授)出現
如果唔係,有大買大

其實粒石就係咁用

我心諗,好撚彩

0.80/D/VVS2/3EX/None, HCA 4.1

1. 搭正80份既石好多時都係barely-under既78/9份夾硬切厚少少變80份,哩粒原石D/VVS2咁靚,梗係切厚d換多一兩份齊頭80買貴d 相同情況都會係70/90/1卡身上出現

2. 由於係左添右補填到僅僅夠80份,哩粒石一定程度上犧牲左比例,冠角亭角深度都偏大,導致火彩唔算太好,當然都唔會差,始終係3EX

3. 搭正80份,如果鑲嵌時個底chip左丁點,或者girdle崩左少少,變左79份你會喊出來,不過點都好,唔係靚既卡裝石其實點都係唔保值

Thz 巴打,其實都唔會諗保值,靚就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞