以前唔明啲女人咁鐘意鑽石⋯但最近買左隻求婚戒指之後⋯⋯

1001 回覆
800 Like 35 Dislike
求婚介係同個連登巴打買
由唔識睇教到識睇,好好心機教

最後揀到隻岩心水既,比較返平街舖一大段

開心share

1. 幾錢?
2. 有無睇過真身(實物/圖)?

1. 50K
2. 38K

冇睇過實物
想學下點睇先上去踩場

第一粒唔多似值50K,比較似上面巴打搵緊40K左右嘅石,除非粒石啲crystal透明啦,唔係都好難買得落手
第二粒唔識講...

爬哂22頁...
都應該知自己想點...
1.01卡, H色, SI1, 3ex,塋光none, budget 40k內
3ex 計埋HCA 果D 其實有冇意思?
相同卡數比較, 高d定闊d睇落粒石會大d閃d?
睇實物有咩要留意? 3ex 都一定係8心8箭? 之後就係比教支箭尖唔尖?

留名學野
連登終於有D深度高質PO

1. 幾錢?

1. 50K
2. 38K

冇睇過實物
想學下點睇先上去踩場

第一粒唔多似值50K,比較似上面巴打搵緊40K左右嘅石,除非粒石啲crystal透明啦,唔係都好難買得落手
第二粒唔識講...

爬哂22頁...
都應該知自己想點...
1.01卡, H色, SI1, 3ex,塋光none, budget 40k內
睇實物有咩要留意? 3ex 都一定係8心8箭? 之後就係比教支箭尖唔尖?

留名學野

你個要求40K內做唔到
要去到42 43K先叫做有得揀吓

HCA參考吓,唔好用嚟做指標
粒石diameter大睇落就會大

3ex有好大部分都唔係八粒心一樣大細

睇實物你會發現H係明顯地黃

1. 幾錢?

1. 50K
2. 38K

冇睇過實物
想學下點睇先上去踩場

第二粒唔識講...

爬哂22頁...
都應該知自己想點...

留名學野

你個要求40K內做唔到
要去到42 43K先叫做有得揀吓

HCA參考吓,唔好用嚟做指標
粒石diameter大睇落就會大

3ex有好大部分都唔係八粒心一樣大細

睇實物你會發現H係明顯地黃

學到野

1. 幾錢?

1. 50K
2. 38K

冇睇過實物
想學下點睇先上去踩場

第二粒唔識講...

爬哂22頁...
都應該知自己想點...

留名學野

舉個例

就算係3ex,都會有一粒心唔見咗
八粒心唔一樣大係因為粒石唔對稱
而粒石唔對稱就會漏光,睇起上嚟會無咁閃

粒石賣緊39K
https://enchanteddiamonds.com/v/7519Z5946
所以話40K內要附合晒你條件有啲難度
其實我已經參考住J軟巴啲見意黎揀
Btw 幫眼睇多粒1258818856

呢粒石睇圖確係好J,
不過你睇埋COMMENTS 個句: Clarity grade is based on clouds that are not shown.

出得呢句既石都係懞查查, 閃出黎一D都唔SHARP.

順帶一提, 各位巴打送左隻戒指出去之後, 記得要另一半得閒洗下粒石.
因為你咁辛苦揀完一粒你認為係最閃仲要係VVS1既石之後, 佢1個月唔洗其實粒石既閃度已經低左好多. 已經等於: Clarity grade is based on clouds that are not shown.
個post又翻生
講多次,三四萬budget真係無謂追1.01c... 除非你女友好壯健,手指真係好粗
小弟都想買返隻求婚 40k內 唔駛大牌子 只要係堅野就得 有冇連登bro有好推介

呢粒石睇圖確係好J,
不過你睇埋COMMENTS 個句: Clarity grade is based on clouds that are not shown.

順帶一提, 各位巴打送左隻戒指出去之後, 記得要另一半得閒洗下粒石.
因為你咁辛苦揀完一粒你認為係最閃仲要係VVS1既石之後, 佢1個月唔洗其實粒石既閃度已經低左好多. 已經等於: Clarity grade is based on clouds that are not shown.

我粒eye clean D/SI1已經俾我老婆d hand cream整到變左I3
點樣洗?
小弟都想買返隻求婚 40k內 唔駛大牌子 只要係堅野就得 有冇連登bro有好推介

可以睇下幫唔幫到你,有無details?

呢粒石睇圖確係好J,

我粒eye clean D/SI1已經俾我老婆d hand cream整到變左I3

浪費左揀石既心機 然後佢仲要話:唔閃咩?唔覺呀
點樣洗?

牙刷仔加少少洗手液用微暖水圍住粒石啪啪啪。記住有d戒指環入面會有個洞仔,個個位都要啪兩野。
有冇邊間樓上鋪/地鋪比較有信譽d...
lm
有冇邊間樓上鋪OR 網上鋪 抵
https://www.hkade.com.hk

呢個網抵唔抵屌

冇 我都唔留意開首飾 bro有乜好推介
魔戒
j軟巴打,可以幫眼睇下gia: 5181424928

冇 我都唔留意開首飾 bro有乜好推介

Tg 我: cupdio

幫得到既都幫
我有隻戒指唔係香港買,想改細,如果拎去d金鋪(周xx, 六x)會唔會肯改?
要幾錢左右?

有冇人知?

跪求大師幫手睇購
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞