以前唔明啲女人咁鐘意鑽石⋯但最近買左隻求婚戒指之後⋯⋯

1001 回覆
800 Like 35 Dislike
巴打係細鋪睇?有冇推介 睇咗幾間細鋪都啲款都唔岩
價錢抵唔抵 想搵啲最普遍嘅款咋
唔係嚟 買嚟平時戴咋
但睇過啲款都搵唔岩心水
Thanks
周x福 細粒 冇證書
尖沙咀細鋪中size 有證書
尖沙咀大粒 冇證書

三粒你地會點揀

利申 平日自用
死硬
Si2 重要clarity based on cloud

如果同等價錢,建議你買Vg cut 加螢光strong blue 重好
上網搵間樓上舖埋
格三四間就知價
冇gia認証係咪買唔過?

雖然只係40分
最大問題係如果同一個grade ,通常一定會出Gia cert
唔出Gia 不外乎
講高啲grade 搏賣貴啲
貨主知唔係天然鑽石
佢唔係貨主,人地借成包鑽石佢做,但每粒40分少啲有一包parcel

通常頭者多啲
行內有好多證書如cgl hrd ags,啲人賣比客時會唔show證比你講高grade啲
所以過30分我都會建議你買證書,貴左張證書咁解

至於幾大粒個啲
其實睇你預算,我大約可以話你知買到咩範圍

不過唔做連登巴打生意
盡能力答你問題
唔好客氣
你有Gia number 我就會check 到
你之前預算6萬幾其實買到卡半ghsi2 3ex none 個啲架喎
老實講睇證書睇唔出靚唔靚
其實依家好多鑽石都有相,你可以問佢地攞

你個四粒,唔計價錢,1.20 Gsi2 個粒無濛
我會揀Gsi2 或者fsi1, 雖然fsi1 枱面大少少

至於螢光個粒要睇有幾靚,如果靚到咁就ok囉
都係esi2 黎

但你個價可以格多幾間
如果你係用緊55000黎講
Si2 個證書比較難估
你有無睇過粒鑽石?
4點條feather 明唔明顯
枱面邊個crystal黑定白色
另外如果近面而又近斜瓣既內含物好多時會有倒影

如果4萬黎講
你可以買到好靚Gsi2
* 如果1.20 Gsi2 個粒無濛
多謝巴打回覆

冇睇過實物
我唔係好識,
你咁講, 即係crystal 白色好過黑色?
內含物(如feather) 係枱面好過係斜瓣?

色我E, F,G 都可以接受
Clarity 最好就SI1
我budget 係40K 內
買唔買到1.01 以上?
我睇過幾間樓上鋪, 好似呢粒最平
請問巴打有冇介紹可以邊到買到平石
其實靚得好緊要fsi1 都係50000
所以要睇埋個價先答到

你卡二個粒幾錢?如果平未ok
如果有時間你問多一兩間比較下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞