以前唔明啲女人咁鐘意鑽石⋯但最近買左隻求婚戒指之後⋯⋯

1001 回覆
800 Like 35 Dislike
唔係GIA證書,係IGI,想問下呢粒值幾錢到????

M2H76680

http://www.igiworldwide.com/verify.php?r=M2H76680

64份會值幾錢

咁粒石差唔差???

亭角同冠角都好標準,3ex切工唔會唔閃啦,你自己睇都睇到,係table因為個冠高所以細左,仲有粒石偏深導致直徑稍細,咁table細時正面面積又細睇落可能就會少幾份咁

得罪講句IF淨度係哩個份數黎講除左煲貴左入手價之外其實真係冇乜意思
去大陸買啦,1卡鑽石,有周大福盒,有證書,唔放心可以自己去出GIA證書,慳幾皮,買個鑽石都要牌子真心on9
絲打留名學野
學到好多野

借問聲如果我係bluenile 買粒石,去珠寶店搵岩個戒指款,鑲上去咁得唔得?定樓上舖買好d?

事關bluenile 又多石又有曬數據,慢慢揀好似方便d, bluenile 會唔會mark up 好多?
上年買左6231354333
1卡 F/si1/3ex/N
連埋托51xxx
上年買左6231354333
1卡 F/si1/3ex/N
連埋托51xxx

https://www.gia.edu/report-check?reportno=6231354333
巴打點睇Tiffany 無GIA証書?
準備買石求婚留名,我真係睇唔掂,我只係知道我女人要求係D色,係咁多
自己心水就1卡UP, 筆直五萬
上BlueNile睇完呢兩個Requirement 可以三萬有交易,當然十萬以上都有,所以上黎問問

係咪真係唔好買齊頭一卡? 你地話會切多幾份砌夠一卡但就會影響切割質素。
有冇網站可以教到切割面同火數既關係
Table 面有花會有幾大影響(閃唔閃?)
又或者有冇D GIA sample 可以對比到5萬左右可以有咩選擇
謝謝各位巴絲
準備買石求婚留名,我真係睇唔掂,我只係知道我女人要求係D色,係咁多
上BlueNile睇完呢兩個Requirement 可以三萬有交易,當然十萬以上都有,所以上黎問問

係咪真係唔好買齊頭一卡? 你地話會切多幾份砌夠一卡但就會影響切割質素。
又或者有冇D GIA sample 可以對比到5萬左右可以有咩選擇
謝謝各位巴絲

一卡
D色,3萬應該無可能

一卡
D色,3萬應該無可能

GIA:5236719929
Blue Nail 三萬鬆D

一卡
D色,3萬應該無可能

Si2,有少少螢光
唔係3ex

我覺得,如卡數已定
最緊要色水,3ex,
之後就睇雜質,有限budget就si2/多少少就si1,
色水d,e,f都夠
螢光部份最好none,faint都叫接受
切割3ex must la,做得3ex,木台面 0個d唔駛睇,如果唔識睇既話,3ex唔會差得去邊
冇1 卡唔好拎黎求婚,條女比fd 問答唔出口
其實color 去到h 鑲左上戒子之後望落都係好白,3ex 係基本,仲有要睇hca, 3ex 但hca 高望落會冇咁閃的,最好簡hca 低過2,有螢光要留意粒石有冇milky, 淨度si1 以上比較安全,好大機會搵到eye clean, 最後睇粒石既height 都有用,因為兩粒一樣卡既石個height 高d 個diameter 係會細d ,如果上網買要買有高清video 既。利申做左幾個月功課,最後上網買左隻兩卡求婚

謝謝各位巴絲

Bluenile 好多都係冇相,建議唔好簡果d, google hca tool 可以用黎睇粒石火唔火,James Allen 依個網粒粒都有圖同video ,你可以去睇下
其實color 去到h 鑲左上戒子之後望落都係好白,3ex 係基本,仲有要睇hca, 3ex 但hca 高望落會冇咁閃的,最好簡hca 低過2,有螢光要留意粒石有冇milky, 淨度si1 以上比較安全,好大機會搵到eye clean, 最後睇粒石既height 都有用,因為兩粒一樣卡既石個height 高d 個diameter 係會細d ,如果上網買要買有高清video 既。利申做左幾個月功課,最後上網買左隻兩卡求婚

受小弟一拜,原來一粒石只睇三EX 睇色 睇份數都唔夠,研究完再問問你地,謝過

拎def grade對一對h色係爭d....

放係張白紙,可能會

放係張白紙,可能會

但戴上手 ,粒野 face up 一般人就真係好難睇得出,,寧願大粒d, 但I以上就真係會黃
Gia 1237820608
hkd 33000值嗎?

麻煩咁多位巴打幫手睇睇 趕住求婚用

或者4萬樓下有冇更好選擇 thanks

上網搵俾你參考下個價錢
BTW,就咁睇粒石嘅inclusion
Feather排先,個人唔鐘意Surface reaching嘅嘢做grade set

上網搵俾你參考下個價錢
BTW,就咁睇粒石嘅inclusion
Feather排先,個人唔鐘意Surface reaching嘅嘢做grade set

粒石切割都算好標準,係台面同冠角稍微偏大,不過唔死得人,只要cut ok火彩唔會差

最主要問題係lower girdle facet, 75%, 我個人唔鍾意個效果,正面睇d箭會鈍

仲有d inclusion, 搵哂出黎睇真d咩位先好扑鎚

謝謝各位巴絲

Bluenile 好多都係冇相,建議唔好簡果d, google hca tool 可以用黎睇粒石火唔火,James Allen 依個網粒粒都有圖同video ,你可以去睇下

聽行內人講過hca有bias
用黎幫整hca條友清倉底貨

即係點架? 通行都知定係聽人講架? 你搞到我好亂呀

謝謝各位巴絲

冇相果d可以叫佢影ideal scope/10x scope, 不過要有心理準備等同追一輪先睇到

一卡
D色,3萬應該無可能

Si2,有少少螢光
唔係3ex

我覺得,如卡數已定
最緊要色水,3ex,
之後就睇雜質,有限budget就si2/多少少就si1,
色水d,e,f都夠
螢光部份最好none,faint都叫接受
切割3ex must la,做得3ex,木台面 0個d唔駛睇,如果唔識睇既話,3ex唔會差得去邊

嘩哩粒一卡嚴重undersize, 6.1x6.1仲細過90份 鑲起之後好細粒之餘個冠應該會突哂出黎,顯得個直徑仲細左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞