以前唔明啲女人咁鐘意鑽石⋯但最近買左隻求婚戒指之後⋯⋯

1001 回覆
800 Like 35 Dislike

跪求大師幫手睇睇
留名學野

黎緊九月想求婚,做左一日 research 最後決定向 Blue Nile 買算,budget 唔多,20k 連戒子,暫時睇過都係 50-60份左右,想問下各巴打,你地話 3EX 只係一個好 rough 嘅 data, 咁當中你地會睇d咩 data 呢?

感謝
Strong push
留名學野

黎緊九月想求婚,做左一日 research 最後決定向 Blue Nile 買算,budget 唔多,20k 連戒子,暫時睇過都係 50-60份左右,想問下各巴打,你地話 3EX 只係一個好 rough 嘅 data, 咁當中你地會睇d咩 data 呢?

感謝

唔一定要3個ex, 但cut grade 一定要ex 之餘要睇埋佢table & dept. 有d ex係比較薄身,粒石既直徑會大左,但同時都會暗左唔夠閃。

要平既可以買有螢光反應,faint同medium 絕大多都唔會有咩特別肉眼分到既影響。但strong blue 就有比較多見到有少少白矇既感覺,very strong 就更加了。

巴打要買既可以做到個blue Nile 價比你,有埋現貨拎上手睇, 唔洗估估下
留名學野

感謝

唔一定要3個ex, 但cut grade 一定要ex 之餘要睇埋佢table & dept. 有d ex係比較薄身,粒石既直徑會大左,但同時都會暗左唔夠閃。

要平既可以買有螢光反應,faint同medium 絕大多都唔會有咩特別肉眼分到既影響。但strong blue 就有比較多見到有少少白矇既感覺,very strong 就更加了。

巴打要買既可以做到個blue Nile 價比你,有埋現貨拎上手睇, 唔洗估估下

求tg,想學野
留名學野

感謝

blue nile個價已經唔係抵 不如你行多幾間啦
Budget 50k-55k
D 色 1卡 3EX none
VS
有冇機會搵到?
有無高手幫睇

留名學野

感謝

求tg,想學野

Tg: cupdio

睇質素啦,同grade 同大細,價錢有高低主要都係因為粒石係grade 頭定grade未,有無帶啡帶灰帶雜色,呢d 路會show 係張證書上面。好多人以為呢個grade 係可以平到點點點,實情只係因為睇緊個粒係under左既石。
VS
有冇機會搵到?

唔得,一係唔好執著要3個都ex,淨係要cutting ex,同埋唔好執著要none。咁就有機會
唔該巴打幫手睇睇
有少少超出我預算,粒石值唔值49K?
心大心細
唔該巴打幫手睇睇
心大心細

閃唔閃㗎?
VS
有冇機會搵到?

唔得,一係唔好執著要3個都ex,淨係要cutting ex,同埋唔好執著要none。咁就有機會

E色實有, 我買左1.1c E色 58k
VS
有冇機會搵到?

我退而求其次,預算有限
今日睇過si都ok
VS
有冇機會搵到?

我退而求其次,預算有限
今日睇過si都ok

D色SI?
樓主好鍾意咁喎

留起自己戴囉
VS
有冇機會搵到?

我退而求其次,預算有限
今日睇過si都ok

D色SI?

係Bluenile睇 D色 1卡 3ex none VS2 最平個粒都要58K
VS
有冇機會搵到?

我退而求其次,預算有限
今日睇過si都ok

D色SI?

係呀
VS
有冇機會搵到?

我退而求其次,預算有限
今日睇過si都ok

要E色好過要SI?
唔該巴打幫手睇睇
心大心細

比多少少系列
你如果唔會比張證書佢既其實唔洗VS啦,買個SI1咪可以符合你budget。

但比張證書佢既話,差個幾份先夠一卡感覺仲寒酸,加上一卡係大證,你呢粒係細證,成件事個Level都唔同左。

唔知呢粒石內含物分佈成點無得講。不過切割比例略略咁厚左dd,table 亦細左dd,雖然會無咁閃,但一般都唔易分辨到。總好過薄左table大左,會黑黑地有d位唔閃的。

同埋講多樣,除左cutting 會影響粒石閃唔閃,石質都會影響的。
唔該巴打幫手睇睇
心大心細

比多少少系列
你如果唔會比張證書佢既其實唔洗VS啦,買個SI1咪可以符合你budget。

但比張證書佢既話,差個幾份先夠一卡感覺仲寒酸,加上一卡係大證,你呢粒係細證,成件事個Level都唔同左。

唔知呢粒石內含物分佈成點無得講。不過切割比例略略咁厚左dd,table 亦細左dd,雖然會無咁閃,但一般都唔易分辨到。總好過薄左table大左,會黑黑地有d位唔閃的。

同埋講多樣,除左cutting 會影響粒石閃唔閃,石質都會影響的。

唔該哂巴打
我再努力搵下,睇下有冇啲喺budget 內嘅
唔該巴打幫手睇睇
心大心細

比多少少系列

唔該哂巴打
我再努力搵下,睇下有冇啲喺budget 內嘅

你要搵d 咩我睇下幫唔幫到你,tg: cupdio
巴打如果預算2萬5﹐可以有咩質素揀?

我同女友咩都唔識,自己行過幾間大行都冇乜心水
巴打如果預算2萬5﹐可以有咩質素揀?

我同女友咩都唔識,自己行過幾間大行都冇乜心水

揀70,80份
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞