以前唔明啲女人咁鐘意鑽石⋯但最近買左隻求婚戒指之後⋯⋯

1001 回覆
800 Like 35 Dislike
上面都有2個巴打有賣石,
通常都有做埋托架喇

如果你有心水既托, 你可以比佢地搵師父睇下做唔做到
又或者你睇岩心水果個托, 搵返果間公司去幫你搵石

你自己個plan 係點先?已經買左石跟住搵人設計?
我睇左好多樓上鑽石鋪既facebook
個價都唔係好岩

係bn 睇左幾粒都岩心水, 價錢都ok
但托選擇少, 同埋返到黎冇得改size

想睇下可唔可以係bn 買完石, 係香港整托
我覺得除非好叻好有研究, 真係讀過下珠寶

我唔敢話自己叻, 但係都睇左2個幾月
香港外國中国既評論呀, 識睇既都盡量睇
BN, JAMESALLEN, 其他外國/香港ONLINE STORE乜都好
始終覺得幾皮野有得上手有肉眼睇會穩陣D
不過如果你係想揀vs2 上既, 應該無問題既
之不過如果你係睇si1 以下既, 真心應該自己肉眼睇清楚好啲
唔係話佢個放大圖唔清楚, 而係有實物比較, 睇下閃唔閃, 睇下eye唔eye clean

重點係, BN唔一定係最平
不過我會用BN 價錢黎做我個RANGE 去睇返賣石果個價合唔合理
有樓上舖嘅鑽石GIA cert (大部分) 係成年幾之前issue (e.g. 2017 年年中)

代表間舖啲石賣唔出,定係佢地賣舊鑽石?
始終鋪頭要有現貨係手,
但係現貨又未必粒粒都符合顧客要求
你講咗你嘅條件之後鋪頭話幫你搵石
其實係係佢地批發/網上個POOL到幫你搵,唔代表佢已經買左粒石。
同時有機會有其他鋪頭都同你爭緊呢一粒石

我相信比較少鋪頭會賣人地用過既石,當然唔係冇機會
因為我都有朋友買咗粒石之後,老婆唔滿意,打八折九折賣返比鋪頭
不過我諗都比較少人會將自己粒求婚鑽石拎去賣嘅
如果你好介意嘅話,都可以要求鋪頭幫你搵新啲嘅鑽石
呢排有個網站買啲好平嘅石 但係佢夠膽大大聲話自己係天然鑽石同埋有証

真係好平 覺得自己攞幾萬蚊出嚟買石好傻仔

https://www.facebook.com/550198955346670/videos/227676278063158/

佢d reply 寫到明自己有GIA 証同埋天然鑽石
我見佢幾千至幾萬歐羅喎
同埋GIA 個網有話
SYNTHETIC DIAMONDS
Identification of synthetic diamonds, ensuring disclosure through laser inscription and distinctive reports.
https://www.gia.edu/UK-EN/gem-lab
姐係合成石都會有証喎
各位巴打…有無樓上舖介紹?
我有follow 幾間鋪 有啲有地鋪有啲係樓上
我見價錢都合理
同埋樓上有幾個巴打都係做珠寶你可以加佢地TG
IG:
Chelleryhk (最後依間鋪幫我搵到石)
Daime_diamond (我有兩個朋友係呢間買)
Bridalbybc
Bisounargaux
托又有咩介紹?唔該晒
無呀
你得閒咪碌下IG 行下鋪頭睇下有咩岩心水囉
鬼知你/你條女鐘意咩款咩
但係gia 驗一次都幾千 佢賣499
朗豪坊戲院上下其中一層都有賣仿鑽
大約699有2卡
既然買仿石,做咩仲要理gia
佢網頁網站大大隻寫住 真天然鑚石 $499 1卡
你唔會預499買真石吧
正如花園街賣Hermes 賣1000你都知係假啦
不過可以粒一卡求婚,再買粒假既大大粒粗帶
好想買隻 睇吓佢張証係咩來 但係又唔信助長e d 公司
我上網睇過佢張證書,佢張證書係銀色嘅,真鑽石嗰張係金色

我問賣石俾我嗰個老闆
佢話「如果report type 寫「diamond grading 」report就係鑽石,如果唔係天然鑽石嘅話,會話會話佢唔係鑽石」
去邊度睇到佢張證書? 可唔可以upload 嚟睇吓

我望返我gia 證書真係有寫nature diamond grading
我講緊係gia網講合成石証書
你click入去我俾你個條link度你就見到
我又想問下…鑽石cut 既比例點先為之好呢?
thx
呢啲好基本可以搵到比例範圍
大部份人都會先揀3ex
我覺得自己係外行人點比較穩陣就係揀選三個ex
雖然樓上有話VG都有好野
但係唔係內行都怕比人呃
Cutting excellent is a must. 就無死
之後先睇比列
HCA只係計算table depth crown pavilion
你都可以喺睇石嘅時候留意以上呢四點先,之後再睇其他細項
至於用唔用呢個工具去計算佢閃唔閃,好多人都話佢有bias,我就覺得你可以作為參考,但係都係真人肉眼睇比較唔同石的閃耀程度好過麻木相信數據
Remember HCA is a tool for rejection, not selection.
原來係咁。發覺有啲網全部2017年或更早嘅石,驚有伏
其實都係㗎
講真呀靚既石(講緊係果個range相對較好的)質素較好嘅話,一拎出嚟通常有俾人買咗㗎啦
放得時間愈耐,都係有啲問題而令到無人揀
我上星期買果粒,都係啱啱出完証無幾耐我就睇中了
各位巴打/絲打 可唔可以幫手睇下哩粒
3285974431 32k 買唔買得過?
Thx
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞