以前唔明啲女人咁鐘意鑽石⋯但最近買左隻求婚戒指之後⋯⋯

1001 回覆
800 Like 35 Dislike
3萬左右, 邊到買好?
要咩spec先
三萬可以買到1卡但低spec 淨度i
同樣可以買到50-80份 高spec
最主要你要諗諗想幾大/接受到咩淨度先。
想1卡就要買i1淨度,適合要求唔高既用家
想買1卡
想買1卡
其實點都係去樓上鋪買架喇
依個post都有幾個巴打賣石
3萬一卡你可以睇
G-H色 SI2 3ex non 都有唔少選擇
SI2 都有幾多 可以唔洗去到i
不過除非你要E/F 色先要淨度再調低
建議你追追post諗清楚要買咩spec的鑽石先
請問各位, 呢一粒質素可唔可以?

1.01/F/SI1/3EX/NON

https://www.gia.edu/report-check?reportno=1309246150&s=1537421486083
價錢岩可以
無咩大問題👍🏻
巴打呢一粒好似唔錯wor 幾錢?
呢粒賣46k 值唔值得買?
1.01/F/SI2/3EX/None

https://www.gia.edu/report-check?reportno=1192475685&s=1537878769019#
淨石定係包鑲?
淨石既話可以再平少少/比少少耐性搵SI1

包鑲既話46K,就差唔多
包鑲
因為都急用 下個月頭想去馬求婚
多謝巴打意見!
包鑲就差不多價了! 加油 祝你求婚成功
請問巴打呢粒得唔得
1.0C/ F/ VS2/ 3EX/ None
粒石大至上無咩問題
睇下鋪頭開咩價錢比你 價錢你岩就無問題
因為你都揀F VS2 基本上都唔需要太擔心
我預計佢大概48-53K
53K 以上我見到會有VS1-VVS2 或E色

而依粒石係比普遍1卡的大,有成6.48 甚至去到6.51
都幾跨張
咁相對上鑽深會淺左,你睇石果陣可以對下其他1卡圓面大細係6.3-6.4 既
睇睇閃爍度會唔會有落差 - 1卡的標準係6.4
謝謝絲打

但未計戒指都要59K
咁樣好似貴左啲

我反而見唔到53K以上有VVS2
如果未計戒指已經59K 就真係貴左啲
因為spec唔係又D又VVS

緊60,000嘅話其實已經可以買到大啲或者好啲的color
叫agent幫你搵石嗰陣時,你心水價錢係幾多左右?
我自己買石果陣主要係用bluenile價+3k作為我個range

其實我都係起bluenile睇岩粒石
我filter條件係 F色1卡以上3EX/none vs2
原來唔揀3EX就會平好多
你打算係bluenile買?幾皮野我都係想真眼見到先買
如果想價錢平啲 我會keep cutting ex 其他vg
螢光揀faint
咁樣你仲可以買大粒啲tim
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞