以前唔明啲女人咁鐘意鑽石⋯但最近買左隻求婚戒指之後⋯⋯

1001 回覆
800 Like 35 Dislike
之前男友係機場執到隻卡幾,拎去警署報失之後無人認領,最後拎去鑲過做結婚戒指
你地好撚有錢⋯⋯
之前男友係機場執到隻卡幾,拎去警署報失之後無人認領,最後拎去鑲過做結婚戒指

幾好,賦予新既意義
我係女仔都唔明 好靚架咩
點解同樣都係Carbon
鑽石咁撚貴 鉛芯又唔撚值錢
仲要靚咁多
樓主好q
點解同樣都係Carbon
鑽石咁撚貴 鉛芯唔撚值錢
仲要靚咁多
樓主好q

Agger
閃令令既野真係好靚

幾好,賦予新既意義

我有努力過上網搵有無失主,但應該係d 遊客跌嘅,去鑲過果陣金鋪check 完話粒石應該好耐以前,人手切割,無證書no., 當下我都心諗我會好好對粒石嘅,上手物主唔好咁傷心啦
岩岩買完
0.80c,D,vvs2,3ex,N
36k連托
0.86c ,G色,vvs2,3ex,none,有GIA連18K戒托 34k抵?

有冇cert編號睇下

GIA7221441995
拎火機燒燒佢
會更加閃耀
之前都買左隻求婚戒
成3萬8蚊

但望多兩望又真係好閃好靚
我買左粒f vvs2 3ex faint 1.02 周大福 5萬抵嗎?

識人買?呢個價大行黎講幾抵

識人買 買個陣覺得真係幾抵 有gia 但買完好心痛 但真係幾靚嘅 又唔捨得粗帶

好抵

而家鑽石好似平左
我上年求婚買左粒
1卡 f si1 3ex none, 要四萬尾

我連埋pt950托
大家千奇唔好買啱啱好1.00 1.50 2.00呢啲
有咩事重量穿左落下一個range就唔見好多錢
0.86c ,G色,vvs2,3ex,none,有GIA連18K戒托 34k抵?

有冇cert編號睇下

計份數32K淨石其實ok既,不過粒石有以下缺點...

1. 粒石depth 62.6%屬於偏深,spread唔好,所以成86份都係得6.05x6.09mm(一般80-82份既面積)
2. 其他角度顯示粒石光學結構欠佳(HCA 4.9分太高),折射時會有多少漏光(唔夠火彩)
2. 86份其實冇vvs2既需要,靚既SI1已經好夠,除非枱面有大粒墨屎,否則真係唔會睇到
3. vvs2 G color不如si1 D/E color好過,話就話near colorless, 但G同D/E一拼就輸

簡單講粒石係俾多餘既份數同vvs2推高左個價,但係就犧牲左火彩同顏色。

剛剛上網篤過24k可以買到0.83/F/SI1/3EX/N, HCA score可以落到0.7,面積仲要大過你睇緊哩粒 不過d網站要你request先肯影ideal scope同10x scope相俾你睇,而靚比例既83份F色SI1我相信係有死穴所以先會24k咁平
拎火機燒燒佢
會更加閃耀

迅速3ex變2ex
買唔倒一carat,d,flawless,3ex,none就無所謂保值

幾年前又係咁嘅價

有冇cert編號睇下

計份數32K淨石其實ok既,不過粒石有以下缺點...

1. 粒石depth 62.6%屬於偏深,spread唔好,所以成86份都係得6.05x6.09mm(一般80-82份既面積)
2. 其他角度顯示粒石光學結構欠佳(HCA 4.9分太高),折射時會有多少漏光(唔夠火彩)
2. 86份其實冇vvs2既需要,靚既SI1已經好夠,除非枱面有大粒墨屎,否則真係唔會睇到
3. vvs2 G color不如si1 D/E color好過,話就話near colorless, 但G同D/E一拼就輸

簡單講粒石係俾多餘既份數同vvs2推高左個價,但係就犧牲左火彩同顏色。

剛剛上網篤過24k可以買到0.83/F/SI1/3EX/N, HCA score可以落到0.7,面積仲要大過你睇緊哩粒 不過d網站要你request先肯影ideal scope同10x scope相俾你睇,而靚比例既83份F色SI1我相信係有死穴所以先會24k咁平

原來係專家
聽你咁講我買果粒80分 D vvs2咪好傻豬
可唔可以幫我睇下連18k white gold托 $36k有冇買貴?
可唔可以幫我睇下連18k white gold托 $36k有冇買貴?

我最近睇緊隻
2卡 F, si1
全包十皮左右
朋友價有GIA

想cut budget

0.85/F/VS1/3EX/N, HCA 1.3

幾好呀,哩粒石深左dd(>62%)只係因為個冠比較大,所以亭角keep到40.6度,夠哂標準,內折射效率都夠高,冠角35.5度亦未算離哂罩,個cut仲咁工整,掂啦
老老實實,我淘過隻tiffany款卡半
戴出街真係唔會有人知係真定假
當飾物戴,又唔驚唔見唔驚俾人搶

幾好呀,哩粒石深左dd(>62%)只係因為個冠比較大,所以亭角keep到40.6度,夠哂標準,內折射效率都夠高,冠角35.5度亦未算離哂罩,個cut仲咁工整,掂啦

喂唔該晒巴打,而家放心晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞