【甜甜地既愛情故事】《港女FF妄誌》(三)

1001 回覆
27 Like 4 Dislike
沉迷打機

今次又打咩機先

olg
呢幾日打算輪街症
唔知要輪唔輪得到呢

三點鐘去排應該有

邊區
我上次三點去到已經成個診所都係人
仲多人過馬會
沉迷打機

今次又打咩機先

olg

睇黎已經不能自拔
呢幾日打算輪街症
唔知要輪唔輪得到呢

三點鐘去排應該有

邊區
仲多人過馬會

凌晨3點
呢幾日打算輪街症
唔知要輪唔輪得到呢

三點鐘去排應該有

邊區
仲多人過馬會

凌晨3點

唔撚係掛

上回講到詩琳拎齊野去搵Brian一齊食Lunch~
Brian仲係心不在焉咁~
去到茶記,詩琳又俾個肥仔侍應𥄫對小饅頭~
詩琳就梗係扯晒火咁心裏暗屌~
因為詩琳最憎就係窮肥毒柒醜矮鈍悶靜臭~
跟住既劇情發展又會係點呢?

準備出文

「我想打一打個電話...」Brian既聲線突然介入...

『哦哦...好丫好丫...隨便...隨便...』一時之間我都回唔過神...

Brian就拎起部電話...撳一撳...

我又眼定定咁望住Brian個擔心樣...

「喂~夠鐘食藥喇喎...食左喇?嗯嗯...有無好D丫?退左燒喇嘛?嗯嗯...」Brian既面上慢慢展露出笑容...
或者係因為...因為聽到老婆把聲...

因為知道老婆食左藥....

「退左燒都要抖多D喎~」

因為知道老婆退左燒...

「唔使擔心~我去見埋客就去接佢地放學架喇~」

因為有時間接對仔女...
「係丫~咁岩今日要出去見一見客~不過見好早姐~食埋野就去架喇~一定夠時間去接佢地~」

一切都係為左老婆...為左對仔女...為左個家...

「放心放心~唔使操心~接完佢地兩個我都應該仲有時間~可以去買埋餸返黎~唔得唔得!今晚你要食得清淡D!唔可以食得咁油架~唔唔...我會去百佳睇睇架喇~唔唔...」

一切一切都係為左個家...Brian所做既一切一切...

有家室既男人...有仔女既男人...係唔係真係會特別顧家?
特別顧家...

我唔覺得係...

一直以黎...我都唔覺得係...

有仔女既男人...係特別顧家...

相反...仲會俾左個機會佢地拋妻棄女...

拋妻...棄女...
「詩琳...詩琳...詩琳?」Brian既聲線又突然介入...

『係…係...係!』俾Brian突如其來既呼喚...我都唔知點應佢好...

到我有返少少反應之時,先發現原來Brian已經傾完電話...

「你無野丫嘛?好似呆晒咁既?」Brian帶住溫暖既微笑問一問...

『我...無無...諗起D野姐...係呢~你老婆好返D嘛?』都係唔好諗咁多…講下其他野等自己唔好再諗起...
「我老婆食左藥休息返下好左好多喇~多得你帶埋我去見客~可以俾我有時間接對仔女放學~我老婆可以放心咁休息返下~」Brian一面感謝之情咁既樣向我微笑點點頭。

『唔...唔使客氣...唔使客氣...』我就真係有D唔好意思...

因為...講到尾我都係心懷不軌...

我都係想利用Brian...等我錯少D...唔使俾個客問到口啞啞...有鑊就等Brian孭...

我絕對係無面目去接受Brian對我既謝意...
『係呢...你對你老婆真係好好...』喺我唔知講D乜野去推搪Brian對我既謝意之時...我將內心既一句話講左出口...

Brian聽完我咁講之後,面上明顯顯露出有D驚訝...

死喇...到我望到Brian個驚訝樣...我先發現自己好似...好似講錯野呢?

我咁講...係唔係有D唐突呢?

身為女同事既我...對個有家室既...仲要唔算得上真係好熟絡既男同事...講左句“你對你老婆真係好好”會唔會真係有D唐突呢?
唔...又唔係喎...

對住個有家室既男人唔係講句“你對你老婆真係好好”唔通話“你對你個小三真係好好”咩?

「我...我都無諗過...我對老婆係唔係真係咁好添...哈哈...」Brian傻下傻下咁摸摸自己個頭...笑左一笑…

嗯?無諗過對老婆係唔係真係咁好?

『點會丫?你咁關心你老婆~又咁著緊你老婆~又咁錫你老婆~又點會無諗過對老婆係唔係真係咁好丫?』我就更加好奇...

如果咁都唔叫得上係好...咁點先叫做好?
「我...點講好呢...應該點講好呢...我係無諗過...咁樣係唔係叫得上係好...我只係...負我應該負既責任姐...」Brian諗下諗下咁...

係…負應該負既責任?

係…因為覺得自己對老婆所做既...都係應份?

乜喺呢個世界上...真係會有一個咁既男人架咩?

我係覺得Brian好好...係一個好好既男人...

由別人口中...到我親身感受...Brian的確係一個完美老公...

但都不至於完美到呢個地步...

呢個自覺自己對老婆好係一份應有既責任...
『你係點樣識你老婆架?』我真係好好奇...

真係越黎越好奇...

好好奇想探知多D...

探知多D Brian同佢老婆之間既事...

「凍啡...凍奶茶...」個肥仔侍應放低兩杯野之後...望一望我...望一望我衫領...

發現我衫領都貼實晒...乜都望唔到...就好無癮咁行左去...
我就無再理個肥仔侍應咁多…攪下攪下杯凍咖啡...期待住Brian既回應...

「我同我老婆...我同我老婆係中學同學黎既...」Brian都攪下攪下杯凍奶茶...

係中學同學?

原來係...係中學同學...

係同Brian同年?同班同學?
Brian今年…三十歲...佢老婆都係三十歲?

照咁計...都識左十幾年...

由中學到而家...都已經十幾年...

『係由中學開始拍拖拍到結婚生BB?』我忍唔住要追問一下...

「唔...點講好呢...又唔可以話真係咁順利...」Brian又諗下諗下...
唔可以話真係咁順利?

咁即係點呢?

點先為之唔係咁順利呢?

我總係好心急...好緊張...

好想聽下Brian既故事...

好想聽下...Brian同佢老婆之間...唔係咁順利既故事...

今晚出完

三句預告

「我同我老婆喺中一既時候就認識...佢好靚女好可愛架~我第一眼見到佢就已經愛上左佢...可以話係一見鍾情~」Brian又諗下諗下咁...好似回味緊咁...

一上中學...遇上既第一個女神...

「而好好彩之下...我地又編埋一齊坐喎~就好似命中注定一樣~」Brian甜絲絲咁笑笑口...
無錢真係唔好病
無錢真係唔好病

Take care

做好心得惡報
無錢真係唔好病

Take care

唔係普通既病
睇黎真係要做全身檢查
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞