【甜甜地既愛情故事】《港女FF妄誌》(三)

1001 回覆
27 Like 4 Dislike

黑粉熊早

惡報早
今晚要遲小小先出到文~~~
因為而家趕緊返屋企~~~

上回講到詩琳好辛苦咁返到黎公司~
詩琳真係著唔慣三吋高踭鞋~
詩琳諗起今日要去見客~仲要去到勁遠咁~
諗下好唔好搵埋Brian一直去幫下手~
去到Brian身後,聽見佢好似同佢老婆傾緊電話~
詩琳等到Brian收左線就問一問~
原來Brian個老婆病左~Brian擔心緊對仔女無人湊~
呢個時候詩琳就諗到可以幫到Brian解決問題~
就係照原定計劃,叫Brian同佢一齊出去見客~
跟住既劇情發展又會係點呢?

準備出文

『今日中午咁上下時間,我就要去間中學見客~我諗見完客就差唔多到你對仔女既放學時間~』嘿嘿...真係天賜良機丫~

「哦~見完客可以唔使再返黎...咁我就可以去接對仔女放學!」Brian好似發現新大陸咁~

好彩你個腦都仲識得轉~都唔算得上係太遲鈍~

「之但係...」Brian又諗下諗下...好似有D忌諱咁...「要點同賈老闆講呢?」

『點同賈老闆講你就唔使粗心咁多~放心交俾我得啦~你就準備好等陣見客D野就得喇~係丫~今日見既係中學既英文科主任~好好準備下喇~』我向Brian打左個眼色~

「哦哦...好好...」Brian仲係傻下傻下咁諗下諗下~
我就轉一轉身~向住賈老闆間房既方向行過去~

難得你有困難...我就梗係唔會話你知我尋日俾個客問到口啞啞先搵你一齊去見客啦~

一來我無咁瘀~二來又唔使欠你一個人情~轉個頭仲要你欠返我添~

你話係唔係一舉三得呢~

我滿心歡喜咁行到黎賈老闆間房~

“咯 咯”敲一敲門~
「入黎...」賈老闆死聲死氣咁叫我入去~

『賈老闆早晨~』我一入到去,就雙手放後~扮晒青春活潑咁對住賈老闆笑笑口~

但我見賈老闆就好似無乜精神咁~

「咩事丫?」賈老闆仲係死口死面咁既樣~

見到我咁青春活潑仲要著到咁誘人都仲係咁死口死面?
『無~我想呢~今日見客呢~搵埋Brian去喔~』我就嗲一嗲賈老闆~

「哦...好...仲有無其他野丫?」賈老闆好似就快瞓著咁既死樣...

咁順攤?!

『無喇無喇~』早知係咁就真係嗲都費事...

我仲以為...以為要經過一輪攻防戰先得到手...
「無野就出返去啦...」賈老闆直頭好似就死就死咁既樣...

『係係~我返出去先喇~』我急急腳咁出返去...

睇賈老闆既死人樣...十之有九都係因為呢兩日同Doris大戰到精盡人亡啦~

所以話呢~唔得就唔好咁鹹濕啦~

一陣真係馬上風咁你話點算?

又上動新聞架喇~

到時標題係“鹹濕中年肥老闆大戰年輕乳牛 老闆房內馬上風”就真係笑死人~
不過都好~唔使犧牲色相就可以令賈老闆答應我搵埋Brian出去見客~

你知架啦~今日我著得咁性感~賈老闆條鹹蟲性起上黎...真係撳我落檯就女女女我...我都無力反抗架嘛…

所以話做女仔係幾咁危險~

尤其係好似我呢D弱質纖纖既女流之輩~

面對住D禽獸真係無力反抗架嘛~陰公~
我行去埋Brian身邊,輕輕拍一拍佢膊頭:『搞掂喇~賈老闆答應左喇~咁我地一陣一齊食完飯就出發啦~』

Brian就好似放下心頭大石咁:「嗯嗯!咁我打俾老婆同佢講聲先!」

第一時間都係諗起老婆~真係一個好老公~

『嗯~咁我返去做野先喇~一陣食飯見啦~』我同Brian揮過手~

「嗯嗯~一陣食飯見~」Brian已經勁心急咁拎部電話出黎~
睇住Brian勁心急咁打俾佢老婆...

我...會唔會搵到...呢種男人做老公呢?

會唔會...我會唔會有咁既機會...

我一直諗...一直行返埋位...

諗下...我會唔會有咁既機會...遇到一個好似Brian咁既好老公...

會著緊老婆...著緊仔女...乜野都係諗左屋企先既好老公...好爸爸...好男人...
諗下諗下...諗到行到黎自己個位...拎一拎起放喺檯頭隻杯...

喺阿Ken身上...我感覺唔到...

我感覺唔到阿Ken身上有呢種好男人既氣息...

應該話...喺阿Ken身上...我只感覺到...愛情...

我拎住隻杯行下諗下...諗下諗下...

只有愛情既感覺...總係好似...好似缺少左D野...
缺少左D野…缺少左...

行下諗下...我就行到黎Pantry...拎一拎包三合一即溶咖啡...

我唔係話阿Ken缺少左份安全感...

阿Ken的確好有安全感...但又唔係嗰種...

嗰種...邊種呢?

我總係噏唔出口...

總係唔識得講...唔識得講出心裏面既感覺...

感覺...
我倒一倒包三合一即溶咖啡粉落隻杯...斟一斟熱水...

攪下攪下...拎住支鐵羹仔攪下攪下...

感覺...感覺呢一樣野...總係好難去...表達...

好難去具體咁表達出黎...

好難去將其實體化...

就連用說話又或者文字去解釋...都唔知應該由邊道開始...又應該由邊道著筆...
感覺...總係要由自己內心深處去感受...

雖然好似無形無色無實體...但你就可以確確實實咁感覺得到佢既存在...

存在喺你內心深處...

我可以好確實咁感覺得到Brian同阿Ken嗰種安全感係好唔同...

前者係溫柔溫暖...後者係剛強熾熱...
假如你問我邊種安全感好D?

佢地兩者之間...邊種...好D...

好D...好D...

「喂~做乜呆晒咁攪下攪下杯咖啡丫?」我感覺到有隻手搭住我膊頭...

我回一回神,回頭望一望:『Dor...Doris?』

今晚出完

三句預告

我望住Doris拎住隻杯...

「搞咩丫你?著到咁靚咁~又呆下呆下咁~仲未呆完丫?諗緊乜丫?」Doris喺我面前拎一拎包三合一即溶咖啡...

『無…無...諗緊...你今日唔使服侍賈老闆咩?』都係唔好諗咁多…
今日有D事出左去 遲左出文好Sorry
Doris BB
Doris BB

大波多數淫

呢個係咩公仔
各位早晨~~~~~~
今日既天氣好似好左好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞