英國升學 幫到就幫

1001 回覆
15 Like 51 Dislike
Asso 都要yr1 讀起?
英國唔太鍾意收asso大多頂盡一年,香港有top up果D可能有多D既,英國都無asso,iy1都只有幾間
Thx ,讀三年幾錢到? budget 幾多?係London
排名愈高學費愈貴,住同香港一樣咁貴,物價指數全英最高,座底40萬一年
40萬一年包生活費同學費?
其他城市或者離London 遠d又差幾多?
thx
應該係cass,但老實兩間ROI 都低
其實都差唔多...係可能平5-10%。40係好基本,除非你幾條友屈蛇咁住就可能平D租,唔食煙飲酒唔蒲唔shopping
Ching 可以推介下邊啲比較好?當初都係聽人講York 既cost 不如加多少少去case

利申:自問入唔到top tier school
cass old street喺正central london,生活壓力大皮費貴,不過辛苦D可以試搵下parttime睇下有冇得幫下
Ching 想問下40萬生活連學費一年搞唔搞得掂?同埋想問下值唔值去讀?好怕讀完成身債又對工作無幫助
我都知係香港ual出名好多 但ual無我想讀個科
central london一年淨係住都至少10萬啦 睇埋你個間學費貴唔貴
Cass 個人覺得唔值
睇你本身有冇工作,升職有冇要求必須master?如果讀唔讀都咁多人工就無迫切性,做多幾年反而工作經驗仲有幫助,某D大學既mba仲必須要求你有工作經驗先可以申請,所以如果你fresh grad不如做下先啦,再睇下港大中大D mba(科大好難架啦)
MBA 除非係公司sponsor, 唔係US M7 / Europe top 2 唔好比自己錢讀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞