(青春/甜)《一個書生既Player故事》

957 回覆
437 Like 13 Dislike
Nonono 錯晒
Nonono 錯晒

快啲出啦咁
個暑假肯定同是旦一條女發生d野咁
等到花兒都謝了

Why not both
花姐加油!!

Why not both

Is can too haha
推呀
交咗選校表基本上大局已定,除咗專心溫習都無乜野可以做。

倒數兩個月就完咗呢個學期,級上既同學開始交換紀念冊,但我自問無乜實感。

臨近畢業好多人既屋企都會買返部手提電話俾仔女(當時電話係千零二千蚊,LG 、Nokia、Sony Ericsson年代,未有手提電話都唔係咩出奇事)。

我同熟既人基本上都直接打去屋企搵對方、或者落樓下見面,ICQ、手提電話呢啲高科技野我個人就唔係點用,因為無咁既需要。

「喂。拿本手冊黎。」我走過去同林敏兒講。

「做咩呀?」林敏兒問。

我逕自拿咗佢本手冊,係今日家課欄備注入面寫咗8個數字,同埋E-mail。

「咦?」

「呢個係我新電話號碼,同埋MSN。」我懶係酷咁講。

「幾時買嫁?」林敏兒難掩喜悅既心情。

「琴日同屋企去買嫁。」我強調:「你係第一個知嫁。」

「好開心啊。你終於肯玩手提電話~但你咩台嫁?有冇加8蚊網內任send呀?」

「咁緊係跟你啦。3台呀。」呢個人人都係3台既世界,唔上3台真係傻的嗎單機。

我用中指勁大力咁彈林敏兒個額頭,「大姐,我無用開姐,我都知而家send msg要加8蚊。」

「呀。。好痛呀。。」林敏兒痛到想喊咁既樣。

我望住佢,好滿足咁對住佢微笑。

我去到臨畢業先開返個MSN同埋抄返同學既手提電話牌。亦都見證另一個時代既開始。

「林書生,出黎呀。」有一男一女黎搵我。男既係高高瘦瘦串柒柒型,唔特別講啦。女既就膚色白晢,身高大約158,瘦底,眼大大鄰家女孩斯文樣,留左Pet MK齊陰,我會形容佢為好Fresh。呢個女仔個輪廓係美人胚子,執下第時條兵隊一定排到上月球。

呢排lunch總有好多格離班陌生既面孔派紀念冊俾我。事實係我有少少臉盲,講過一兩句野我都唔會特別記得。呢個習慣唔好,要改下。

「紀念冊。。俾你嫁。。」個女仔遞左4張紀念冊俾我。

「咦?點解係四張既?」我問。

「有兩張可唔可以幫我俾埋林敏兒?」個男仔問。

原來係林敏兒既fans。仲以為係專程黎搵我添。

「你係張紙角落頭寫返你個名啦。咁多張好難認,都唔知邊張打邊個。」

個女仔係張紙既右上角寫咗個名:丁丁。原來佢全名叫丁佩嵐。

之後我當然無俾返佢地,有接近3/4既紀念冊我都無寫。唔寫既原因一方面係懶啦;另一方面,六年來同學都係玩伴性質居多,真正稱得上友情,會傾得深入少少既人係少之有少,無乜令我想寫既人。朋友呢樣野,我由細到大都分得好清。

我同林敏兒都交換咗紀念冊。

留言欄一大片空位應該寫啲咩,對我黎講有點煩惱,呢個係一個值得思考既問題,我知道寫完會係日後重要既記憶,唔可以柒,寫得太多,一定會俾人拎返黎笑。暫且諗下先,遲啲再俾返佢。
【你有 4 個新訊息。】
肥傑:【hey bro. 10點玩彩虹冒險?】
我:【OK. 玩一陣】

敏敏:【媽媽買咗個$30蚊既朱古力西餅俾我,好好食啊~要唔要落黎,我拎件俾你食?>3<】
我:【唔洗啦^^你食埋我果份啦 乖】

王家欣:【7頭 恭喜你呢個呀伯終於買電話B-)】
我:【O_o" ha 】林敏兒都係一個大喇叭。我都未講個號碼俾王家欣知。

來自?:【hi 林書生。估下我係邊個?】

邊個黎嫁?我都無佢號碼。

佢呢個電話成功吸引咗我注意力。

我:【你係?】
?:【我係丁丁呀,今日黎俾紀念冊你果個女仔】哦。今朝果個丁佩嵐。個名真係好MK。
我:【怒我直言,我識得你嫁?】
丁丁:【我無同你講過野...不過,你唔認得我咩?】
我:【唔認得....】我真係唔認得。。。
丁丁:【我同你住同一棟大廈嫁】
我:【有D咁既事?你住幾樓?】
丁丁:【18樓~】
我:【哦...我住28樓haha】
丁丁:【我成日返學都撞到你...我以為你會認得我..sad】
我:【我朝早成日都好眼訓..無留意周圍既野..】
丁丁:【都係既,通常我都係你後面..你見唔到我都好正常】
丁丁:【我同你個好朋友張俊傑同一班嫁。有機會一齊玩啦。】
我:【好呀。都就畢業,好似識得你有D遲。】
丁丁:【而家識都未算遲呀B-)】
我:【多多指教呀鄰居:)】

估唔到我咁薯仔又唔打扮都會有D人氣喎,突然間自我感覺良好。我已經將佢列入為暗戀我既category 入面。係同丁丁sms既同時,我都要應酬下林敏兒呢個大小姐。

敏敏:【今日溫完常識~ 我係常識大師! B-)】可唔可以借我抄,我有一條唔係好sure。。
我:【嘿,算把啦你。我問你一條IQ題,你識答我就叫你大師。】
敏敏:【黎啦!你考我唔到嫁】
我:【話說有架飛機比人騎劫,d乘客會對劫機者講d咩呢?】我是但上網禁左一條IQ題。
敏敏:【先生你冷靜D?】到底呢句說話同劫機有咩關係呢。
我:【唔係。】
敏敏:【我無辜嫁。。】
我:【唔係,你好渣。答案係:Nokia。】
敏敏:【點解?我唔明呀。】
我:【落機呀。蠢。】
敏敏:【好爛呀。。咁都得。。我要上訴。。】
我:【廢時你又話我恰你,問你一條簡單D嫁啦。 巴斯光年殺左條龍之後變左咩?】
敏敏:【呢條我識!殺龍巴斯!】
敏敏:【食飽就好眼訓啦~】
敏敏:【咁耐都唔覆我嫁你】

。。。其實我都係五分鐘無覆你姐,林大小姐。

敏敏:【我訓先啦 早抖啦】Good 朕等左你依句說話好耐!
我:【我都差唔多 早抖啦】

Good 即刻上網同肥傑打舖機先。

其實同時秒回兩條友都幾chur。

有時我會諗,Send sms既意義係乜,咁無聊既野,有無必要keep住秒回呢。

唔send就代表我唔掛住你咩?Hea覆呢咁。。。

Send得多又係咪真係代表我掛住你?可能只係解悶呢。。。

女人既Goodest logic....
丁丁示意圖 (化左妝既丁丁)

屌你mk丁
出現第3個女人啦
感覺上丁丁會好影響書生同敏兒嘅感情
期待下一篇
呢個丁丁
化左妝既丁丁幾靚啊。。。
做乜咁既反應
法官大人

丁丁將會係自動獻身果個
已經唔係好記得Stephanie個故係點
已經唔係好記得Stephanie個故係點

再痛既回憶都會被淡忘

頂 係真。丁丁
佢化妝前後好似兩個人嚟
丁丁將會係自動獻身果個

送上門
由上個故追到依家
幾時先到step個part 好期待
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞