(青春/甜)《一個書生既Player故事》

957 回覆
437 Like 13 Dislike
係你唔開心既時候默默支持你個啲先係優質股
一個多星期既考試結束。唔洗再晚晚捱夜溫書,Chur完又回復返日常作息,即係日日放學同肥傑、羅嘉樂打波,燃燒青春。

今日有少少特別。

打完波既我地並無即刻返屋企,因為肥傑一個提議:「就黎便服日,一齊去買衫。」我地三條仔走咗去商場行街。

「行開啲啦屌,好撚臭阿你!」我同羅嘉樂講。

「你估你自己好撚香?」佢反擊。

我地三個臭狐帶菌者就行入學校附近一個賣好多男仔衫既商場。罪過罪過。

青春期既男仔發育得好快,短短幾個月已經高咗半個頭。有無試過咁既一刻,就係平時好矮既同學,有一日見到佢,突然發現:「咦?佢幾時高咗咁多嫁?」又或者,即使佢聲音係慢慢陰沉咗,但你唔會發現嫁,到有一日你先會發現佢變咗聲。

肥傑就係咁既例子。佢日日打完波都要飲牛奶,突然今日,我先發現佢又高咗,同我睇齊高度。拉長個人,立刻瘦好多,又得。

所以話,意志真係可以減到肥嫁!想減肥既朋友一定要好好把握青春期,事半功倍。。

「呢件衫好唔好?」肥傑拎住一件黑色細波點恤衫。

「我覺得唔係幾襯你。咁Mk,羅嘉樂著會樂睇啲。」我將件衫掉俾嘉樂拼拼。

「拿,呢件可愛啲,同你形象好夾。」我玩野將件白色Bape掉俾肥傑。

佢將件卡通衫拼上身,估佢唔到:「Ok喎件衫!又有啲牌子!又平過Aape!」

我心諗,唔撚係呀嘛,堂堂一個男仔,著件咁既卡通衫,我小學果陣都唔著啦。(我著老母買既字母Tee、塗鴉tee多)卡通衫,我一定打死都唔著。

我唔出聲住,因為要等你買咗著出黎果陣我一定大大聲恥笑你。

羅嘉樂望住我,我地交換咗個奸狡既眼神。

「幾襯你阿我覺得!」所以我成日話,羅嘉樂同我係同一類人,最知我心意。

於是佢真係走咗去俾錢。我忍笑忍得好辛苦。

至於我就買咗件黑紅格仔既恤衫俾自己。易撞衫都無計,而家興呀嘛!始終返學要見人,唔可以咁柒!

我地三條仔各自買咗幾件衫,燒晒荷包既錢就返屋企。

點解要咁注重型象?點解要咁在意人地點睇自己?係覺得自己會有人睇,定想吸引人睇?我都唔知。但我知道跟潮流買衫一定唔係著俾自己睇。會暗暗期待、特登去買衫去便服日,大概呢啲叫青春期。
多謝公益金搞便服日,令到我捐咗錢就可以著便服返學。

通告上仲有一欄寫住可以捐錢俾學校。「間學校咁系,唔想捐喎~」其實我地學校都不過不失,但一有位入,都會有人踩下自己間學校。

順帶一提,今日呢個便服日亦都係我同溫梓柔生日既大日子。

「生日快樂!」班主任時間果陣,我同溫梓柔講。

「你都係~生日快樂。」

「你今日放學有咩做呀?」

「。。無呀。。返屋企。。」

「放學一齊去睇戲好無?」我約佢:「我覺得兩個同一日生日既人一齊慶祝生日會好開心。」

「乜你。。都會無人約咩?」

「我班frd來來去去咪又係肥傑嘉樂佢地。今日都會一齊玩成日啦。」

「好呀。。咁放學一齊走。。」溫梓柔答應我。

「今日全日自由活動,四點係返班房集合解散。」班主任話。

「梓柔,一齊玩?」有個同樣靜到仆街既毒撚女同學黎搵溫梓柔一齊玩。

原來溫梓柔都有朋友嫁?我忍唔住露出一個驚訝既眼神 O口O。。

「我雖然毒,但都有朋友既。。你唔洗咁驚訝喎。」溫梓柔睇穿咗我寫係面上既表情。

物以類聚,係咩人就會識返啲咩性格既朋友。。但我同溫梓柔似乎係一動一靜,大欖都扯唔埋既性格。。可能咁樣叫互補?定只係我唔瞭解心入面藏住一個寧靜知性既自己呢?不過係又點,唔係又點?諗咁多無意義既野做咩。

今日全日都自由活動,玩下低能攤位,參觀下唔同課室既壁報設計,係課室捉下棋玩下board game,仲係tuck shop食咗個公仔面,hea下hea下咁樣過一日。。

便服日既意義重大,乃係全校同學爭妍鬥麗既日子,不過似乎係中一入面唔適用。。。

飽覽我地級,都唔係好多人有打扮。1A班更加係沙漠,唔係,係老人院。13度著晒綿納羽絨,女既短裙黑絲無都算,仲個個著住Oversize既T恤加毒毒牛仔褲。。

打扮既美麗度同成績係成反比,去到1E班反而多啲Mk打扮,會見到裙仔、黑絲咁樣,偶爾都有啲令人另眼相看既女仔出現。

昅地級既同學都晒氣。識玩一定係昅高年級既同學。

咁凍既天氣底下,依然見到有人著淺藍色半透冷衫加短褲,扮晒黑澀會啲囡囡咁,電咗個楊丞琳可愛教主曲髮加齊陰,加埋個濃密眼睫毛液妝,呢啲咪叫戰鬥格囉!

直望有個短髮女仔著住黑色Punk類Tee,粉紅色格仔厚外套,牛仔短裙,黑色漁網絲襪(瘦底走扎肉),加埋桂倫鎂既成熟Feel,佢就係我地既飯長阿婷。

不過,最令我難忘既並唔係佢既樣,而係係佢頸上露出黎果條黑色吊帶,我稱之為「淫賤肚兜」。好好地一件底衫,成件肚兜咁,仲有兩條黑色吊帶綁係條頸度,打個蝴蝶結,好引人注目。

已經無考慮過怕醜既問題,我視線張揚到令佢察覺到我既一個地步。

我真係。。~好~想~解~開~個~結~阿!

阿婷率先走過黎同我打招呼:「做咩係咁望住我?」

「無,你個look。。」

「正呢?」非常唔知醜呀你!

「你條吊帶想點?」我伸隻手指埋去佢條頸度,努力扮無野咁取笑佢。

「型囉!潮囉!」人與人之間既對話,有95%都係無意思既廢話。係咁嫁啦。

「好想蚊咗佢。」我講完就一野蚊咗佢條吊帶,個結頓時解開咗,個心結都解開埋,好爽阿,Freedom~

係我格離既嘉樂同陳詩詩都O咗。

「喂!乜你咁嫁!」阿婷無因為我冒犯既動作而發火,仲好開心咁係度笑。

然後佢做個好似扎邊咁既動作,綁返頸後個結。

佢個大方而陽光既笑容好吸引。彷彿好歡迎叫我繼續整佢咁。不得了,呢個姐姐阿。。

我都用我既笑容去回應佢。

「我返去先啦~再傾。」阿婷講完就返去搵佢啲frd傾計。

平日都唔覺佢咁正,今日一條吊帶就俾佢收復咗。所以話便服日一個好重要作用就係令平日被人定咗型既你,去改變形象既好機會!

搞笑既係,毒撚肥傑套Bape衫竟然得到唔少乖乖女既歡迎,走埋黎指住隻卡通候話好得意喎,呢層我覺得,各花入各眼,冤豬頭都有盟鼻菩薩囉真係。

電話震緊,SMS來了,原來係好耐無見既丁丁。。

丁丁:【生日快樂呀書生。陣間放學食唔食糖水?同你慶祝生日丫;D】
我:【唉心淡,又唔早D約我。我放學Full booking啦/_\】
丁丁:【Sor囉而家約返:( 咁等你得閒再約啦】
我:【咁又唔洗。不過要晏D,食埋晚飯先出啦。】
丁丁:【!!!約住你九點半啦】
我:【OK】
成日無入過黎,一黎入就出文
書生間學校真係正 便服日自由活動
一入就有文too btw有啲錯字
Lm
解條吊帶

我中學個陣成日都想咁試 不過唔夠膽
書生真係由細到大都咁多女
Feel到阿婷同書生會有一段關係

第一個SP

第一個SP

丁丁上先
生日破處
甜plz
再推
文啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞