(青春/甜)《一個書生既Player故事》

957 回覆
437 Like 13 Dislike
推呀推
另一個書生過黎留名追故
肥傑:【放學去打籃球?】聽講做運動可以令人更有效控制性慾,我都好似需要運動下。
我:【OK. 叫埋羅嘉樂?】
肥傑:【Is can】

放學後,我地三條麻甩仔係籃球場度見面。

「屌你林書生,潛完水終於出現啦你!」肥傑一見到我就好親切咁屌柒我。

「林敏兒測驗,要摺埋溫書唔得閒理我,我放監啦哈哈。」

「睇下你個樣幾撚得戚。」羅嘉樂話。

「搞乜鬼,乜你都會打籃球嫁咩。」我問。

「Hey Scholar, I have a plan.」肥傑一路R住頭,一路成個On9仔咁講。

「What 7 ?」我問。

肥傑好有志氣聲大大咁講:「我要打籃球,入校隊,打學界!」然後正經咁講:「順便減肥。」

「好啊,減肥型D又健康D。」我話。成日見到D師兄係操場度打籃球,野野入波,真係好吸睛,所以走廊總係有班女仔企係度偷睇人打波。

「明明我份人咁好!朋友又多!D女仔個個都會同我講心事,但就唔會鐘意我。」佢望住塊鏡話:「我知,你地無講到出口嘛,就係因為我肥,我唔夠型,唔夠靚仔囉!」

張俊傑,好彩你都有D自知之明,咁早就發現到。其實你份人真係無得彈,係差在個外型。

「你見我咁MK咁顧形象就知咩料。」羅嘉樂一路搞佢Pet旺角陰一路講。

羅嘉樂係級上面都算係最型果幾個。本身樣唔差,一對天生笑眼,皮膚唔白,陽光型,中一已經有170算高;勁姿整,校服永遠都係白到好似反光咁,而且一定會用燙斗燙到直一直。聽講佢由小學到而家都已經被好多女仔暗戀,都唔出奇呀。佢屬於好鐘意對住D女仔懶Cute咁放電,即係會無啦啦望住個女仔甜笑、單眼Wink,極厚面皮完全唔識怕醜既口甜舌滑型。我都會搞笑串串貢,相比之下我算係有分寸好多。有時係佢格離都幾頂佢唔順!笑下佢都係開心既。

為左保持人氣,每分每秒都要表現出最好既狀態。呢個態度好值得我學習!

「如果你瘦返又執下,一定媾死女。」我出自真心咁講。

「如果我瘦返,我仲唔日日屌到你班女叫救命!」繼續吹啊,講就天下無敵,我肯定你條蛇quare怪,望住個女仔多幾秒都淆晒底。HEHE

「大佬傑,讓下我啦,你減左肥我點夠你黎呀。」最型既MK仔羅嘉樂都串埋佢一份。

我地三個都係籃球新手,成個傻仔咁咩都唔識。

就霸住個場,拿住幾個籃球係度射波。

自始,我地每日放Lunch或者放學都會落去打返陣波到天黑先肯走。

成身臭汗味就係我地麻甩兄弟友誼既證明。

有時會同其他同學一齊打波,打完一齊去附近士多食野吹下水,因此識左唔少新朋友,有D師兄仲會留D past paper練習俾我地。

籃球好似一種男仔之間獨特既語言。

考試前夕,係人人都開始溫書既時候,我地三個依然日日打籃球到天黑,好青春。

測驗考試係乜?食得嫁?

合格升到班咪得囉。

上左岸入左中學一於少理。

及時行樂係最重要嫁。
我:【今日一唔一齊食糖水?】
敏敏:【我後日又測啦。。唔食啦。。】
我:【吊頸都要抖下氣嫁,半個鐘姐,我D朋友都想認識下你。。我叫咗肥傑家欣一齊啦。。】
敏敏:【ER....】
我:【成個幾禮拜無見你啦。。我地搭車黎你果面食啦。】
敏敏:【咁好啦。。半個鐘後係我果面xx糖水度等。】

今次我帶隊去食糖水希望大家可以Relax下,順便可以介紹林敏兒俾我啲同學認識下。早到既我地坐緊係糖水舖入面等緊佢過黎。

「終於可以見到傳說中既林敏兒啦?好期待呀。」陳詩詩好興奮咁話。

「日日聽你講都未見過真身,無得驗貨。」羅嘉樂話。

「洗乜驗,我同肥傑都識林敏兒,佢好女仔黎嫁,又乖,又努力讀書。」

「靚唔靚先?」又一個俾位人串既傻系,佢叫陳詩詩。唔通我會話自己女朋友唔靚咩?

「靚過你囉。」我話。事實係兩個都唔同type,好難比較。

「好囉。」反白眼的傻系。

「Hello~好耐無見啦。」林敏兒出現了,佢連袋都無拎,正係帶左個銀包出黎,放左係枱度,同大家打招呼。

「傳說中既敏敏,你好呀,我係羅嘉樂呀。」羅嘉樂好Nice咁同林敏兒打招呼。

「喂,敏敏係你叫嫁咩!」我講笑咁話。唔知點解我覺得羅嘉樂對林敏兒好Nice,都唔會好似何諾軒咁呷醋,可能係因為佢實在狗公既關係。

「你好呀。」林敏兒向羅嘉樂報以微笑,轉頭同陳詩詩講:「你一定係陳詩詩啦。我有時都會聽書生提起你嫁。」

「下?真係嫁?佢講我D咩?」陳詩詩碌大佢對眼。

「佢話。。你個樣好得意同搞笑。。」林敏兒好識做咁幫我Translate左做一個好有禮貌既語言。不過,對住陳詩詩你唔需要咁有禮貌嫁。

「Um。。明明我係同佢講你生到一副On9相同講野低能。」我澄清。

「去死啦你!」陳詩詩話。

「敏敏,你個新銀包好靚呀。」王家欣指住林敏兒個粉紅色格仔Vivienne Westwood銀包話。我正話都有疑問,佢之前個銀包都唔係咁樣。

「你幾時買嫁?」我問林敏兒,到底佢係幾時買嫁呢?

「個零兩個禮拜前?同屋企人食飯果陣經過間舖,爸爸買俾我嫁。你覺得靚唔靚呀?」林敏兒天使微笑回答我。

咩喎,買左新銀包都唔同我講。。。

SMS度講下都好。。。心情好鬱悶。。。

「靚呀。你就好啦,太貴啦我唔捨得買。我仲用緊Crazy Room咋,嗚嗚。」王家欣表示羨慕。

「你幾時測完驗呀?我地好耐無一齊行街啦。」

「下個禮拜就完啦!約定你啦!」

「好,勾手指尾。」王家欣勾住林敏兒既手指尾,仲用手指公卒來卒去。

問都唔問下我就約人。我個心有D不爽。

埋單。

我拎住張單去俾錢:「我請啦。」

「多謝書生~~~」大家都好開心。

我知道佢地都鐘意林敏兒,覺得佢係一個好女仔。

合理既,樣唔差、性格好、鄰家女孩、努力、又單純到好似狗仔咁既女仔點會唔得人鐘意。

而我又發掘左林敏兒新既一面。

原來佢係好識大體,帶佢出去見人也是可以的,唔洗擔心佢會怕生保,知幾時應該講D咩,唔會失禮我。

外人睇上去,我地都算合襯,拍拖係意料中事。會拖住手,甜蜜咁笑,感情都唔錯。

但事實係咪好似表面咁呢?

林敏兒係一個謎一樣,好多變化既女仔。

有時我覺得自己好瞭解佢,但事實上我又瞭解佢幾多呢?

我地既關係有幾親密呢?

我唔知道佢買左一個新銀包呢件事係咪代表我地聯絡得唔夠緊密?

到底拍拖同忙碌既生活點樣先有最好既平衡呢?

在座各位開心既同時,似乎無人睇得出我既不悅,我既疑問。。。

就算聰明既林敏兒洞悉到我既諗法,大概佢都唔會黎問我瞭解我,因為實在太麻煩了,而佢無時間去關心我既心情。

呢一刻我腦入面諗起一個人。

我覺得佢會明白我,而且好有耐性,願意花時間聽我講好多無聊野。

我:【(輸入中…)丁丁。。】

。。。一轉念就諗,咁無聊既事都要叫春,你仲係咪男人黎。

【刪除草稿】

【是】

我攤睡係床上,帶著疑問進入夢鄉。。。

十二三歲就出嚟撈 前途無可限量

我估書生知道佢條女係雞之後變player

我估書生知道佢條女係雞之後變player

如果係真 真係好撚仆街sad
我以前都好中意花花同VW
書生
書生

我間中都用Veigar喎
我以前都好中意花花同VW

仲有polo tote bag, mercibeaucoup袋, 心心tee
書生

我間中都用Veigar喎

諗唔到改咩名就用lol啲英

好想睇佢幾時做player
「今晚去打波囉。」琴晚打完個靚丁就訓教。見放學無野做,我又邀請班兄弟一齊去打波。
「實好嫁。」羅嘉樂好快就應承左。

我:【BB 我今日留底響學校打波。陣間黎接你?】
敏敏:【唔洗啦。我係自修室溫書,都唔知會溫到幾點。】
我:【咁好啦。你加油啦。】

最近係林敏兒口中聽到「唔洗黎接我啦」好似已經係常態。我自己都習慣左,無預計過佢會答好。

都好既,少一分期待,就少一分失望。我地都要學習下將幻想同現實既距離拉近,要認知自己選擇既就係一個咁既人。

或者佢係唔想麻煩到我先咁講?

其實我問得你就代表我唔覺得黎搵你好麻煩啦,係咪?

同大半年前(或者兩個禮拜前糖痴豆)既林敏兒好唔同。

原來佢就係咁堅強唔需要我既女仔?

我想佢答好呀,你黎接我啦,我好攰好辛苦好掛住你呀,咁我會覺得有被需要既感覺,我係你面前就有存在既價值。

我同佢既關係總係一個極端既位置,要不Sweet到漏,要不就好似各不相干既普通朋友咁,忽冷忽熱。

咁樣係咪正常呢?其他人拍拖會唔會咁嫁呢?

定係佢係暑假已經俾我傷害到唔敢再放咁多心思落去呢?

我已經錯失左得到佢最熱烈既愛既時間?而我仲好似個傻仔咁後知後覺,默默等待付出更多。

今日既我打波打得特別落力,野野入波穿針。

蝴蝶效應係,就算幾微小既習慣,佢都可以為你帶來實實在在既影響。

就好似我既球技因練習而有所進步,身高都因為跳踴得多而增長左少許,琴日係更衣室度高,我就黎有170啦,都高左好幾cm。

而最近見林敏兒見得少,負能量有點多,撐唔住了。。。

蝴蝶效應底下,我為你悉心灌溉既熱情,又好似俾你既冷淡而扣減返,一切歸零,或者變負嗎?

「聽日林敏兒測驗Last day,我諗我又會潛水一排啦。」我預告定俾兄弟知。

「唉,有異性無人性。」羅嘉樂話:「又留返我同肥傑兩條棍係度格劍。」

「哈哈,我唔陪佢既話,會俾佢煩多兩錢重。」 以前既佢一定會好煩。。。

「睇佢個樣乖乖女女好純咁,估唔到又幾食得住你喎。」

佢補充:「對人好D啦。上次見完,我羅嘉樂鑒定左佢係好女仔。」

「我幾時有對佢唔好?」

「你成日都係嫁喎,人地一痴身就嫌人煩唔理人。」肥傑加把咀。「我有聽王家欣版本嫁,講你暑假點樣對林敏兒嫁。人地咁求你成個暑假都唔理人真係幫唔落。」你條粉腸手指拗出唔拗入。林敏兒D閪脾氣你又唔講下,換你試下俾條女咁Chur法啊。。。

我一Check 電話,就收到林敏兒既SMS。

敏敏:【我聽日約左家欣一齊行街><後日先見你好無?】
我:【好囉:( 】車,我有得揀唔好咩。唔通成個女人咁發脾氣叫你推左王家欣?

「而家佢唔得閒理我就真。考完聽日約王家欣行街都唔約我。」

「正啦屌,聽日又可以一齊打波。」

「日日打波有D悶。不如聽日落網吧打機。」

「Go lor.」

我並無出聲,默認咗聽日加入呢個網吧局。

我企返起身,好用力咁擲個籃球去球場既另一邊。

個籃球響亮地呯一聲,反彈落地下,「達。達。達。」,由上下跳動直至靜止,全場鴉雀無聲。

是日心情欠佳,無事勿擾。

其實,今日既我,比大半年前既我上心好多啦,我有改變到嫁,只係唔知你睇到幾多。

我都係掛住佢,想見下佢。

「夜啦,我去自修室搵下林敏兒。走先。」我拎起個背囊,留底肥傑同羅嘉樂就走咗。

咁諗可能會開心D--世上既女仔都係口是心非,把口話唔好,但當佢見到你黎左搵佢,一定會笑逐顏開,洋溢住快樂甜蜜既表情既。我想見到佢開心既樣子,幫辛苦讀書既佢打打氣。
去到自修室門口,我掃視全場一週。根據以往經驗,林敏兒都會係大約七點鬆就走,返屋企食飯。

我想俾個驚喜佢,點知佢又俾咗個驚喜我。

我見到林敏兒一路執書包,一路同隔離既男仔講野,有講有笑!

又係你呀何生?何諾軒條契弟!

點解你總係要係林敏兒身旁擾讓?你覺唔覺自己好似一隻(生得靚仔既)小強咁?即係有驚人頑強既生命力,無限血量打不死,而且無處不在,一俾我見到就神憎鬼厭,好撚想一個拖鞋掟埋去,殺撚死你呢條仆街,斷你後代,等你絕子絕孫,唔好再係我視線範圍入面出現。。。

但埋藏住心入面,有個都市恐懼,就係打唔死佢,然後扁左既佢彈返起身,帶住N隻小強大軍返黎搵我尋仇。以小強既驚人繁植能力,單靠N隻小強就可以將我嚇死,或者Phyiscally令我窒息而死。。。

往後見到何諾軒,可能會自動聯想埋小強既畫面。。。。

Sor9,好似重口味左。

林書生,你重點好似錯左!

重點係,點撚解你條仆街又同我個林敏兒一齊?

我沉住氣,上去同佢地正面挑機。

我走到林敏兒背後,一野攬住佢宣示主權,帶點霸氣咁話:「敏,你走未?」

佢嚇到成個人彈起,差D叫出聲:「書生。。你。。你係度既?」

佢尷尬咁望左我同何諾軒一眼:「我執緊野,準備走嫁啦。」

何諾軒一副失敗者既石像表情望住我地,講不出聲。

無錯,我就係想你難受。

睇住你想追既林敏兒俾我攬住,有咩感覺?

佢係屬於我既野,唔該你隻死狗公唔好打我條女既主意,過主啦你。

「我。。同書生走先啦。。Bye bye。」林敏兒同何諾軒道別,而我就拖住佢隻手離開自修室。

出到大街,我終於忍唔住Seed佢。

「你咁樣算係咩意思?明知我唔鐘意何諾軒仲成日同佢一齊?佢擺明車馬想追你啦,好心你做人女朋友就檢點下。」

「我邊有唔檢點姐!我地係自修室溫書咋嘛。」好彩唔係Study Bio,由乜易溫溫下溫到上張床度。

「係你約佢定佢約你?」我只想搞清楚件事係點。

「都無約。。但自修室撞到嫁咋。。」佢愈來愈激動同燥底,一定係講緊大話!又撞到?邊有咁容易係咁撞到?你搵既藉口可唔可以新鮮少少?已經唔係第一次。

「你俾部電話我睇。」

「唔要!點解要俾你睇?」

「佢一定有SMS約你。」

「無。」

「如果無野點解唔敢俾我睇?」

「如果你信我點解要睇我電話?知唔知咩係私穩?你唔俾我睇下?」林敏兒反駁我。

「你想既可以隨時拎黎睇。」我電話根本就無咩唔見得光。雖然去丁丁屋企既事我無同林敏兒講,但就算佢睇到都無問題,因為我地根本就無野,只得普通既對話,行得正企得正。

「拿黎。」我伸出手,好憤怒咁同林敏兒講。

應該係自派位之後,我第二次咁嬲。

佢怕左我,死死地氣將部電話交左俾我。

軒:【敏,你今日放學去唔去自修室溫書?】
敏:【去呀。】
軒:【想食咩?我買埋俾你。】
敏:【想食樂天熊仔餅^^】
軒:【好啦,老地方等。】
敏:【我就到啦,幫你霸埋位啦=p】
軒:【唔該晒】
軒:【林書生會唔會嬲嫁?】
敏:【我無話佢知。所以唔會。】

你呃竟然我。

仲要呃得咁理所當然。

上次你都係呃我嫁啦?

點解你可以咁樣?

女人既心係用咩造?

我好嬲。

亦都好失望。

原來我唔瞭解既林敏兒就係D咁既人。

知道一D我唔應該去知道既事,係要承受果種痛。

但係我對林敏兒係認真,我唔想咁易放棄。

所以,我一定要接受。

我深呼吸一口氣,將我準備發狂既心情壓下去。

「你竟然呃我。我對你好失望。」

「。。。」林敏兒雙眼望住地下,陷入一片靜寂。

「我唔要再見到你同佢聯絡或者見面。後果自負。」

「。。。」林敏兒黑面,亦無諗住道歉。行前幾步,好怨恨咁望住我:「我聽日測驗。我唔想同你嘈。你好幼稚。再見。」

講完,佢就頭也不回,好嬲咁走左。

明明就係佢唔岩,點解而家好似我做錯咁?

佢係咪傻撚左?

呢條女真係痴撚線。
林敏兒根本就係雞
呢條女真係痴撚線。
呢條女真係痴撚線。
林敏兒真係痴撚線。
何諾軒真係好撚厹。
林敏兒係雞係公廁
每個仆街男人/ player都係由一個更仆街更賤嘅女人迫出嚟

究竟d臭雞公廁幾時先死呀! 屌你老母林敏兒
何諾軒真係好撚厹。

厹都一定會有報應
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞