(青春/甜)《一個書生既Player故事》

957 回覆
437 Like 13 Dislike
「你幾時同溫梓柔咁frd嫁,仲一齊溫埋書。」王家欣延續剛才港女兼大婆既語氣問我,唔知仲以為佢係我女朋友。

「咁我地一齊坐日日見,傾下計熟絡下,好正常呀。」

「同林敏兒分手先個零兩個月,咁快就追第二個。」

「無囉。你同肥傑同班夠frd啦,咁佢係咪追你先?」

「嘿,呢啲野,好難講嫁。」王家欣挺起佢對波好自豪串柒柒咁講。

「唔撚係呀,咁重口味。」都唔知佢講真定講假,唔通呢排肥傑猛話要減肥,就係因為你?

「我都有自己Market嫁。」

「係既係既。」我Hea佢。

香港社會有個奇怪現象,只要男仔一同女仔Close少少,就會被人話有野。

我同溫梓柔frd,王家欣就會質問我。我同王家欣frd,林敏兒又會呷醋。我同林敏兒frd,何諾軒又會介意。我同丁丁熟咗,肥傑又會好奇。

其實朋友唔係男就係女,行得埋就一定會有野咩?邊得黎咁多野呀,你估feel呢樣野,真係咁易有咩。係咁易,呢個世界就唔會有咁多剩女咁乾罕啦。

人與人之間既關係就好似好多條線咁縱橫交錯。或者你同鐘意既人一直係兩條平衡既直線,每一日你都希望奇蹟可以出現,另一條線會注意到自己。直到有一日,佢地會相遇、走近、重疊、交纏、離開。。。

我想同林敏兒既線亂纏,打個死結,綁實佢唔俾佢走。不過單向綁住佢無用,佢一野就滑走咗,仲用念力整斷埋我條線,我既心意、我既本錢,好痛好痛,你呢個令人又愛又恨既賤女人。。

「我要大既原味,落荔枝味爆爆珠同埋Oreo。」我點咗林敏兒既配搭,當日呢間舖岩岩開既時候,我都帶過林敏兒黎。

「一個細既綠茶味Yogurt,要綿花糖加蜜糖星星。」王家欣落單。

「買多個Yogurt俾溫梓柔先。」唔知佢鐘意食咩呢?佢同林敏兒一樣會飲冰紅茶,可能口味都差唔多。於是我叫多個荔枝味爆爆珠Oreo俾佢。

「返去囉?」我話。

「下?咁快?」王家欣反白眼:「唔Hea多陣?」

「唔Hea啦,陣間D Yogurt融晒。聽日考試,溫書啦,仲Hea。」

「。。。」王家欣俾我收左皮,唔出聲。

結果我地好快就返左學校,王家欣一路黑面,都無同我傾到D乜。

我可以理解佢點解會有咁既反應。

男仔係好獨立既個體,埋左堆就算同其他人熟都唔會點;但女仔之間總係暗藏著明爭暗鬥,佢應該覺得我同溫梓柔熟,搶左佢既野咁。

對其他人好原來都係種壓力,做男仔好難去拿捏個程度。

「買俾你嫁。」返到課室,我拎個Yogurt俾溫梓柔。

「咁快既。」溫梓柔對住我微笑。

「廢時你自己一個咁悶啦!」我話。

「聽日考試一定要加油~」

「大師你實屈晒機啦!」

希望溫梓柔唔會因我而惹到咩麻煩,或者被討厭。
「你幾時同溫梓柔咁frd嫁,仲一齊溫埋書。」王家欣延續剛才港女兼大婆既語氣問我,唔知仲以為佢係我女朋友。

「咁我地一齊坐日日見,傾下計熟絡下,好正常呀。」

「同林敏兒分手先個零兩個月,咁快就追第二個。」

「無囉。你同肥傑同班夠frd啦,咁佢係咪追你先?」

「嘿,呢啲野,好難講嫁。」王家欣挺起佢對波好自豪串柒柒咁講。

「唔撚係呀,咁重口味。」都唔知佢講真定講假,唔通呢排肥傑猛話要減肥,就係因為你?

「我都有自己Market嫁。」

「係既係既。」我Hea佢。

香港社會有個奇怪現象,只要男仔一同女仔Close少少,就會被人話有野。

我同溫梓柔frd,王家欣就會質問我。我同王家欣frd,林敏兒又會呷醋。我同林敏兒frd,何諾軒又會介意。我同丁丁熟咗,肥傑又會好奇。

其實朋友唔係男就係女,行得埋就一定會有野咩?邊得黎咁多野呀,你估feel呢樣野,真係咁易有咩。係咁易,呢個世界就唔會有咁多剩女咁乾罕啦。

人與人之間既關係就好似好多條線咁縱橫交錯。或者你同鐘意既人一直係兩條平衡既直線,每一日你都希望奇蹟可以出現,另一條線會注意到自己。直到有一日,佢地會相遇、走近、重疊、交纏、離開。。。

我想同林敏兒既線亂纏,打個死結,綁實佢唔俾佢走。不過單向綁住佢無用,佢一野就滑走咗,仲用念力整斷埋我條線,我既心意、我既本錢,好痛好痛,你呢個令人又愛又恨既賤女人。。

「我要大既原味,落荔枝味爆爆珠同埋Oreo。」我點咗林敏兒既配搭,當日呢間舖岩岩開既時候,我都帶過林敏兒黎。

「一個細既綠茶味Yogurt,要綿花糖加蜜糖星星。」王家欣落單。

「買多個Yogurt俾溫梓柔先。」唔知佢鐘意食咩呢?佢同林敏兒一樣會飲冰紅茶,可能口味都差唔多。於是我叫多個荔枝味爆爆珠Oreo俾佢。

「返去囉?」我話。

「下?咁快?」王家欣反白眼:「唔Hea多陣?」

「唔Hea啦,陣間D Yogurt融晒。聽日考試,溫書啦,仲Hea。」

「。。。」王家欣俾我收左皮,唔出聲。

結果我地好快就返左學校,王家欣一路黑面,都無同我傾到D乜。

我可以理解佢點解會有咁既反應。

男仔係好獨立既個體,埋左堆就算同其他人熟都唔會點;但女仔之間總係暗藏著明爭暗鬥,佢應該覺得我同溫梓柔熟,搶左佢既野咁。

對其他人好原來都係種壓力,做男仔好難去拿捏個程度。

「買俾你嫁。」返到課室,我拎個Yogurt俾溫梓柔。

「咁快既。」溫梓柔對住我微笑。

「廢時你自己一個咁悶啦!」我話。

「聽日考試一定要加油~」

「大師你實屈晒機啦!」

希望溫梓柔唔會因我而惹到咩麻煩,或者被討厭。

重甜thx
唔知點解對王家欣都冇乜好感 佢似周圍杯女仔嘅八婆

好明顯就係啦,由讀書到出黎做嘢身邊點少得個咁嘅八婆,總有一個喺左近

好明顯就係啦,由讀書到出黎做嘢身邊點少得個咁嘅八婆,總有一個喺左近

揾到個中同同佢完全一樣
儲咗一個月文一次過睇晒 書生真係好正
王嘉欣擺明冧書生 但明顯佢係'兄弟'
圍繞身邊已600天
書生走左之後,溫梓柔即刻搵第二個陪佢溫書

一個溫梓柔既player故事

揾到個中同同佢完全一樣

我身邊都有呢啲八婆
身同感受
溫梓柔一定係大boss唔係我切!
尾指隻指甲
live
pish
有文未
「嘩你個眼袋就黎跌到落個鼻度。琴晚肯定溫到好夜先訓啦!」我望住羅嘉樂講。

「痴線。我都無溫,十一點就上床訓教。」唔知點解學校啲人總係唔肯認自己溫書。大概係驚考衰咗會柒。

「信你一成,雙目失明!」陳詩詩話。岩呀,搵鬼信咩!

「你就算死溫爛溫都唔會夠朕鬥嫁啦。晒氣啦。」我講笑。

「收皮啦林書生。」

考試日常對話。

能夠同一班好朋友企係操場等考試真係一件好值得感恩既事,我好珍惜呢一刻。

正當我放空諗野既時候,我望到一個熟悉既身影係我面前經過,佢就係溫梓柔。

我同佢眼神交流咗一下,我對住佢做口型:「加油!」

佢都用口型答返我:「你都係。」

我地兩個交換以一個曖昧又自信既笑容作結。

呢一秒既笑容充斥著力量,令到本來唔夠訓既我,好似打咗支強心針咁,當堂精神咗,好似魔法咁。

我知道班房入面既你為我打緊氣,我地都為同一個目標而努力,成件事變得好有動力。。。

我同佢考試唔係一齊坐。佢坐係我前面斜角既位置,偶爾,我會望到佢好困惑咁托頭,又或者搖頭。今次考試比測驗難得多,半桶水既我都唔係識好肯定。

放學,我會特登去問溫梓柔一句:「考成點呀?」

佢通常都會好簡單咁答我一句:「Ok啦。」「唔係好識。」佢對自己既表現都無乜信心。

我地各自放學,返到屋企專心溫習。

諗起佢,想同佢打氣,所以係呢幾日,係無傾開計既情況下,每晚一點我都會準時sms溫梓柔同佢講早抖。

我:【我訓啦。早抖 聽日考試加油】

而佢都會回我一句

溫梓柔:【嗯 我都係 一齊加油】

我同溫梓柔實質既交流其實少到手指都數得出。

但唔知點解咁已經覺得好滿足。

同佢一齊,總有一陣淡淡的幸福感。
入伍
淡淡的 只會很容易被新鮮感沖走
同人曖昧嗰種感覺真係好好
跟住係咪會比溫梓柔hurt多獲
草左好耐文 一次過睇晒 lmlm
幾時有重甜
幾時有文好正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞