(青春/甜)《一個書生既Player故事》

957 回覆
437 Like 13 Dislike
開後宮
求加速~~~
啱啱追完上一集大學淫娃, live埋
今集好似寫得仲好睇
btw睇咁耐都未有甜好唔慣 (但應該嘅

距離甜都仲有一段時間。。。
(不過小六就甜會唔會重口味左D

[星期六再更新

求加速~~~
啱啱追完上一集大學淫娃, live埋
今集好似寫得仲好睇
btw睇咁耐都未有甜好唔慣 (但應該嘅

距離甜都仲有一段時間。。。
(不過小六就甜會唔會重口味左D

星期六再更新

要等到星期六先有 sosad
我都好掛住我小學同學QQ
Last day不停影下相,同以前識既人吹下水咁就落幕。

就好似晒你冷,俾你睇下呢幾年係學校生涯留過既腳毛。

我、林敏兒、王家欣、肥傑、何諾軒5個一齊進行最後的放學儀式。

我開到聲話要單獨送林敏兒返屋企,撇甩左其他人,剩返我地兩個係佢屋企樓下。

「敏敏,我送份禮物俾你呀。」林敏兒瞳孔當場放大,感到既開心又期待。

我係書包拎左我張寫住「中學見」既紀念冊俾佢。

「暑假未必日日可以見到買冰紅茶俾你,但有我張紀念冊陪你,入面包含左我既心意嫁。」我真誠咁講。

林敏兒拎左張字就反轉睇我寫俾佢既野。

當佢見到只得「中學見」三隻字果陣,佢個樣有D無奈。

「下?你真係寫3隻字嫁咋?林書生,你唔好再Hea d!」

林敏兒經歷緊心理學入面「自我防衛機制」既否認狀態中,大概係唔敢相信我會俾份咁頹既禮物佢?

「我唔係Hea寫嫁,呢三隻字我諗左好耐先寫落去嫁。」我真心地解釋。

「一生人得一次小學畢業咋,你都咁頹。。。」林敏兒話。

「車,咁第日都會見到嫁啦。仲有,以我同你既成績實一齊入到A中學既。」我回答。

林敏兒個樣有D失望又有D嬲。

佢黑住面咁係袋度拎左條手帶既物體出黎,遞俾我。

「咩黎嫁?手帶?」我問。

「腳繩黎嫁。男仔呢Cool係隻腳度好好睇嫁。」條腳繩好幼,係黑色繩,中間穿住,我拎住條腳繩上下打量,我真係第一次見呢D潮流玩意。

「多謝。」我微笑住同佢講。

「我親手織嫁。。要好好保存呀。。」林敏兒沒好氣,一副俾你激死既樣咁話,同埋俾左佢既紀念冊我。

「咁。。我走啦。。」林敏兒話。

「嗯。Bye Bye。」

林敏兒有D唔捨得,好緩慢咁行入去大廈。

我繼續企係度目送林敏兒入大廈。

今日係一個特別日子,因為會係我最後一日同佢係呢間小學送佢返屋企。

我突然想見多佢幾面。唔想佢咁快走。

「喂。」我大叫:「林敏兒。」

佢停左係門口,但又唔另轉頭。

「做咩唔另轉頭呀你?」我有點不解。我走過去林敏兒面前。

林敏兒既臉上出現兩行淚痕。

原來佢係度喊緊。

我即刻有D不知所措,好溫柔咁摸住佢個頭話:「傻妹,你做咩又喊呀。。你係咪嬲我份寫張紀念冊寫得太頹呀?」

「唔係。。。」林敏兒好細聲咁講:「我。。唔捨得你。。。」

「傻妹。。。我地一定會升到同一間中學嫁嘛。。。」

「世界上既野邊有一定呢回事。。。如果。。我地升唔到同一間咁點算?」

我都明唔係必然。要升邊間中學,我都控制唔到。

「升唔到同一間我會轉校黎陪你!轉校之前,我就日日黎接你落堂,接到你嫌煩唔想見我為止。星期六日都陪晒你。」

「唔會嫁!!你唔會!!你一定會鐘意左第二個人!!」佢愈講愈喊多兩錢重。不過今日我唔覺得佢煩,我好似理解到佢既憂慮。

愈鐘意一個人,就會愈緊張佢,驚失去佢。對於唔明朗又控制唔到既未來有種無力感,見到我身邊又有幾個相熟既女性朋友,就會擔心會唔會因為理第二個人而冷落左自己。『而家既生活已經好滿足啦,亦都習慣左』既心態存在;所以,當生活模式、圈子有重大既改變,對於一個安穩性格既學生仔係好大既壓力。

只係,我係佢眼中對佢係咁吊兒郎噹唔認真咩?明明我既生活都係圍繞住佢轉,得佢一個,我都會幻想以後一齊生活落去既畫面,好實在,我亦好期待。偶爾會覺得佢好煩,不過都只係把口講下呻下姐,話完你煩,轉個頭咪又係會搵返你。係我對佢愈來愈有信心既同時,佢就掉返轉,佢唔信任我既態度都令我有D失望。。

「我唔會鐘意第二個。點解你要對我咁無信心姐?」

「我都唔知。同你調位之後傾少左,你又理少左我。電視劇入面D男人個個都會變心。」又黎,搞到我個人都燥燥地。我想講,我咩都無做過俾你咁講好無辜,D電視劇睇壞腦嫁,好心你D女仔唔好睇咁多當真,咁同D女仔發夢見到男仔出軌就鬧佢唔岩有乜分別?

「我唔會囉,我唔同佢地。我一個禮拜七日由朝到黑都俾晒你,咁多時間,都仲會假?」

「可能你自己都唔知呢。世事既野,好多時都唔到我地控制。」佢若有所思咁講。
突然,身體不受控制咁。

我好有衝動攬住佢。

好想好想。

無思考既時間,我對手仲快過我個腦,已經將佢攬住係我懷裡面。

佢個頭到我肩膀既高度。

我感覺到佢好緊張,全身都硬晒唔夠膽郁。

時間好似靜左落黎咁。

「。。。」

佢好怕醜咁dub低個頭唔出聲。

其實我都有D怕醜,唔夠膽望佢。

「你諗得太複雜。」

「你真係feel唔到我對你係點咩?你俾D信心自己就得。」我同佢講。

「嗯。」佢無郁都無俾咩反應我。

我靜靜攬多佢一陣就放開左手。

佢唔敢望我,頭也不回一野跑入去大廈度。

我望住佢行入大廈,直頭背影都消失再見唔到先離開。

我望住林敏兒寫既紀念冊,佢用唔同顏色既筆寫到張紙滿晒,密密麻麻。

仲畫左D心心係側邊做裝飾。

【喜歡的顏色------粉紅色】

【喜歡的卡通人物----唐老鴨】呢D野,我從來都唔知,亦都無留意過。。

【喜歡的人-------林書生】

留言:

『多謝你這一年來對我的照顧!雖然我經常嘴硬,口裡說著討厭你,不想理你了,又常常哭,脾氣很壞。但事實是我不是這樣想的,一切關於你的大小事我都看在眼內,我喜歡你在我身邊出現,我喜歡你每天都買冰紅茶給我,要知道女生都愛口不對心阿。你令我在平凡又日復一日的學生生活中找到動力,讓我每天都好期待也好想上學,因為上學就能夠見到你。希望畢業後我們仍然像從前一樣,每天上學都黏在一起,晚上回家又聊電話,這樣就足夠了。你是一個很聰慧的男生,相信你進了中學也能發揮到所長,有很好的成就。祝你前程似錦。」

佢就係寫左咁多野俾我。

收到親手整既腳繩,入面帶住既係佢既努力,同埋想令我開心既心意,好感動。。

其實林敏兒都幾錫我,仲會親手整禮物俾我。。。

相比之下我寫返俾佢張頹紀念冊,有D失色,真係唔好意思。。。

同之前玩整喊佢唔同,之前我會覺得佢喊但係滿足既,今次既佢係發自心底,而令佢唔開心既原因係我。

作為男仔既粗心大意我,完全無考慮過last day既意義,無好好準備過禮物同心意俾自己鐘意既女仔,帶唔到一個好既結尾俾佢,仲搞到佢唔開心到喊,真係好無用。

我答應我自己,以後一定要企起佢角度諗多D,令佢開心D。

因為無經驗,做咩都好生疏。

初戀,總係會帶點遺憾。

這就是我們小學的Last day,但這不會是我們的Last,因為我們還要一起走到很遠的地方。
青春
點解小學生都可以咁sweet
點解小學生都可以咁sweet

因為主角係林書生
推下先
Live咗啦,唔好比佢停
繼續出啦
好感動

文呢?
幾時先講到大學
我覺得大學d經歷先正
好好睇呀 由step追到呢度 樓主d感情處理好細膩 支持
慢慢小學中學咁上先有代入架ma 成撚日掛住甜野 慢慢寫
幾時先講到大學
我覺得大學d經歷先正

Pushpush
好正 幾時加速
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞