(青春/甜)《一個書生既Player故事》

957 回覆
437 Like 13 Dislike
幾時出故啊
求文
Push
輕輕一推
唔知點解我ff左書生個樣係遵理個Kenneth
唔知點解我ff左書生個樣係遵理個Kenneth

推~~~~~~~~
lm
希望可以出多少少啦
幾時出?好頂癮呀
留名
live
出未呀
好好睇 由舊故一口氣追到新故 花花加油
跪求出密d
Push
「媽。學校今日派左升中既資料。」我將今日既通告拎俾媽媽睇。

「嗯,都係填C中學做第一志願嫁啦?」媽媽不以為意咁講。

「媽,我唔想入男校。我想入A中學,都係Band 1英中,況且學校位置近D,交通又方便D。」我試圖說服佢。

「A中學同C中學完全兩個Level!C中學出黎既學生個個都係精英,最重要係同你一齊玩既同學都唔同層次,近朱者赤、近墨者黑,你群埋D點樣既朋友係好緊要,點可以相提並論?」呀媽有少許激動。

「名唔名校又點,我都唔Care。」讀名校唔洗默書考試?讀完名校就一定入到大學?讀完名校出黎唔洗返工咩?都係一個虛名姐。最重要係乜野?要同林敏兒一齊阿!

「肯定係你個咩林敏兒想揀A中學你先咁講啦!」媽媽好醒,一眼就睇穿我心事。

「唔關事。係我自己唔鐘意入男校姐。」某程度上都係真心話。日日見住成班男同學,無左堆八婆係度,真係有D悶。。

「你考好成績再算啦。以你而家成績要入去都有少少忟水,你估你想入就實入到?四月先交志願,唔洗即刻決定嫁嘛。」呀媽決定採取拖字抉。你揀人人揀你,我都未必名成績入去。

「我考到頭十名既話你就要俾我揀。我要自主!我要選擇自己既人生!」我係度大叫口號。

「我會證明俾你睇,我係得,唔洗靠人地,無論去到邊自己都有能力做到叻仔。」

媽媽一言不發向我微笑,對於有個咁有鬥心既仔,應該感覺到好自豪?定係佢唔相信我有能力可以做到?到底佢係度諗緊咩?定還是佢由始到終都無諗過俾選擇權一個得十歲既我?我都唔知。我淨係知要刻己,做好本身,有成績俾人睇到先有談判既資格。
一係就唔做,一做就要做到最好。自從呢一日,我上堂認真左好多,無乜點搞屎棍整古老師。

我同林敏兒既關係都有微妙既變化。上堂既時候我地都唔會點講野,會好專心咁抄Note聽書;落堂返屋企就會做練習,連屋企都驚訝我既決心,話林書生要長大了。我地既交流都變得學術化左。成日嘈嘈閉既我都帶頭改變左班上既溫書風氣,會主動叫人靜D、溫書。

不過,最重要既變化唔係咁,而係林敏兒變得心事重重,成日發呆不特止,仲好易喊。

我大聲少少喝佢又喊。

疾多佢兩句又喊。

扯佢條辮又喊。

更變態既事係我鐘意左整喊佢。

我開始會有意無意咁整喊佢。

例如玩既時候,如果佢串我或者唔聽我話,我會用力捉實佢對手,或者Meet佢D肉,會令到佢有痛既感覺先收手。

如果佢嗌唔好或者有任何一絲反抗,我都會加大力度,務求整到佢喊為止。

佢愈嬲或者愈大反應,我就愈興奮,愈有意慾去蝦佢。

佢成隻既手臂都係我整既瘀痕。

而每次整喊完佢,我都會好用心咁哄返佢。或許係摸摸頭,或許係撫摸返我整痛佢既位置,總之就好溫柔。

「唔好喊啦。。我知錯嫁啦。。」

「呵返。。我最錫就係你啦。。敏敏。。」

「我買隻茶葉蛋俾你碌下啊。。」

佢亦好快會破涕為笑,即使我日日都整喊佢,佢都無要離開我既意思,我地既關係有種無法言喻既親密。喊令我覺得我對佢係有影響力,佢既情緒係受制於我。呢個係我地兩個之間既默契,我知道任何一個人包括係何諾軒等等都比唔上,因為只有我先會對佢咁樣,我對佢既重要性已經遠遠拋離其他人。

某程度上,我覺得林敏兒係甘心俾我整喊,好似小王子同狐狸既關係咁,佢係馴服於我。

喊完之後我地又會好似咩事都無發生過咁繼續溫習。
講真,小學既考試範圍好有限,考咁少野根本唔需要日日咪書已經識,以我地咁既力度去溫習,考試對於我地都係好輕鬆。我地預習讀既野應該都有中一既程度。

一月既期中試入面,我同林敏兒既成績都有明顯既進步,林敏兒由平時全級20名平平既成績升到9名。而我由全班包尾上升到全級第5。都話我係一個讀書材料,只係我平時唔肯讀姐。

我地既關係好似到左一個樽頸位,唔上唔落。對於林敏兒由唔熟悉既陌生人變到朝夕相對既。。同學?已經好滿足,但硬係又好似差d野,悶悶地咁。好似打機打爆左咁,無乜挑戰性。熱情過後就係正常既生活,生活就係咁嫁啦,仲可以點樣?

人類既適應能力好強,好似食抗生素咁,食食下D菌就有抗體唔驚你。林敏兒既抵抗能力高左,要整喊佢難度提升左,我要花多少少心機先諗到點樣整喊佢。例如搵剪刀偷剪佢D頭髮、收埋佢本手冊、用原子筆畫D核突公仔響佢D書度,咁佢就會燥到喊啦。

日復一日,穩定既溫習生活都無乜野好交代,做學生都好悶,並唔係咁多姿多彩嫁咋。

俾我知道邊條撚樣(對唔住,我真係太憤怒)發明科舉依樣戇鳩野,我死左之後一定會落去搵佢算帳!

我發誓入到中學一定唔會努力讀書,我要日日打機、睇電視!

二月開始了。

Miss Chan話一齊坐過既同學就唔可以再坐,幾想繼續同同一個人坐返都唔得,要調位係無一倖免既事。

我調左去班房既左邊同王家欣坐,而林敏兒就係另一面同狗公何諾軒坐。

經過呢個學期既相處,我對我地既關係好有信心,打風都打唔甩,何諾軒呢D小薯仔係點都影響唔到我既地位。

對林敏兒都係好事,調左位唔洗俾我日日虐待佢。好彩冬天D長袖衫遮住左佢既手臂,如果係夏天,我應該俾人召左入校長室照左肺好耐。不過旁人見到D瘀痕一定唔會明白固中既樂趣。

其實日日由朝見到黑仲要傾電話都幾Chur,我鐘意林敏兒無錯,不過有時我都想抖下,有時間做下自己野。所以調位呢件事我係幾欣然接受。

不過林敏兒似乎唔係咁諗,佢比我更不捨:「唉,我唔想調位,調左位就無得日日同你傾計。」

「傻妹,小息同放學咪一樣可以傾。好似而家咁。」我對住電話既另一邊講。

「係既。。咁都係傾少好多嘛。。」

「唔捨得我?係咪覺得我太迷人?」

「嗯。」林敏兒變得愈來愈溫馴,都開始會承認佢對我既喜歡之情。

「少傾d咪會掛住d,又多d野講。」有時拎住個電話又諗唔到野講,又唔知點收線,都幾浪費時間。

「嗯。」嗯咩姐你,成日都係度嗯。

「你唔準同王家欣傾咁多計,淨係可以同我傾,如果唔係我會嬲嫁。」

「哦。。好。。」我滴汗。本來我同王家欣就無乜兩句。你既擔心會唔會有D多餘?
岩岩先返到屋企
其實呢個故真係發展得好慢好靜態,希望唔會悶親你地啦~
我都會盡量出多D
加甜
SM
如果係發生喺兩個大佢地十零廿年嘅人嘅身上,我諗都有機會一齊到,然後結婚生仔,可惜佢地仲係小學雞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞