我宣佈《保民生 反修例 大聯盟》正式成立

4376 回覆
12429 Like 27 Dislike
攞簽證都煩到仆街
廢老中意有故事ge人
條件
1.大學生
2.出身公屋
3.個樣似努力
4.斯文
5.有奮鬥故事
好撚易做架咋
開口埋口 "你係咪中國人?"
好快有票
直情當自己香港共產黨咁做
望到都已經笑左
第二點我覺得唔係曲,係直
如果影響到香港關係法被取消,或者外商撤資,第二點所講的係會成真
強烈呼籲埋大家
除咗send畀身邊啲支持送中嘅親戚朋友
記得上fb派畀啲五毛廢老
粗口/道理都唔洗講
佢地一講啲咩「支持送中/警察好野」呢啲即刻貼圖
又可以畀人見到我地有禮貌
又可以悉機等啲無腦嘅幫手share出去
愈亂愈好
咩差都send曬出去
用返佢地D張輩圖
再整返張一模一樣既
話返佢地先係虛假
我嘗試將香港人簡單歸納為以下幾類:

有收入類

1. 好撚產 - 所指係已經唔使打工或者打風流工嘅人

呢類人佔極少數,基本上唔動搖到佢地資產基本上對社會係無理嘅
要佢地企出黎基本上冇可能 呢班人其實心水好清 因為冇必要take this risk 最多係朋友食飯時分析下利弊而已

2. 中/終產

呢類人係香港鐘樓砥柱 佔大多數 好多都係供緊樓、已婚有家室要照顧,或者為買樓而拼搏嘅人。

要呢班人企出來僅局限於假日遊行。佢地基本上係支持嘅,但礙於有心無力,要保住飯碗,所以閒日或長期佔領就不了。

某程度上唔可以怪佢地 香港唔同外國 有公會保障同牽頭,香港政策政治都有利於權貴 中下產係佢地面前連狗都不如

3. 冚家產

呢類人好簡單,一般全家都係低下階層,低學歷低收入,冇資產冇樓,日日做足十九幾個鐘都係好窮,買部iPhone Xs Max 256都冇咗成個月人工果啲,比人炒咗要搵過份工都難,因為唔係咩專業人士,冇咩技能,呀婆都可以頂你個位。打份工作overall慘過蝗蟲咬老綜唔使交公屋屋租。

呢類人分分鐘手停口停,要呢類人企出黎,基本冇可能。

4. 每日150

呢類人簡稱蝗,對社會資源蠶食到盡,政治等議題一概無理,基本上性質同冚家產差唔多。只會關心對自己有利嘅嘢,只要有對佢地不利嘅嘢佢地都好大反應,極容易被收買及轉軚。民建聯最大票倉

無收入類

1. 老而不死

呢類人簡稱廢老,每日起身落樓飲茶,去公園坐吹水,到夜晚上樓食飯,之後落樓吹風吹水,日日如是。
人數好多,冇收入,基本上係社會負累,政府最唔願意投放資源起佢地身上,但建制派願意,因為係第二大票倉。

佢地得把口鬧哂全世界以為自己高高在上,會教人地點點點點等,好似好把炮咁,一般崇共,會評論政策但唔會企出黎

2. 咬老綜

呢類人基本上冚家都唔會打工蠶食社會資源,同冚家產/老而不死差唔多

3. 學生

社會潛力,一般讀過下書多數分到是非黑白,敢作敢為,會企出黎對抗,但容易被煽動

就以上幾類人黎睇,其實會行出黎反抗時政嘅只有少部分中產,少部部分冚家産及大部分學生。

要集中精力動搖班中產 冚家產同每日150
除咗石禮謙放棄啟德地皮
仲有冇其他走資例子?
外國勢力撐修例
香港不能變XXX
有冇台灣english 支持度比較圖?
台獨之母 777 搞到我國統一大計失敗
唔洗㗎
係個撐字上面打個大交叉話佢係假
遮撚埋個撐字
搞掂
而家打緊杖
情報戰對我地好重要都好有利
隨時係搞得成搶到大量人力返來
就唔洗諗佢地幫手示威定咩
但係搶晒建制d票源就掂
巴打,我都想問街站
隨時各區or 616?
有無得極小型沿途不停有?
有用,越多人入個網,google seach就越會堆個page上前,但google好似係跟IP count數,唔係你click得多就計
意思係你同一個IP click入個網,1-2個鐘內入幾多次都係當你一次
所以大家要用不同方法轉IP seach「保民生反修例大聯盟」然後click入個網
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞