我宣佈《保民生 反修例 大聯盟》正式成立

4376 回覆
12429 Like 27 Dislike
藍色背心正解! 去緊大埔街市睇有冇得買

Leaflet / banner 記得重點係 616 愛國愛港大遊行 (call for action)
轉發時都要有技巧。一定唔可以用高高在上、或者一開波就表明自己係咩反洗腦反藍絲。你要代入老友記轉發長輩圖時四種心態:

1) 係朋友先醒你: 扮唔到咖,真正關心長友記嘅人,例如民建聯區議員先做到。我超級無敵極希望各位可以慢慢成為呢種關心老友記嘅好青年。

2) 唔執輸,乜都信乜都轉: 被質疑時嘅心態係「唔知喎,收到咪些牙囉」。千萬唔好一開始就講呢句,因為呢個心態係人地質疑你時先浮面。一般人性格都係咁,些牙完就算,不聞不問,問起再算,算都係唔知。呢種心態好多時下年青人都係咁,真係好唔要得。

3) 疑惑: 些牙畀親人朋友,因為件事唔細但又懷疑,一面分享一面求證。例如當年沙士傳香港變疫埠,老友記同智慧型家庭主婦搶米,之間互相耳語,就係呢種心情。

4) 恥笑: 同輩朋友或好親近嘅老友記先用,寸一句好on 9,咁都信之類,然後又回歸態度 (2) 。例如我呢個不肖後生都有恥笑身邊老友記盲搶鹽,但恥笑完佢地就更不安,覺得我地後生輕敵、唔識嘢、信唔過。要好熟先會咁做,唔係一嘢就收皮。

希望大家平日可以放下成見,多啲關心老友記及同自己睇法唔同嘅好朋友
https://news.sina.com.cn/c/2019-06-13/doc-ihvhiqay5359670.shtml

whatsapp share埋呢條link
新浪 + 殘體字說服力高啲
有poster design 義工, 讀過design唔算專業
Tg @blackandwhite66
激進就一開始入唔到口咖啦。
用呢個助攻無得佢唔信

【逃犯條例】駐英大使:中英聯合聲明已完成使命 修例非中共指示
https://www.hk01.com/article/340201
g持
有咩欠出聲
有心機請去北角派
超多廢老
好有用,我係唔知平日老友記fact check個要求同水平。可能 cap 圖再加 hyperlink 就夠。我懷疑長輩圖同新聞係兩個系統
洗緊我媽腦,其實堅有用!
大家努力!保民生!反修例!
唔好呀
好易穿
已經有新post 請大家多支持
以子之矛 攻子之盾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞