我宣佈《保民生 反修例 大聯盟》正式成立

4376 回覆
12429 Like 27 Dislike
要借佢地地區力量同物資去派傳單/
擺街站, 但唔好出名同政黨
呢個正
唔好,要政治中立,只為保民生
香港警察 社會垃圾
人民奴隸 賣港惡賊
底層散仔毅進弱智仔
就算大學學歷都係垃圾科,無得揀先去做警犬嘅廢柴,蛇鼠一窩
掟磚果幾個就係林奠請咖!
佢想我地自己人打自己人
樓主有冇第二group人主力安排街站?
我地呢邊有義工幫手去印leaflet, banner 二拉架 etc
另外應該可以搵到其他義工幫手街站 (3x歲-唔係靚仔樣)
外國勢力滲透 激化矛盾 攪亂香港!

大家可能要多啲關心老友記嘅心態同世界觀,先可以向佢地灌輸正確嘅資訊。有啲寫長輩圖嘅手法,我地作為年輕後進要注意下,要顧及老友記嘅感受及消化能力。我舉幾個例:

1) 好多嘢直講無用。例如,最好全個訊息都唔好出現「反修例」呢三個字,而可以「你知道嗎,如果修例後就會點點點」嘅方式講解,盡量唔好用呢啲有激烈字眼同口號意味嘅表達方式,甚至唔好出現「逃犯條例」呢啲字眼 ,咁樣老友記會易入口好多,亦更易吸引佢地睇晒。

例: 通過「法例」,港紙就可能貶值

2) 後生要做嘅唔係講個推論出嚟,而係講出一啲最重要嘅訊息,最好連結論都無,但可以由圖中資訊明確推導,咁就very good。老友記見多識廣,經驗豐富,得到訊息後自然就會自己思考到。但要留意,唔好一次過太多點,所以我地後生幫佢地過濾出最重要嘅資訊及結論就可以,以老友記嘅智慧,佢地好快就可以堆出結論。

例: 通過法例後可能會因為 a 導致 b 而最後令外商撤資

3) 男性老友記特別喜歡軍事歷史題材,最好可以爆料揭秘形式講俾佢地知警隊資訊,例如原來速龍嘅總指揮同ptu校長都係洋人。比佢地知身居警隊要位嘅洋人都支持維護法治強力鎮暴,佢地應該會好有興趣。

例: 老外都抗暴! 速龍老頂係洋人!

希望幫到大家關心老友記。
巴打好波
「反送中」《逃犯條例》修訂 請不要用武力/暴力! 不要再掘磚頭 !因政府最想見到,正中建制下懷,可以造甚麼?
合法而有效:要建制派有失去議席的恐懼,令他們倒戈相向反修例
19年的區議會選舉投票日定為今年11月24日
2019年區議會一般選舉選區分界 https://www.eac.hk/ch/distco/2019dc_e...
現任區議員名單 https://www.info.gov.hk/gia/general/2...
e.g. 李慧琼於土瓜灣北選舉,搵人去G16 土瓜灣碼頭圍道擺街站(地理資訊地圖GEOINFO MAP: https://www.map.gov.hk/gm/map/ --> 政府機構及服務--> 選舉)
演講內容: (總之不停loop不停loop,平時廢老睇CCTVB新聞台睇一日都唔會悶,只要不停loop,派少少水同野食迫佢地聽就得)
- 林奠係港英走狗,出賣香港人利益,港紙變廢紙
- 逃犯條例其中包括一條《刑事互助條例》,只要犯上內地法7年以上罪行即可隨時凍結資產,審議過程由內地進行判決
Q:點影響我地普羅大眾?--> 跨國企業受威脅,相繼撤資(e.g 啟德地皮撻訂、美國取消關係法、恆指暴跌) -->大家仔女無工翻、生果金打7折、港紙變廢紙、翻大陸隨時俾人拉
Q:咁香港咪變逃犯天堂?-->朋友,其實有個再簡單啲的方法,自己香港人自己審,唔需要靠大陸法律,況且香港法治制度一向係全球頂尖,絕對有能力,根本唔需要引渡逃犯翻內地審
Q:建制派啲福利好吸引喎,點取捨?--> 唔洗取捨,福利照拎,票唔投佢咪得。咁樣既可拎著數,又可以保護香港利益。

再一次呼籲咁多位義士
2020 年立法會選舉 堅守和平理性非暴力
- 部分建制傳媒放大暴力畫面
- 暴力令政府方便污名化示威者(SPIN),令反對市民被描繪為不講理
- 減少大眾理解反對立場理據機會
- 因安全問題令參加示威人數不能增加,甚至減少
- 合理化警方武力清場
- 建制議員順理進入立會,立法會順理開會
- 留案底, 數年監禁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞