又係時間推吓Amazon 平價notebook (16)

1001 回覆
14 Like 4 Dislike
等gx502都有埋既話去深水埗望下先,有type-c差電係一個好大既優點,同埋成個design都好compact下,幾型
Type C叉電只限文書處理,打機請用原裝火牛
唔知原裝包唔包type c charger
有冇巴打知gx502香港 Asus店賣緊幾錢
有無巴打可以幫幫手解答下
咩型號呀

睇返官網/review 點會無講

FX505 上Amazon淨係得DU DT
係咪其他款黎
想要咁上下價既窄邊Gaming
amazon運作背後其實只係d小鋪, 個model無入就無入
同埋香港我留意到d行貨係勁多奇怪既custom (尢其係acer機), 雖然官網webpage無但香港係會有佢地鋪頭講果d既specs賣
最近美亞D ASUS 係咪加左價?

部機成日好熱,一拆開就見到呢個位積哂塵,新科技
咩機?
唔係密封既野點都會有塵
散熱理由就係吹d風入去, 空氣環境有塵自然點都會入到去
如果部機真係過熱, 最好方法係undervolt, 唔一定要清塵/學d高手上液金
下個post 不如加個undervolt 教學啦
Undervolt 簡單教學:

一部LAPTOP新買返嚟,除咗快手裝GAME同DL 鹹片之外,其實應該試咗部機CPU 可以UNDERVOLT 幾多先

因為咩LAPTOP 都好,最大的敵人就係散熱,散熱做唔好會直接影響部機的效能

一般LAPTOP 出廠時,廠方都會SET 到電壓比正常需要的高,一來可以保證穩定性,二來廠方先無咁好心機同你慢慢逐粒摸,所以CPU 降咗電就可以減少發熱。

UNDERVOLT 主要有兩個SOFTWARE:
INTEL EXTREME TUNING UTILITY (XTU)
THROTTLESTOP
XTU 我都用過吓,但我覺得介面無咁USER FDLY
所以我用THROTTLESTOP:

介面就係咁簡單:

CLICK 入去 "FIVR" 就會入咗呢度:

中間FIVR CONTROL 有 得揀CPU CORE 同CPU CACHE
降咗佢哋基本上達成降溫目的

CLICK 咗UNLOCK ADJUSTABLE VOLTAGE
再因應你CPU 選擇降幾多
正常大路CPU 都會有人討論你粒CPU 可以降幾多
圖中例子就係8750H CPU CORE 同CPU CACHE 各減150mv

起手個陣你係淆底就先試-100mv,然後試吓STRESS TEST 吓部機,HANG 機或者BSOD 就即係你降過龍,要加返少少電

大概係咁啦,有咩唔明再問
下個POST 起歡迎貼返上面簡單UNDERVOLT 教學
rog zephyrus s同埋msi p65點揀好
P65 單條ram

要加ram 非常大工程,打機唔建議用單條ram

但p65電大又輕,係好吸引
不過散熱真係zephyrus s 比較好
個價都好吸引11000有1070
想問下你部S,降咗幾多?
另外佢係咪只係減咗電壓,去令佢少啲發熱?但係效能嗰啲不變?
新手,呢方面不太熟悉
個mon色水好似p65靚啲
1070 mq 嚟,不過唔差得遠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞