又係時間推吓Amazon 平價notebook (16)

1001 回覆
14 Like 4 Dislike
想問下avita牌子 好唔好
好似平過其他好多
謝謝巴打解答
拉GPU藍MON似唔夠電壓斷電多D
理論上CPU UNDERVOLT唔太影響到GPU溫度
90幾度係 cpu定gpu ?

Gpu 90幾度可以成部掉咗佢

Cpu 90幾度就開xtu降電壓

有無開大風扇呀?
我淨係記得果陣係cpu90幾度 gpu就70幾定80度 其他野冇留意
Cpu high loading 90幾度唔奇

因為可能你未開爆風扇(薄機嚟架)
同埋你未做undervolt

熄機似係Cpu overheat 多過gpu 事啦

Gpu 七八十度好正常
唔好意思,我唔太識點樣開爆風扇 係咪用armoury crate個手動模式較轉速?
留名學野,用咗P65 9SD差唔多2星期,暫時淨係打Totelwar三國先至發熱,第一次用Laptop唔知點樣搞cpu降電壓,P65個setting係唔係同GS65一樣,見2部機好似一模一樣咁,除咗個Mon。
硬件、散熱大致上一樣,但software 主要係for 你做文書、creating嘅工作
好似冇咩人討論新既 ROG 同 AERO 咁既?

新既ASUS ROG STRIX G GL531都係$1399
行9750H+2060 , 比以前電多左+散熱好左
而且遲D仲有白色版本

而新既AERO改左散熱,外形靚左好多
仲有 4K OLED 或者 240Hz 1080P揀
不過9750H+1660TI 都要 $1899
升2060要加$300 好似好唔抵 , 明明兩張卡既差價只係$100多少少

而家諗緊買新AERO好定平D既ROG
用緊第一頁嘅 2開心使用中
又輕同夠長氣
分享下我自己一個經驗, 我大學時, 貪平選了一個百記有賣的筆電品牌, 淨記得S字頭, 而家冇左了, 那時用左唔夠一年, 個MON壞, 拿去整, 等成個月話整好, 拿番來冇耐又壞,後來又拿去整, 好啦, 以為整好, 都我FYP PRESENT那日, 一開, 個MON又壞,......好在我可以駁PROJECTOR, 但就冇得望住個MON PRESENT.

我覺得現階段, 牌子太新, 唔值得冒險, 電子野真係一分錢一分貨, 有好多PARTS 佢貪平用左, 夾埋就會易壞D

利申現在工作上用緊部LENOVO THINKPAD L340, 日日用, 用左5年都仲好地地
有無link呀
想買部孝子機做父親節禮物一般上下網睇下劇聽下歌
我去電腦城行左轉ACER 有部15.6吋MON $2499(A315-31-C2GA)
但係上網GOOGLE ACER個個都屌易壞
ipad
今日ot 到嘔

你一係開turbo mode

一係開manual mode 將每條風扇bar 的兩個制

(每條 bar 有兩個制,即係total 4個制)拉晒去最右

enjoy 直升機
買IPAD啦, 好過買NOTEABOOK
其實Amazon翻新機買唔買得過?
全部翻新機都唔會買得過
我裝xtu果陣遇到d問題 諗住重裝 但係就出咗0x80070643 的error
用throttlestop 得唔得呀?

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞