又係時間推吓Amazon 平價notebook (16)

1001 回覆
14 Like 4 Dislike
三條heat pipe

笑咗出嚟
平1000同邊部比?
應該係得呢到
你唔係用部Helios 300 同部zephyrus s 比掛?
係.....

你去買Helios 啦

我去買花生先
過萬蚊機, 買ASUS有咩事都叫做有一年保
我會買gx531 放心 望左咁耐
正常簿機

GX531
呢張先真

GS65 太少管...
比上代多兩條, 但都壓唔到9代U + 2060
GS 出名散熱唔好
我會令佢變好
我度度點上liquid metal 先
插喉上水冷
算啦...搞咁多, 我就唔買啦
叫你買zephyrus s1070
其實用呢部機去做業餘執相,剪片
夠用嗎?
另外如加ssd/ hdd, 應該邊類會耐用d
同埋加8gb ram 應該加邊種
我當加晒d野都應該below 6000, 玩到3-4年的話,性價比應該都高

好多問題tim, 謝謝巴打先
我用auto test 好高溫喎 去到一半就藍mon 我諗唔使搞了
Notebook 第一件事先幫Cpu 降電壓

即係undervolt, 一係用intel xtu 一係用throttlestop

起手時先試Cpu core 同Cpu cache 各減100mv

然後stress test, 唔hang 就再降

我一般減150mv 都唔hang 的
處理完cpu發熱爐就去afterburner 拉吓voltage curve

Gpu core +50mhz 咁試

Stress test, 直到hang 機為止再微調

我依家粒1070 mq 成功+200mhz
你係有興趣整的話俾多d資料嚟

幫你諗諗佢

咩Cpu 咩gpu

full load 時咩溫度咩風速

你新model 無理由咁易熱到藍mon
我個情況大概係因為afterburner test緊果陣粒u去到90幾度先熄 所以我應該用xtu先再用afterburner就冇事
小弟唔執相唔剪片, 真係唔識答...

佢本身有256 SSD, 8GB RAM, SSD/ HD 2.5 寸SATA那些, 唔係就外置都可以, RAM 咪NOTEBOOK RAM, 買多條8 就行8X2DUAL CHANNEL

始終係AMD , 未必有INTEL對SOFTWARE SUPPORT咁足

樓下問題, 有幾入門? 當粒U < INTEL 8300H 10 %, VGA 卡~ 1050 啦, 同埋都係那句, GAME 未必對AMD CPU SUPPORT 得咁足

唔想煩可以買番FX504GM , 都係799 ONLY, 貴200 USD : ASUS TUF Gaming Laptop FX504 15.6” 3ms Full HD IPS-level, Intel Core i5-8300H Processor, NVIDIA GeForce GTX 1060, 8GB DDR4, 256GB M.2 SSD, Gigabit WiFi, Windows 10 - FX504GM-WH51

一係1299 買上面其他巴打那部
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞