雄性脫髮。食藥搽藥買藥、植髮救髮織髮。你問我答 (3)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
好簡單想問下食邊隻藥最經濟,有追post但睇到有啲亂,見到話韓版印版比較平,藥效同正廠一樣,有冇實際藥名參考下,同埋一開四係咩玩法
根據你經驗Finasteride同Minoxidil有副作用既機率高唔高?係咪兩隻一開始就無得停?停左會有咩問題?比較擔心未出返頭髮就陽痿

前者1.8%有副作用
後者有狂脫期
兩隻停都係會甩番哂 無得停

狂脫期我唔當係副作用啦

狂脫期大約係開始後幾耐?
樓主係唔係食緊韓版damocare? 我覺得上網買印版藥好似有啲危險
樓主係唔係食緊韓版damocare? 我覺得上網買印版藥好似有啲危險

佢自己無事
係做呢行想幫人
印版我都無信心
要平食韓版算

佢自己無事
係做呢行想幫人
印版我都無信心
要平食韓版算

要平食韓版囉
根據你經驗Finasteride同Minoxidil有副作用既機率高唔高?係咪兩隻一開始就無得停?停左會有咩問題?比較擔心未出返頭髮就陽痿

前者1.8%有副作用
後者有狂脫期
兩隻停都係會甩番哂 無得停

狂脫期我唔當係副作用啦

狂脫期大約係開始後幾耐?

1~2 星期
期間你洗頭輕輕力其實冇事
好簡單想問下食邊隻藥最經濟,有追post但睇到有啲亂,見到話韓版印版比較平,藥效同正廠一樣,有冇實際藥名參考下,同埋一開四係咩玩法

韓版damocare 180蚊一盒
最平見過 一盒30粒
成份係1mg finasteride 每日食一粒

proscar 係5mg finasteride
1開5。/ 1開4 就係咁玩法
想問下如果扯甩左啲頭髮
果個位有冇機會生返?
訓緊教比阿哥踩到啲頭髮 甩左幾十條
心痛到仆街

扯甩個下令毛囊完全壞死冇得救

心痛死我
想打撚死佢

點解訓覺會比人踩到
發現好多會然唔太願意追post, 啲問題重重複複

係咪真係整個懶人包好啲

樓主係食藥搽藥上都已經講咗好多,係植髮嗰方面少機會講。

不如各巴打合力整個 雄禿background同 內服外用藥嘅懶人包

我一向認為頭髮係自己
想要救髮就做功課

當然歡迎大家整懶人比我下個置頂啦
上年8月開始用5%用到今年2月 (淨係夜晚用,日頭要gel頭唔方便用)
髮量無明顯既改變,無多無少
最明顯係覺得髮質差左(無用個邊就無事)髮尾易斷左同埋一洗完頭一定打晒cake... (由細到大都無用conditioner既習慣)

之後2月頭停用左,發覺呢排髮量真係少左,條界大左好多
想請問我是咪應該繼續用番?

另外,一日洗兩次頭會唔會甩多d頭髮架?
我每次洗親都甩廿條島... (唔洗兩次唔得,因為一起身會龍珠頭,夜晚個次就要洗走d泥...)

謝謝

當然繼續用啦
同埋叫你一日2次當然有原因 你又唔跟 ?
仲要每日gel 頭 死快啲姐想
起身龍珠頭咪沖水

洗頭多左有機會令頭髮甩多,但不會令雄禿加劇
洗頭水同護髮素大家有冇用特定牌子?

冇 較温和就可以
全部都係咁用

最平見過 一盒30粒

朝早食?
上年8月開始用5%用到今年2月 (淨係夜晚用,日頭要gel頭唔方便用)
最明顯係覺得髮質差左(無用個邊就無事)髮尾易斷左同埋一洗完頭一定打晒cake... (由細到大都無用conditioner既習慣)

我每次洗親都甩廿條島... (唔洗兩次唔得,因為一起身會龍珠頭,夜晚個次就要洗走d泥...)

謝謝

當然繼續用啦
起身龍珠頭咪沖水

謝謝樓主
無計,工作需要做pr要見人一定要gel
用埋用左5%會好立gel唔到

如果過多1,2個月無改善可能食埋藥算

最平見過 一盒30粒

朝早食?

無所謂
定時就得

謝謝

當然繼續用啦
起身龍珠頭咪沖水

謝謝樓主
無計,工作需要做pr要見人一定要gel
用埋用左5%會好立gel唔到

如果過多1,2個月無改善可能食埋藥算

用foam 快乾舒適

最平見過 一盒30粒

朝早食?

每日一次可以
冇話特定時間
食藥我知唔可以停,但搽藥如果有時去camp唔方便搽,或者一日搽唔足兩次,問題大唔大?
開始有髮線後移係咪可以食定保康絲?
食保髮堂嗰隻460$ 100粒work唔work?
有無話洗頭前定後搽藥比較好?搽完幾耐可以洗頭?

我當你早7點洗頭 吹乾搽
晚9點洗頭 吹乾搽
我自己係咁

晚9點洗頭 吹乾搽
我自己係咁

吹乾完搽咪會立左

晚9點洗頭 吹乾搽
我自己係咁

吹乾完搽咪會立左

如果洗完抹乾搽完三個字再吹得唔得
有無爸打有織髮?

晚9點洗頭 吹乾搽
我自己係咁

吹乾完搽咪會立左

如果洗完抹乾搽完三個字再吹得唔得

朝早我會囉 夜晚由佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞