準備緊買樓 未來外父外母話想搬入黎

1001 回覆
5862 Like 28 Dislike
話係租仲死,話幫人供樓
最少都係講2句姐 反正樓真係你地 俾我就打蛇上叫佢地幫手首期
巴打你好理智,我比個肯定你係啱的
而家我覺得你可以話度唔掂數唔買住,私底下自己買咗佢,然後話朋友平d租比你同條囡同居算
但長遠計我覺得佢個襯家要唔過,係自私撚
養撚埋外父母呀笨!
唔撚要面到咁
下一步就係比埋家用佢老豆老母
你條女老豆老母典型仆街外父外母
如果未結婚都咁撚樣,你真係要諗清楚
幾愛都無撚用,你哩一世有排你受
最仆街變相係自己老豆老母貼人地個仔
都痴撚柒線
以為自己個女係寶
係得佢屋企住成日見
實屈鳩返幾千孝順吓外父外母先啦
重有自己個仔都係寶
人地個仔就係水魚on9 ATM
爭廁所呢樣真呀

利申:6個人同一屋簷下,5個人都返早
剩係落你名
你咁都要上黎問? 香港男人低撚賤到又出錢又要做隻聽話既狗
屌你老母老虎蟹都唔好呀
呢條底線過左就冇
一定要堅守
同女友傾咗一下 其實佢尋晚都係第一次聽呢件事
以為外父外母飯後無野傾鳩吹下 佢都無認真諗過
點知我返屋企之後打一大段野比佢 佢覺得我無喇喇鬧佢同佢父母 所以嬲咗
今日佢下火後都主動say sorry 諗返成件事如果成真既話都好唔合理 明白我點解咁緊張
啱啱我拎幾個生果去女友屋企當賀外母母親節快樂
順便傾幾句尋晚既話題 表明下我既立場 婚後想過下二人世界先
話我父母其實比舊錢買樓都係佢地既投資 決定係佢地度
而且買樓加結婚呢兩單野十劃都未有一撇 依家經濟咁波動 加關稅blibala....
佢地都話佢地自己無咩概念 明白我父母都係為個仔 以為我要即刻買樓結婚先鳩吹下話一齊住 可以照顧下我地 賣咗層樓可以換舊錢比個仔
我都即刻打蛇隨棍上 解釋下加按/買平樓放租再租其他樓 呢堆概念比佢地聽 佢地都覺得好可行
本身諗住佢阿哥講野時 我就會話 不如第時去你度住
不過傾呢個話題既同時 佢阿哥無出過聲 我極度懷疑佢阿哥先係始作俑者

In short, 成件事主要都係誤會 係我太緊張先打到成件事咁恐怖
就算係有心打劫 決定權都一直係我度 其實我無野要驚

題外話 我呀爸聽完件事後講咗句 佢地都戇撚鳩 鬧交既話帶埋佢出去
咁先似返個男人
叫埋你老豆老母一齊住,咁先公平,一係一齊唔好住
你呀爸好正
你條女呀哥聽落好仆街
垃圾啊哥
佢e家對住你緊係話自己鳩up
如果你夠膽死話好,分分鐘聽日佢地就約你睇樓都似
係見你堅決say no所以搵個下台階俾自己
當佢兩老住得入黎就會晚晚係屋企煮飯嫁啦
除非你要返工唔返去食啦
如果唔係,食過一次之後就餐餐預埋你飯

之後呢,就會發揮廢老思想
覺得你食完飯唔幫手執碗洗碗呀
淨係有份食,又唔比家用佢買送呀咁

以你女朋友既on9思想
到時就會叫你多多少少都要比返錢佢老豆老母

變相食你住你既,仲要你交返家用比佢
你知啲廢老永遠唔會唸自己攞緊人著數
淨係會覺得你攞緊佢著數

問佢收返水電媒或者租
又會覺得你斤斤計較,少少錢都要同佢地計
大家都一家人但一啲都唔尊重長輩
賣自住樓比個仔做首期住女婿度
叫佢老豆老母咪on9啦
點解唔賣樓比個仔做首期然後叫個仔買大啲一齊住?
岩啦,拎晒出黎講就岩

佢呀哥緊係唔出聲啦,因為佢都唔想要佢老豆老母嘛
買左樓大把女揀啦,駛鬼咁樣屈就自己,跟本就係儲心積累想想係頭家攞個地位,再唔係叫埋自己老豆老母一齊住囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞