準備緊買樓 未來外父外母話想搬入黎

1001 回覆
5862 Like 28 Dislike
長文
岩岩睇完呢個post有感而發
https://lih.kg/1150538

話說小弟想呢幾年內結婚 所以準備買樓
筆直10M度 諗住買市區正常配套屋苑既兩房單位 亦開過post問巴打們意見
同時 女友既阿哥都準備下年結婚 煩緊買樓既問題
佢呀哥做政府工 人工唔錯 供係供得起 但儲既錢比盡買6M樓下既樓 要按八成
未來外父母無咩積蓄 但話想佢地個仔住好d 想賣咗自住果層舊樓比佢個仔做首期 之後搬去同我地住
叫我買三房 話住遠d 舊d 都無所謂
我女友都話支持 話遲下生仔有人湊 平日有住家飯食 幾好
之後我同女友講番我完全唔支持呢個「決定」
1. 本來可以享受舒舒服服有正常會所既市區屋苑 無喇喇要downgrade住遠住舊
2. 咁咪變相我送錢比你阿哥買樓 仲要住得舒服過我!?
3. 舊錢係我同我屋企 貼錢比你住可以係我責任 但點解會納入你全家既計劃之中?有冇諗過我都係有父母 佢地都想我住好少少
4. 你屋企又唔係有財困 會比人追數比人斬 而我屋企又唔係咩大富大貴 部分首期都係我父母儲落既辛苦錢
5. 最大問題係我唔想同外父外母一齊住
(仲有第6點我無講出口 我婚都未求 最後一定係你架咩)
講到第5點時 佢就話我唔諗佢屋企同佢父母感受 我叫佢冷靜諗清楚我講既野有無道理 依家冷戰緊
呢件事真係愈諗愈嬲
佢呀哥可以有大把方法去住好d 用層舊樓去銀行按舊錢出黎/買住一層平樓放租再自己租出面靚樓/買平樓遲d樓換樓
最痴線係 點解唔搬去同你呀哥住 你屋企咁重男輕女 唔係應該叫你呀哥去負責番照顧父母既責任咩?

唉屌
同女人講道理
冇㗎啦,一係接受,一係分手
企硬就得架啦 理閪佢 橫掂佢都唔要面洗咩客氣
我係咪應該同佢阿哥講道理先啱
其實道理係你到
比係人情唔比係道理
間居你諗住首期同供都係自己搞掂定女友有份?
結婚有無諗間屋加埋佢名?
係人都想新屋二人世界無啦啦加二件廢老黎做
自己老婆(我當你第時娶佢)都唔撐自己 呢下已經唔抵幫 你睇下你未來外父外母咩態度先 如果係老奉咁 你就緊係不了啦 第時實R你其他野 如果有商有量咪傾下條件 記住你黎緊幾十年仲有排捱 唔好要自己咁辛苦咁委屈
大水魚
買一送一,戇撚鳩
外家個仔窮唔爭氣,要搬入黎,婚後更煩
一係接受,以後呢世硬食
一係分手,中出都咪制
比我一定唔制,到時相見好同住難,唔通搬走就佢地咩?
外父 外母仲煩撚過你老豆老母~
完全無可能接受
相見易同住難呀
你女朋友贊成嗰一刻就已經知佢on9啦,
錢又唔撚係你嘅,著數你又拎晒,仲要自己好似話到事咁,同你講,真係結到婚都準備定搞離婚
飛啦
港女=雞
呢啲臭雞會食撚住你
臭雞屋企人亦會食撚住你
睇下佢地成家
咁厚面皮叫你請佢地住一世
你同佢行落去都唔會開心
你會做死一世比外家恰嘅廢物小太監
企硬
唔係衰一世
佢賣屋貼錢比佢阿哥買樓係無問題既

但係你要令你女朋友明白
你買屋係你比錢你話事既
第一你唔想佢地搬黎一齊住
第二買邊度唔到佢地提意同選擇
點解你要同任何人deal? 你都無責任俾佢地同你一齊住,say no就夠,唔需要為呢d自私撚諗計
千奇咪撚結,企硬呀香港男人!
寧願做毒撚都唔好俾D港女廢老搞死自己
分手,完
佢阿哥係最大利益者
你估佢重會同你講道理
首期同供都係自己攪 間屋我名 辛苦少少但廢事煩
女友都搵唔少所以我叫佢儲下錢第時買多層收租好 留比仔女都好
供養兩老孝順無問題 但可唔可以唔一齊住
痴線點解外父外母唔係住阿哥度,錢又比晒佢用,擺明搵鳩你笨柒
邊個出錢邊個話事
直接屌佢話唔會一齊住
10m 可以一家三口舒服住
兩家五口就含得撚

除非你本來同外家關係好好好到佢幫你洗底褲當你親生仔啦
一陣婚姻有乜問題你樓都冇埋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞