依對情侶好撚嘔心2

1001 回覆
146 Like 23 Dislike
講到後期直頭人身攻擊埋人地背景同個樣真係

人地住天水圍又點?KOL本身就係好似我同你咁都係普通人,透過social network建構個人身分就係佢地創造嘅價值。我唔否認呢啲人既真實生活同網上表現出既反差係幾嘔心,所以先至會有呢個post出現,大家都對呢啲「真實又虛假」現象感興趣,係因為我地大家都做唔到佢地每日經營咁「完美」既表面、而同樣亦做唔出佢地實質咁「虛假」既反差。

我一直都食花生既 唔諗住出聲 但後來有人不斷屈絲打葡萄佢有free lunch 我地先話冇需要葡萄 佢有既野 好多絲打都有添 亦都比佢真
不過你講得好 因為有反差 先好睇

我又無攻擊過佢個樣,甚至覺得佢幾靚。
我做得呢行厭呢行,想推翻呢個華麗面具背後既利益俾大家知啫,等大家做個有思想的消費者。
當初佢淘寶貨賣幾百蚊,你就知佢份人點啦,今日賣廣告,可信程度有幾高?

唔好誤會 我覺得唔係我財唔入我袋,KOL花心機玩ig fb,當打份工咁我無意見。反正如果要講既成個行業,KOL、followers、品牌之間根本係互相滋養,我都係真金白銀買化妝品,唔會去諗點解人地有得free而我無,反正我真係無佢地咁有能耐去經營social network喎。

唔只係free咁簡單 仲係一份比大家都搵得多的工作
一個post幾10k喎,不過接觸過d kols當自己明星咁,態度又差,又成日欺騙消費者,當初閪萍都係因為欺騙消費者同態度問題先俾人反,點解宜家大家反而認為無野?黑警都係打份工,市民作為納稅人,就算佢地打市民都可以以打份工合理化?

不過我知對香港人講權益只係對牛彈琴

好似之前個位絲打咁講,一個品牌出錢搵咩人打廣告同我作為消費者擁有既權益好似無咩大關係?! 以mmm呢個例子最多係好似之前信用卡搵阿唯唯做代言人變相倒米。 我意思係,主觀地唔鍾意個別kol唔會令成個行業氣氛有咩改善,你反完一個,PR唔搵呢個就搵第二個,正如我樓上所講:三方面係互相滋養住,你要屌就屌哂成個風氣,屌埋啲followers on99日日睇人地啲假生活照。
正如你所講,你不滿啲kol扮大牌、收錢賣廣告但又扮係自己買等等呢啲行業上歪風當然有問題,係要屌,但將呢啲不滿擺落去作為攻擊個別一個半個kol既理由實在係講唔過了。

我由頭到尾都話自己只係攻擊一個
咁呢個post主角係佢喎 我唔講佢講邊個
如果我講其他kols我係痴線西個post講

我想你誤會我了

我由頭到尾只係想大家了解下自己辛苦錢應該點用

而我講乜柒葡萄佢 都係典到直hea應d打手

不過我發覺呢度好多人話針對佢就係唔公平
咁當初大家又針對柒萍一個?
凡事必有因

有個特別柒 特別無觀眾緣既就係特別容易做俾人狙擊果個 呢個事實你無得控制

Sorry 自膠。打漏最重要粒字
唔駛咁多道德倫理, 好簡單, 品牌又好mmm個ig又好,都要睇市場供求, 客戶唔滿意某個brand既marketing strategy , 向pr反映有咩問題先?同樣,唔中意mmm個 ig 叫人unfollow都無問題喎, 我地無特權唔可以remove 人地個ig 唔可以炒人地個pr 架,由頭到尾講緊表達消費者意見, 駛咩要有道德倫理去backup 先?

當然,你不滿人地marketing strategy 可以去反映
咁我都毫無意見/反駁
但樓上好多人係着重「權益」「尊重」喎
又話人地係「呃」「憑乜嘢」喎
又拉到去hocc/綜援/政府
所以我咪問有乜理據去支持去prove 你地唔係酸人地有free lunch 而你地要俾錢買?
咁如果係唔滿意個strategy, 咁係咪所有人都唔值得
而唔係淨係mmm唔值得有sponsorship 呢?
你而家似係毫無理由去針對mmm喎

講明先,我入嚟係食花生,唔係mmm啲乜嘢人
但見到好多人覺得,
自己真金白銀去買嘢好似唔係應份咁,
覺得你地好似有啲葡萄

Hocc同呢d KOLs性質唔一樣,但個結果都會引致公關危機。
作為一個行內人,customer 對於brand 嘅忠誠度包括個brand對佢地有無「尊重」同有無合符到佢地嘅權益同期望。

其實endorsement都一樣,如果個代言人不合符品牌形象,或好多消費者反感,如果我係agency都唔會用佢。

引致消費者反感就等於葡萄?

哈哈

不如你呢個行內人同我解釋下,mmm呢件事上,損害咗啲乜嘢消費者權益?
你邊方面覺得不被專重?
因為kols 有免費化妝品,你冇而覺得不平等?

Ads & pr 支出上漲而成本轉嫁消費者係真有其事
但如我之前所講係有筆直,
就算佢唔送俾kols, 呢筆錢佢會花喺其他宣傳活動上
你估佢成本低咗,會唔會減價益消費者?

反對者嘅聲音都要聽,都要尊重
但並非每個反對者嘅意見都係合埋、理性
美國人反對麥當勞熱飲杯上冇寫caution
中國大媽投訴化妝品salesperson 唔俾discount
的士慢使反對uber
你覺得佢地全部都啱?

其實我好認真同你地討論,
但有啲人三唔埋兩句就不停港豬、低質消費者單打
繼而拉上政府、新移民、雙非諸如此類
其實你地如果冇point 去support 你嘅觀點而淨係識不停暗串單打,
不如人少少認自己想要免費化妝品啦好嗎

上面有位絲打一早認自己酸,我欣賞你咁坦誠
妒忌咪妒忌囉,我都想有免費化妝品

成日話

咩人打廣告同我作為消費者擁有既權益好似無咩大關係?

如果打廣告既錢用番sample去吸引番d人用完好用回購,或者用於增加忠誠度,放係membership度。

你仲認為有無關係呢?

算啦 我都唔多講啦 你地認為無問題得我一個覺得有問題

你買枝唇膏當中有一半成本都係廣告費
至於廣告其實都有分好多種 派sample都係其中一種

而泛濫既廣告會令消費者反感
網上有好多study 可以search下
不過呢d只係有思考的消費者先會反感
可能香港market唔係
咁當我唔著啦

我地都係講番八掛野啦
聽得明我講乜嘅絲打就明啦 大家都係用緊辛苦錢
Why not both 八卦野同認真野一齊講
痴線西2.0
一路都抱住食花生睇人點講佢地扮恩愛,
你班人就攻擊人地憑乜收咁多禮
你唔抵得咪經營個ig, 買幾千個followers 引PR囉
人地好好歹歹都叫影幾張相,draw 下attention
冇樣唔出名係咁㗎啦,係要俾錢買化妝品㗎啦
成班女人酸撚到,你以為你地係邊個可以唔洗錢又有得用呀

利申: 洗錢最多喺skincare/cosmetic

個問題係sponsorship太泛濫
班PR只係想要iger背後班followers嘅attention
而佢地本身係呀猪定呀狗都唔重要
但宜家個情況泛濫到連1k 嘅model都有
咁我地做乜要真金白銀買你d product?
問題重點係班PR/agency整到customers對個brand loyalty低曬
唔係唔扺得或者酸 或者無本事
而係對果d brands失曬desire
或者只係as一個消費者去against for尊重及權益
呢個只係好first step嘅抗議
我地有權維護自己利益 再而就罷買
好似Lancôme事件咁
你可以話人地hocc關你乜事?個brand當然要在乎大陸市場,你地港人無本事姐!
但你唔可以judge我地 明嗎?

利申 廣告人

就呢件事上面,我睇唔到佢sponsorship 會令到我權益受損(先唔講尊重,每個人standard 唔同)
PR唔sponsor啲iger, 但我估計每年adv & pr 都有budget, 唔用喺sponsorship我唔見得佢會減價益消費者
PR花唔花呢筆錢,我都係要真金白銀買
當然,你可以選擇唔買嗰個brand

但呃綜援嗰啲又唔同講法,
因為綜援啲錢係係應該接受規管,呃係犯法
你呃咗,政府少咗一筆錢去幫真正有雖要嘅人

你話mmm乜都唔做就咁打句thanks 就算
首先佢ig個selling point 係佢啲相&晒恩愛
從來唔係教人化妝,pr 都知
PR要送係想draw mmm followers 嘅attention
至於成效大唔大我唔知,而家可以話引起你地嘅反感
我又唔覺有mmm有呃PR,因為佢己經完成咗佢應做嘅嘢(post 相宣傳下)

再於hocc 單嘢,係Lancôme 有政治審查,
係同香港自由社會人權有所違背
咁我唔明PR送禮俾mmm有咩令你地覺得不受尊重要咁大反應
有咩unethical 嘅事喺入面?

(Sorry ,個reply 加埋晒其他幾位嘅points去回覆)

Agger
仲有千千萬萬個mmm
Lstt
Rw1128
Westtung
仲有好多醒唔起

如果要話mmm係唔值要屌打
以上幾位比佢更唔值得

Westtung對波

真人仲要唔差 我覺得

見過佢真人 好撚大份 又黑 似賓賓 對波同佢啲相差最少3cup 狗也不屌
唔知係我問題定
呢度太多打手或者道德撚

料又無乜人爆
講下八卦野又俾人話八婆
講下行內野又俾人話葡萄
講下人點收利益又話狙擊一個唔公平

幾時連登嘅人咁正義凜然?
以前既痴線西去咗邊

我決定收自己皮了
我錯🤢

乜撚野叫「由我不會噴香水變到會噴了」?

Agger
仲有千千萬萬個mmm
Lstt
Rw1128
Westtung
仲有好多醒唔起

如果要話mmm係唔值要屌打
以上幾位比佢更唔值得

rw1128 所謂的女神

我見Rw1128都有拍下啲review 片 算係咁啦 好過Mmm

認唔到

佢喺依個post都有留言

係咪又想搵食呀?過住啦
聽以前同事講 佢ex初戀係陳黑 初初一齊已經成日偷食 又係成日曬恩愛個啲 到最尾個女仔頂唔順 個陳黑唔知係偷食 定有新歡 散左
真係祝佢早日生愛滋

之前睇佢ex, jnf ig 佢啲fd都係咁叫佢同陳黑分手, 成日背著佢偷食
聽人講jnf初戀就係佢, 所以先一直唔捨得分手
一齊左好似都有三年 而家終於散左

佢係另一個post話佢同佢依家個女朋友好夾 因為大家都都好鐘意扑野呀嘛

Jnf屌足三年西都鬆撚哂,咁鐘意偷食唔知係咪jnf滿足唔到佢呢
成日屌系屌到個樣好似吸毒咁

仲有收皮啦 扮乜春野呀
怪就怪你份人心地差 大撚把人知你真面目啦

仲有收皮啦 扮乜春野呀

俾人講左咁多年 乜佢仲未慣咩

仲有收皮啦 扮乜春野呀

佢個胸隆左幾錢 咁撚假既

佢話april fools玩野之後有出po解釋過
依家個鼻同2012年個時分別唔大喎 個時佢咁細點都純天然啦
要包到咁係要係個鼻入面塞野整高佢
佢個鼻本身咁高最多只可以打botox 如果塞野入去只會變到成隻馬咁

大把細細個就整啦 關年齡咩事

Steffixlauu 個妹

好似成家個鼻都係咁高 以前askfm好似有講過佢有係爸個邊係mix
佢個妹岩岩9月先15歲 會唔會有父母俾個女14歲整容自己諗

人地整左你都唔知啦 你都係睇相估姐

年幾前見過真人
不過似以前純天然依家似鼻頭打左botox

xsammilau邊到嚟好靚
佢個fd _ching.c 靚好多喎

想知_ching.c 中學讀邊間 吹到咁有錢

Ching屋企堅有錢 圍村妹黎
識佢身邊既朋友
不過個xsammilau就好撚樣衰!尤其係佢個豬膽鼻 好撚濫

Ching 中學mk妹黎 中二中三已經無讀 好似係俾人踢左出校定唔知點
成日話

如果打廣告既錢用番sample去吸引番d人用完好用回購,或者用於增加忠誠度,放係membership度。

你仲認為有無關係呢?

咁當我唔著啦

我地都係講番八掛野啦

唔知係我問題定
呢度太多打手或者道德撚

料又無乜人爆
講下八卦野又俾人話八婆
講下行內野又俾人話葡萄
講下人點收利益又話狙擊一個唔公平

幾時連登嘅人咁正義凜然?
以前既痴線西去咗邊

我決定收自己皮了
我錯🤢

絲打你唔係孤獨一人 啲人唔燒到自己個踏 覺得冇直接關係就覺得冇所謂
而我對youtuber iger賣廣告好反感 因為佢地冇料,亦不思進取 唔值得我用錢去補貼宣傳費用

仲有收皮啦 扮乜春野呀

佢個胸隆左幾錢 咁撚假既

佢真係好介意喎 其實唔係爆好多野姐
成日話

你仲認為有無關係呢?

咁當我唔著啦

我地都係講番八掛野啦

冇錯港女係冇腦既
有腦ysl loreal group唔會長做長有啦
繼續支持mk老泥偽太 成為最紅kol
由怕醜內向小女生蛻變成harbour city大明星
唔洗扮有愛心屈喺天水圍琴行仔「教」bb班畫同琴
繼續供養偽生 買哂Chanel d真·草鞋
想問有無人follow sarahshum
以前覺得佢好靚又有style所以follow佢
但係依張張都係廣告嚟

咁多個iger最buy steffixlauu
天然無整容 又高又瘦 屋企又有翻咁上下
唔似個啲ig beggers成日係到賣廣告R sponsor

見過sarahshum真人未? 真係小矮人
著勁高厚底鞋都矮到仆街

150cm
厚粉 重裝甲到hihi
隔離行過嚇一嚇
同巫婆人妖恐怖程度有得fight

肯定冇150cm

Steffixlauu整容架 個鼻同雙眼皮 佢幾年前開post講過 仲叫人wechat問佢詳情 邊個醫生價錢個啲

起碼人地有認唔似得joan班護主friend出黎圍爐

利申:唔識

識steffixlauu同Joanlaw
後者係同學
Steffixlauu無整過容架喎 樓上係咪記錯左佢好朋友rebecca啊
Joan又係真係無整過 佢15歲我就識佢 同校
佢以前啲五官就已經係咁 眼大鼻高 又勁白
岩岩識佢個時都仲未咁瘦
佢中四開始地獄式減肥 真係一日一蘋果同淨飲水
先瘦到塊面勁尖
但無可否認佢以加啲妝真係化到大陸啲網紅咁

利申 唔係護主friend 兩個都係hi bye friend無乜交情
想問有無人follow sarahshum
以前覺得佢好靚又有style所以follow佢
但係依張張都係廣告嚟

咁多個iger最buy steffixlauu
天然無整容 又高又瘦 屋企又有翻咁上下
唔似個啲ig beggers成日係到賣廣告R sponsor

見過sarahshum真人未? 真係小矮人
著勁高厚底鞋都矮到仆街

150cm
厚粉 重裝甲到hihi
隔離行過嚇一嚇
同巫婆人妖恐怖程度有得fight

肯定冇150cm

Steffixlauu整容架 個鼻同雙眼皮 佢幾年前開post講過 仲叫人wechat問佢詳情 邊個醫生價錢個啲

起碼人地有認唔似得joan班護主friend出黎圍爐

利申:唔識

識steffixlauu同Joanlaw
後者係同學
Steffixlauu無整過容架喎 樓上係咪記錯左佢好朋友rebecca啊
Joan又係真係無整過 佢15歲我就識佢 同校
佢以前啲五官就已經係咁 眼大鼻高 又勁白
岩岩識佢個時都仲未咁瘦
佢中四開始地獄式減肥 真係一日一蘋果同淨飲水
先瘦到塊面勁尖
但無可否認佢以加啲妝真係化到大陸啲網紅咁

利申 唔係護主friend 兩個都係hi bye friend無乜交情

Between steffixlau係mix黎嘅
所以鼻高同身形比例好好
撐上面班絲打
你班仆街咪慢慢護主
美容化妝成日搵埋d 濕鳩咩ber咩ber 做到個品牌形象化用者心目中差晒 屌你老味收埋筆錢唔宣傳都冇咁乞人憎
撐上面班絲打
你班仆街咪慢慢護主
美容化妝成日搵埋d 濕鳩咩ber咩ber 做到個品牌形象係用者心目中差晒 屌你老味收埋筆錢唔宣傳都冇咁乞人憎
rw1128... 幻滅

以前高登已被爆佢係臭雞啦 一早唔覺係女神 全校都係襟兄弟 做pt time影下相 就r到其他Ig shop俾product佢 果啲所謂拍左片嘅review 你覺得會係真心分享咩
利申識佢
成日話

你仲認為有無關係呢?

咁當我唔著啦

我地都係講番八掛野啦

冇錯港女係冇腦既
有腦ysl loreal group唔會長做長有啦

一直都只係追post懶得留言
但見到絲打段嘢真係講得好中point
點都要留返個言支持下

最中意佢 試用都會講話係試用 片又有質素
但d人死話佢整容 但我依然見到佢塊面係有小小baby fat 係下巴尖左小小

個下巴似獨立生長喎 咁尖

唔係扮AB,但佢cool左牙之後瘦左好多,塊面啲肉冇哂咁濟,可以睇翻佢最初啲片

佢係因為箍牙先變到咁尖
但佢真係清泉

Cool牙係可以變尖
但佢係尖到勁唔自然 凸左個下巴出黎
申利:cool過牙

未見過有人cool完牙可以好似佢咁尖

佢絕對唔係清泉囉
小學雞睇過bethni未?

tlt絕對唔係清泉 佢只係好識包裝
未做youtuber既時候個人已經好識包裝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞