結他/Amp/Pedal’s 新聞, 歷史, 冷知識趣談 (4)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
唔知, 彈過3枝, 全部都satin
一定要satin kiesel
gloss不鳥
無圖好難評 但睇spec我唔會 而且都唔知body咩grade
我自認係好先入為主見到ESP加個堆parts就覺得唔抵
始於esp二手價真係插水式
冇得咁睇

枝結他啲手工係點
有冇特別finishing
有冇雕龍雕鳳
係咪限量

全部都影響價錢
畢竟唔係買木頭
受教了
無圖好難評 但睇spec我唔會 而且都唔知body咩grade
我自認係好先入為主見到ESP加個堆parts就覺得唔抵
始終esp二手價真係插水式
太overprized
imo 咩brand都係, 由一開始彈結他, 已經prefer satin finish
老老豆豆,新Fender嘅手工真係冇咁有性價比

如果你話一萬蚊內到買支二手Fender Japan同埋pickup+upgrade,我會覺得抵玩

但Tom Anderson高階咁多,手工又冇咩投訴,你係鐘意TA嘅就不如直接買TA

同一舊木但唔同牌子唔同construction,唔一定真係扮到本身你鐘意嗰位結他手嘅聲

再者你買支Fender番黎改spec執頭執尾,用嘅時間同錢話唔定同你訂支TA差唔多,仲要驚hardware同聲夾唔夾,倒不如買支真嘅TA好過

等完一次就有好野彈,好過買完番黎要執幾個月呀
首先個spec冇寫有冇top
又冇講咩色咩finish
如果當最普通呢堆spec 淨色 ESP Poly finish
都係20k-25k
我都仲會嫌貴 因為佢係ESP 個牌子本身唔保值
ta就$31000
kiesel就$15000
再加換pu 2k
好似上面巴打們話齋,ESP係玩雕花流,所以都好講你鐘唔鐘意個finish,有愛可戰勝一切

不過個人嚟講,除非係PRS或者Gibson True Historic,去到30K一支全新結他都冇Stainless Steel fret我就唔會放喺first choice 雖然聲唔同,但襟好多

如果係買到30K呢個價位嘅,不妨睇下Tom Anderson同PRS,個人覺得會抵買同靚過ESP如果想保值嘅話就可以睇下Gibson True Historic

仲有一點:如果冇必要唔好買Floyd Rose或者任何Double locking vibrato system,盞煩
TA都玩到平嘅...不過兩間野路線唔同啦,TA真係收得咁嘅價錢比咁嘅貨你,Kiesel嘅定位個人覺得係有人幫埋你砌嘅Warmoth咁解,打死無怨

而且點睇TA都可靠過Kiesel真係冇點聽過TA整錯野同亂黎

個人支持一步到位,都比得起1萬以上,買就買最好,唔使執手尾同彈一支自己唔滿意嘅結他
如果出黎做野比得起就ta
如果以用料去評價,我覺得Xotic係幾抵買,二萬頭可以買到5A / Master Grade Roasted Flame Maple Neck,其他品牌可能已經上三萬到四萬,仲要未必有,而且手工好,Pickup又好聲,有時真係好想入一支
Ching點睇LsL 同Shabat,好似個個高階Fender copy brand都差唔多
TA Suhr LSL Shabat Xotic,求其數都一堆
幾個品牌都試過,其實除左Shabat,其他質素算好接近
手工:TA=Xotic>LSL=>Suhr>>>Shabat
CP值:Xotic>Suhr=TA>LSL>Shabat
聲就唔評論,好個人口味
TA Suhr LSL Shabat Xotic,求其數都一堆
幾個品牌都試過,其實除左Shabat,其他質素算好接近
手工:TA=Xotic>LSL=>Suhr>>>Shabat
CP值:Xotic>Suhr=TA>LSL>Shabat
聲就唔評論,好個人口味

睇黎Shabat好唔掂喎
剩係玩過suhr 但睇料性價比肯定xotic
以前LSL明明好平
咁多枝彈過xotic同lsl only
如果xotic 啱feel, 真係好好
Shabat係以前LSL既luthier出黎開,modern少少既LsL
手工其實好detail, LsL有raw味(即係有啲位可能好有性格你唔鐘意),Shabat就冇左呢啲,同埋trussrod construction穩定啲
Xotic同shabat好多時都好似,xotic個樣會爆啲/flame啲,shabat就睇你點spec
TA就Hifi野,唔係vintage路線
Suhr都係hifi,不過多返少少character
至於手工就其實𠴱個價就𠴱個貨,想2萬買到5萬手工就真係冇計
利申:你講既牌子都玩過/擁有緊
頭盔:口味真係好個人,講到尾最好搵識人試左先同埋𠴱好齋睇spec紙,AZ ssh同TA ssh同一款木都好唔同
加多個
Vintage style -> danocaster
講多少少
係LA彈過danocaster
真係一拎上手就感受到個vintage vibe
可能relic re得好
但聲都好有50年break in哂magnet弱左少少既感覺
我唔追求vintage聲無咩所謂
最緊要靚
我係vintage狂
有無6x年 Fender Stratocaster
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞