結他/Amp/Pedal’s 新聞, 歷史, 冷知識趣談 (4)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
唔識 咩黎
LM
其實係可以。 有好多老師傅都用nail polish黎補啲vintage guitar chip finish.
Nail Polish 本身就係nitrocellulose

不過自己黎就唔好搞啦。唔係就咁抆兩下就搞掂。好多後續功夫
AX8 CPU usage 幾多%都好。
只要轉preset都會斷一下。 轉scene 唔會斷
AMP 如果只係轉X/Y settings 唔會斷
如果轉scene. 而個scene 係唔同amp 都會斷
簡單講。只要轉amp model就會斷.

Axe-FX III 改善咗。唔會斷
Ta 想萬用你地會簡alder 定mahogany? Pick up 你地又會用Hh or hss?
Polyurethane finish
我會揀Swamp Ash, 因為如果要Alder大可以買番Fender, Mahogany又好似太dark聲

Pickup config要萬用就HSH或者HSS,24格就HSH,22格就兩樣都得

個人prefer SSS再換兩隻Single coil sized humbucker喺頭尾,純粹覺得好睇啲
Single coil size 嘅humbucker 其實係咪除樣之外冇分別 我諗緊sc1 sc1 hc2 再換neck single coil 做humbucker 但木都係想要番alder 加塊top
個人主觀覺得single size humbucker既聲冇咁飽滿
Kiesel 打手想講 買枝kiesel咪幾好

冇錢買ta呀
有無簡易教學
utube睇過連料都唔知邊度買
指甲油後再上poly?
Er 指甲油係Nitro嘅話 應該係跟番你本身支野個finish去決定 唔會兩溝

最好都係問番setup師傅啦
佢size細左同埋食嘅frequency窄左,理論上冇咁飽滿同大粒都正常,不過隻聲應該都有八九成似原本嗰隻Humbucker?
Kiesel啲手工咁飄忽,成日整錯野又冇得退

TA應該最平21K有支
我果枝p24黎 正常prs後面隻黑油
kiesel要 萬6啦預
ta 3萬1 2手2萬6不等
唔要top 平好多
你講ta?
料咪就係透明nail polish 莎莎 卓悅有得賣
唔好買有顏色嘅nail polish. 如果要補色, 上leather dye 上guitar. 之後再補幾層透明nail polish

如果guitar nitro finish就用nail Polish
Poly finish 就用唔會化白嘅super glue.

不過唔好自己搞啦。除非支guita r 好平。衰咗唔心痛
你要有Bell sander 同埋 buffing machine同埋其他設備
由佢喇。 唔好整
要不寄去PRS PTC
整都樂趣黎嘅
leather dye係咩
p24係nitro?
同埋gloss姐係nitro?
poly又係咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞