結他/Amp/Pedal’s 新聞, 歷史, 冷知識趣談 (4)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
TSB
Original 即係以前嘅AVRI . 改咗名姐
AVRI系列一向都係冇咩顏色揀。
Lake Placid Blue應該唔算係好受歡迎嘅顏色。唔算少但亦唔算特別熱門。
3TSB 同FR應該算係比較熱門色。
個人就唔鍾意3TSB.

American Original = American Vintage Re-issue.
Professional = American Standard
Elite = American Deluxe.
只係Fender上年改咗啲系列嘅名

師兄好似好鍾情Tele?我記得你本身都有幾支Tele.
CS Tele 正 我有支CS Nocaster真心正到瀨屎。
我本身唔算好鍾意Tele ,本身都係得一支。
上年去日本本來諗住入 日本Limitied 嘅 Fender CS 60s Strat (shell pink)
點知行勻禦茶成條街。試咗無10支都有7,8支。支支都好衰聲

跟住好失望咁同啲friend去飲酒食飯。
第二日我哋有去行,行到有一間又試咗幾支Strat都係唔啱心水。
個經理係咁叫我試支Nocaster..但支嘢係heavy relic唔係好啱心水,重要係黑色。我又唔係好鍾意黑色guitar. 但個經理誠意拳拳。就試下啦
試完30秒後就咗俾錢

好正....
yes 買guitar真係要試。 尤其Fender Gibson.
全部都係CS Tele 但完全唔同聲。 我果枝Nocaster啲聲好似佢demo入面支51 Nocaster
https://www.youtube.com/watch?v=W0eTh5oF2U4

都恭喜巴打入到心頭好
支嘢好靚仔 我鍾意有binding 嘅LPB 再加深色FB
如果係Sparkle Lake Placid Blue就更加Perfect
buyyy~~
me 好鍾意呢個配搭
Sparkle Lake Placid Blue
有無人知Mateus Asato 個種genre係叫咩
mooer ge300 同 hx stomp 價格差唔多, 邊款啲聲正d, 唔熟multi-effect
其實我都唔知原因,但的確CS嘅一般都舒服啲。就算setup一樣
無左下relic就正
GE300啦 hxstomp唔方便
但預錢買多隻morningstar mc6 mkii
就肯定買hxstomp 唯一唔好無xlr
jp yahoo bid 講到咁平
心郁郁想睇tim 運費點計
但無rosewood ta又唔多ebony
Sunburst好正禾
Mateus Shred

其實好難界定因為佢冇一個固定嘅genre
但佢有一個固定嘅formula. 佢主要用Major Scale(唔同嘅mode)同埋Pentatonic scale.
佢嘅風格主要係vocal style melody. 但又有啲Jazz phrasing咁
仆街 哩頭就見到shadowsky strat 9k
都ok嘅。有少少都幾好睇
二手嘢好多都唔理照ship rosewood
雖然我好鍾意John Frusciante (我其中一個最鍾意嘅guitar 佬)
2 tone 我ok. 3 tone sunburst我真心唔鐘意
Sadowsky? 9k抵呀
不過估計係好舊嘅model
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞