結他/Amp/Pedal’s 新聞, 歷史, 冷知識趣談 (4)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
例如expression pedal控制delay或之類,會行TRS,不過純綷比指領唔影響音質,咁就求其買現成線或求其整條TRS都可以
如果係行音訊,例如mic cable 行TRS頭或其他有關係到音質的,就買好少少的頭同線去整
不過我未睇過236 190之類係咩黎,我都係去鴨記執料整
之前買左條one control midi 30cm插 midi commander
成$170
一邊雙TS,另一邊TRS?
Free The Tone 仲貴
我淘寶
one control 人仔$149
free the tone $170
想自己整 但google左無教學
頸scalelength
有冇研究下買fender再換呢樣個樣夾埋幾錢
會唔會最後同支Tom anderson差唔多
今次唔係話做打手, 但如果你要買枝fender, 用ta個spec,
咁不如買似kiesel 用返佢個pickup?
咁樣會平d, top / finish 仲可能會好d...
唔好諗咁復雜, exp pedal 就咁用一條stereo jack

即係有兩條橫間就用到, 鴨記20蚊條都得
係 不過kiesel都有伏
我自己一定揀satin finish
但自己custom kiesel係最好選擇
如果鐘意relic款,可以睇下MJT,試過玩支MJT換過下pu,幾好聲,個relic又整得幾靚仔。好似都唔洗一皮
same, 我都係好鐘意satin finish.
kiesel d gloss finish好撚膠
想問樓主 以下呢枝結他個SPEC賣30K HKD 其實值唔值

SPEC:
BODY:Alder
NECK:Hard Maple
FINGERBOARD:Rosewood
RADIUS:Compound (240-305R)
SCALE:648mm
NUT:Bone(42mm)
INLAY:Luminlay Dot
FRET:22 JESCAR FW55090-NS
JOINT:Bolt-on
TUNER:GOTOH SG360-07 MG-T
BRIDGE:ESP FLICKER-III
PICKUPS :(Neck & Middle) Seymour Duncan SSL-6, (Bridge) Seymour Duncan SHR-1b
PARTS COLOR :Chrome
CONTROLS :Master Volume, Neck & Middle Tone, Bridge Tone(w/Coil Split SW), 5WAY Lever PU Selector

岩岩接觸 求學下野
就咁睇spec就唔係好值
竟然係咁 咁樓主覺得呢個spec 咩價錢先合理
冇得咁睇

枝結他啲手工係點
有冇特別finishing
有冇雕龍雕鳳
係咪限量

全部都影響價錢
畢竟唔係買木頭
受教了
特別係ESP最鍾意搞花臣
一啲有閃粉 一啲雕晒骷髏骨咁
加上佢地手工好

就咁睇spec一定唔值
但係件成品就見仁見智
又好難用硬件去睇一支Guitar值唔值,等如一個名牌手袋只講用料都唔值個價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞