結他/Amp/Pedal’s 新聞, 歷史, 冷知識趣談 (4)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
睇錯左問James Tyler有james Tyler mod
James Tyler mid boost間唔中reverb ebay都會有人拆出黎放
都可以得閒就留意下
d人話係新聲strat 萬6啱就買
我都想入支ST,一直係日本網物色緊
主要想知結他spec分別

一樣係咁上下body size shape果d
係木材先有唔同

筆直有張 未必會簡要T牌同M牌
同價位可能買到更好性價比
有無人想睇mateus asato 7/5
$340 一張有無人要 有事去唔到
原價$380+10手續費

上次趕得切睇到martin miller同Tom q黎 但今次Mateus 真係睇唔到
原來你ST係講緊Strat...諗緊咩叫JM嘅PRS ST

淨係見過大陸人講ST
Sorry講返strat利申純正香港人
二手?賣家自己mod?
相傳James Tyler既mid boost係好magical
但我覺得如果你本身唔需要mid boost其實都冇乜用
Off topic: TA自家有個專比single coil同split humbucker用嘅passive booster circuit, 4dB到,對full humbucker冇咁大作用,但可以增加saturation

其實有冇pedal可以替代到個James Tyler mid boost呢搞咁多野都係為左隻circuit仔 好似好唔抵咁
冇tone knob等於120% tone,因為其實喺有tone pot嘅情況之下,你擰到10都會ground咁左啲hi frequency

而飛tone就係連嗰少少hi pass都冇埋,個聲比起有tone pot擰到10再尖啲

所以飛tone再加mid boost就係120% treble + extra mids
不過除非ching淨係玩恆野,唔係嘅話我比較建議搵番支有tone knob嘅結他有佢做tone shaping好重要

James Tyler都有隻係有齊Lead Rhythm Switch, Mid Boost circuit同Tone knob嘅結他,個control係咁嘅樣

https://www.crguitars.com/site/items/james-tyler-classic-dann-huff

如果淨係得mid boost同tone就咁嘅樣

http://hoochies.info/item/guitar/tyler_japan/sehd_metallicjim/
諗住咩budget?
有無人收新淨PRS盒
你係咁放嘢
收入低 又整親腰要錢醫無計
我都係差個盒同jp6 piezo未賣
煩在隻xotic wah同AF6撞左有noise
隻midi又搞掂 買左無得用
有無人收新淨PRS盒
你係咁放嘢
收入低 又整親腰要錢醫無計
我都係差個盒同jp6 piezo未賣
煩在隻xotic wah同AF6撞左有noise
隻midi又搞唔掂 買左無得用
都係3k到
應該買唔到咩大牌
要mid boost我寧願喺multi入面揀boost effect 或者買隻啱用嘅pedal

你玩jazz blues funk真係冇tone唔得
3k 唔駛研究咩木材, 求其揀支啱手感就好。
唔係話入門guitar唔用得,只不過零售3k 即係出廠價1.5k或更低
呢個成本比唔到咩木材你,都係求其買幾Log就開始生產,亦好有可能係用夾板而唔係實木板材.
想賣咗部ax8佢,但係唔知個價點出,巴打們覺得依家二手價係大約幾多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞