結他/Amp/Pedal’s 新聞, 歷史, 冷知識趣談 (4)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
B7 made in USA
B70 700 made in Asia
但casting同樣都有少少唔同
B7就係最原裝bigsby
薄身影響好大
用番fraction好似易睇啲

個人都係彈開1 11/16”,感覺係啱啱好

另外其實saddle都可以較到string spacing, 同nut width一樣重要,影響你落pick同轉線順唔順準唔準
同埋fretboard radius都對手感有影響,太過平會難彈chord,個人覺得9.5” ~ 12” radius呢個range最啱啱好
1.65
agger.
個人鍾意9-10" 左右

16-20"果啲真係彈唔到
mark holcomb果枝好似20"
初學時由1148學起到而家諗翻都覺得好神奇
彈左差唔多10年先轉1046
試過再落09覺得d聲好難聽好刺耳
只用0942
Titanium都有
好耐無上連登原來仲有更新 好感動
早排入左隻HX stomp 而家想放pedal
想買distortion請搵我 平放
搵乾布抺多d方便d
係 其實記得彈前彈後抹下已經有咁快殘 同埋噴下啲anti rust做保護
*冇咁快殘
me 有支les paul都換咗Titanium bridge
真係唔同聲
same. 全部strat我都拆晒背板
聲冇留意。主要係唔拆換線好麻煩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞