結他/Amp/Pedal’s 新聞, 歷史, 冷知識趣談 (4)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
冇見過焗過嘅凹頸
Warmoth?
焗過嘅maple fretboard d聲係點
平時覺得maple fretboard太尖一直都唔like
Roasted 主要係冇咁易變型。聲應該冇咩分別
Masterbuilt
有無人可教我用disaster area嘅midi
想係屋企錄音...玩開john mayer,srv, jimi 個類...
買AMP 擺MIC 絕對無可能.....最盡間房擺yamaha 隻thr10 都已經窄窄地....
有咩好amp sim/effect 既fender tone 比較似樣D?
0-$1000 : Bias FX 2 (但要開住電腦玩)
$2000-3000 Mooer GE-200
$4000-7000: AF6 or Line6 Helix系列是但一隻
$ 8000 - 14000: 2 手Axe FX II (or XL) 或AX8
無限budget : Axe FX III
SSD買隻行SATA3就得,GB數就睇個人要多定少
牌子都係大牌就得,WD/Sandisk/samsung之類
見而家1GB SSD都係約一千左右,純綷upgrade行快d,唔洗買最靚
我問過腦場d人 話唔係隻隻啱size
你係問佢地用在mac mini?

2012本身都係行2.5"HD,買番2.5" SSD就可以,都係9mm or 7mm厚,兩者都啱size,縲絲位係一樣,厚度無影響的
我macbook pro都係上7mm SSD
睇番ifixit佢建議都係7mm,咁最好買番7mm 2.5" ssd
不過市面好似都係7mm ssd比較多的
用緊開心版bias fx.........

但D聲真係唔似原本tone...
可以嘅話就盡量唔好用開心版啦。人哋都要出糧俾員工。

BiasFX都算係幾似。 你話要100%似。只能買返你想要嘅amp
又或者可以再試下練習點拎tone.
原來係咁 買隻7mm 2.5ssd 250GB
會唔會師兄有機會幫我整
如果要將原hd轉埋做外置要買咩
人家的電腦萬一整唔好我都唔好意思
如果真係驚自己換,facebook搵mac 維修都有d公司幫人整,價錢就要問問,不過應該都係人工幾百

hd轉外置,買個外置USB HD Case就可以,幾十到幾百都有
Orico 有隻$80左右
木結 3k到筆直 點睇
3K 就Yamaha 吧
有睇過Y牌個look麻麻
有睇到kepma mayson taylor
各質素都差唔多?
Takamine都唔錯
8000-14000 加多個kemper
木結他你想要咩型棍子look?
like this?

Kepma(未聽過)
Mayson (未聽過)
Taylor (3k加多7-12k左右嘅model先值得考慮, 3k應該連Baby Taylor都買唔到,D 6,7k Taylor/Martin =垃圾)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞