結他/Amp/Pedal’s 新聞, 歷史, 冷知識趣談 (4)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
oh 原來你要roasted flamed maple.. 印象中好似真係冇見過Suhr有
不過你可以email去Suhr/問Uni.sound睇下有無呢個option.
不過就算你。你預都係2-3k 嘅upgrade option..

Suhr真係好彈,fretwork都正。 聲我自己就麻麻地。
太靚聲,session 聲(TA同樣都係,兩者唔同聲但都係呢種style)
不過聲真心好嘅。如果係啱自己口味嘅話。

如果鍾意Suhr headstock. 仲有個option就係Pensa Guitar
即係John Suhr原本間公司.
不過印象中好似比Suhr更貴。同埋如果將來想放,係香港都幾難放...
講開Xotic. 有個妹妹仔Xotic 用家 Abigail Zachko
彈得好正,類似Mateus Asato嘅風格
上年參加Young Guitarist 比賽。雖然贏唔到
但其實我覺得佢比冠軍正好多,冠軍典型shred machine.
其實無咩嘢聽

https://www.youtube.com/watch?v=iks1sjHAcPE
我唔係vintage jj
suhr 嗰種聲反而鍾意多啲

先唔講Mateus Asato 嗰啲出名嘅suhr artist
平時好鍾意碌ig 睇人彈嘢 好多鍾意嘅結他手都係用suhr
有時碌碌下聽到個唔識嘅人彈得幾好聽,跟手開佢profile 睇下,點知次次都係搵到啲用suhr 嘅人有時一聽就聽得出係suhr
所以一直都幾鍾意suhr

但唔知點解對TA 就冇乜感覺
TA 相對Suhr 既聲係raw dd , 不過都係高清raw.

咁就去uni sound 訂Suhr 啦。。

搵個agent 幫你搵客 好快搞掂
個spec 幾乎完全冇諗過同埋本身對咩木呀 咩radius, scale length 完全0知識
遲啲睇下自己想要啲咩先再算,其實應該要試多啲結他但毒撚少出街
不過好鍾意Mateus , 應該會參考下佢支signature
幾正呀
搵jk訂ta有平sofa幾千咁多咩
普通tone 唔難
同你一樣,其實明知可能其他品牌有更好選擇價錢又差不多,但最終又係睇番Suhr情意結嘅野好難解釋
如果真係想custom其實都唔洗太理d細節位,你大約想要邊支,就問unisound想要custom,大約想改咩位就得,我當時都係咁,個時JM Pro都仲未開custom,問完suhr方面佢都照幫做到
多人用Suhr可能係因為夠雜食
聲底幾好呀 不過我到而家麻麻地switcher-woo個樣
Suhr支asato真係幾正 但開始俾人講啲手工參次所以卻步左
所謂參次其實都仲好過市面9成結他
custom的話都仲叫ok接受,如果係比較量產款,咁就可能真係撞彩,有d真係會參次左d
外間一向都話舊suhr手工先好,新的不了,轉玩TA / Xotic
Unisound感覺食水好深...Strandberg都貴出面一兩千蚊

Suhr其實比TA感覺上多少少Brand Character, 但口碑同手工我會信TA多啲
起碼好過Fender先
而家啲fender有啲真係teambuilt都唔好聲
量產真係好撞彩 同埋我都轉玩TA
量產價買到好quality真係算係咁

同大量量產廠無得比,Gibson個種就真係真產次
純綷比起其他同級廠,又未必做到真係咁完美
其實Unisound唔算食得勁啦 TA先食得勁...貴23%最少....

TA遲下如果升到係咁都35k range就真係太貴(雖然睇返大圍市真係值得)
Gibson真係可以收皮
https://youtu.be/gPWB1TmHdk4

呢支Friedman真係不得了
依然接受唔到佢個headstock
咁代理就係咁賺,唔想比人賺可以自己訂,家家有求
TA手工又的確在Suhr之上
如果要rosewood fretboard只可以搵佢地訂
所以真係想要vintage Gibson tone先需要睇Gibson
玩開Suhr TA既人本身已經唔會買set neck single cut,
15 fret打後都彈唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞