結他/Amp/Pedal’s 新聞, 歷史, 冷知識趣談 (4)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
咁就係shielding問係。
可以拎去比啲電子佬搞。
再試試睇睇點先 哩個星期太忙
咩都無搞到 我隻midi send email
問左1星期官方佢都唔識用 真係笑撚左
兩隻
邊隻個聲會清d 快d

集中d同warm 係對立?
其實除咗木材,body size/shape/bracing都好重要.
清啲快啲,我當你係strumming為主?
如果strumming 為主, 鍾意Modern 又清又快
兩大巨頭揀,就正路揀Taylor d嘅cutaway model.
清爽,快,兼顧fingering.
bracing最好揀scalloped bracing, bracing位置靠近bridge嘅位置
back/side 用 KOA/Maple 音色會爽快啲

集中同warm唔係對立嘅。 好似有啲guitar 聽落去好似一條直線射啲聲出嚟
有啲會好似好多overtone 感覺好大範圍包住出嚟咁。

但唔好誤會,唔係後者一定好啲,如果acoustic係隻歌入面係會彈solo,或者係玩Bluegrass/Country 之類嘅音樂
前者風格更加適合
2019 Gibson好似好左好多咼啲50s,60s,61s啲新model都有人讚
原廠James Tyler都會有架禾
未必係自己aftermarket mod
重回正軌
有埋Audio taper pot算係叫做用埋少少custom shop spec
希望Gibson可以重振雄風利申Gibson狗
其實epiphone有幾支335系列都幾好聲
Btw用左Gibson差不多8年,有少少想轉會大家覺得應該轉邊個會玩下好
prs hollowbody ii
你覺得JM既PRS ST如何之前有諗住入呢支

1989年Gibson les Paul custom
2008fender
正!
me覺得幾正

我重有支1976年木結
用泥彈xjapan pata仲正
可以係嗰個人拆左個 本身喺支James Tyler上面嘅mid boost circuit
然後移植左去另一支結他

甚至可以係嗰個人好似clone pedal咁clone左個circuit,再放上支新結他度
James Tyler冇”Switcheroo”,Tom Anderson先有

如果你係想講James Tyler個Lead/Rhythm switch (Series/Split/Parallel switch)呢,據我所知個Mid boost circuit係同個Lead/Rhythm Switch分開運作的

所以就算喺本身支James Tyler度移除左隻Mid boost circuit (而有焊番好其他野的話),支James Tyler同個Lead/Rhythm Switch係可以正運作

錢就基本上免費,如果你識閹左支Mid Boost之後幫支James Tyler埋番口

如果你係想由零開始變隻Lead/Rhythm同Mid-Boost circuit出黎,放喺支新結他度呢,你可以參考下James Tyler官網啲wiring diagram

但隻Mid boost佢官方冇單賣,亦唔會教你點砌,所以要自己搵diagram砌,或者折衷少少睇下Fender隻Eric Clapton mid boost circuit,同埋上Guitar Fetish睇下有冇咩啱用

https://www.guitarfetish.com/Active-Preamps_c_51.html

利申:唔係好識電子野,最好問番專業搞電子同維修嘅師傅
估唔到Gibson重振雄風之後連呢到都會多左gibson巴打
Gibson人全面上水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞