結他/Amp/Pedal’s 新聞, 歷史, 冷知識趣談 (4)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
以前嘅真係唔錯
Kemper有個大問題係。 連埋D amp pack唔止14k...
同埋啲effect 唔係好好。
但如果齋以AMP黎計。 的確最好,比AXE-FX更好
問過全部手工都好貴想整年幾
l lutherie
再問有無人識用disaster area midi
買平野既話真係日本牌子最穩陣最高質
就算made in China個qc都控得好好多
點為止識用。。。全部嘢都可以駁電腦set架喎
agger. 買Taylor/Martin 平野真心搵笨柒。。
不過啲high-end model 真係好正
以前曾福有代理嘅時候。有試過幾支Martin 子廠Sigma 係唔錯嘅
特價嘅時候仲要唔駛3k. 不過而家香港好似無賣了。

加拿大牌子Seagull S6都唔錯, 以前Tom Lee又係3000幾
但而家唔知Tom Lee仲有冇賣。不過有都應該唔係3000幾
就係唔識set 第二次用multi&midi
我諗disaster area貴在複雜多功能好多
我諗你係唔熟MIDI channel/CC# command/PC message..
所有midi controller 你都要有midi 概念先用到。。唔係淨係Disaster Area係咁
除非你買返原廠嘅mdi controller就通常唔駛set..

你可以先砲下midi 嘅format先
https://www.noterepeat.com/articles/how-to/213-midi-basics-common-terms-explained
我睇左成粒幾鐘佢嘅說明書都唔識
剩係知佢有3個mode
preset lopper scrolling
平嘅Boss GT1
貴嘅Kemper 甚至搭多隻Line 6 HX Stomp同midi controller
我買Kemper有少少係當長線投資,佢keep住會有software 同effect update, 遲啲會有埋software editor, 好過FXII, FXIII 咁可能要換機咁升級功能

同埋個人覺得佢effect唔叫難聽,正常level到,最多4千零蚊買多隻HX Stomp
咁又唔係難聽嘅。不過就對比其他同級數嘅就差dd 咁
Axe-FX都會繼續出新firmware update嘅。 又一定要升級
不過通常新hardware都會有啲特別改善嘅。
有冇考慮下二手?呢排二手區都幾多平野放wo
早兩日8k執左枝taylor 3系列,街都唔想出

btw sigma tom lee下一水要7月先返
oh 而家Tom Lee有Sigma 賣?
有 但而家sigma我覺得差左好多
D fret唔得 𠝹手
2手都要8k
how abt大陸牌子?
好Q靚⋯⋯
上beatmmm睇下 我用緊
拍片梗係比最靚嘅你睇 都有好多唔靚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞