結他/Amp/Pedal’s 新聞, 歷史, 冷知識趣談 (4)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
再靚既TOP都會有睇厭既一日
反正買多枝又冇道德規範 唔同娶老婆
Effector modeling 係咪指AX8個類?
https://www.prsguitars.com/index.php/electrics/core/custom_24_piezo_2018

我早前去TOM LEE就係試呢隻MODEL,發現冇PUSH/PULL KNOB ,係咪代表佢舊款?
如果我想有PIEZO 又有SPLIT COIL有咩MODEL推介?
要自己拎去改
prs custom22 24d貨
有d有跟split coil有d無
係好on9
下.....咁睇黎我都係要去TOM LEE逐支睇清楚同試......
揀色揀top揀手感先
Yes,包括Kemper Amps

另外如果想有接近原音,有實體Amp,又唔可以大聲,可以考慮Universal Audio OX,我覺得比effector modeling好(始終係經真amp出)
OX係Speaker / Mic Modeling可以唔用cabinet,只要amp head or 只用combo amp的speaker out,可以出到幾高質素既音色

不過其實所為的原音,都係指模擬音箱收音的音色,始終唔係出"真"amp的聲
me 等佢出8個制版先upgrade..不過就算出都有撚排先買到。
我上年已經入FC-12 waiting list..到而家都未到我》。。
舊款都有split 只係無得獨立split
佢用Ibanez果種5 way blade switch.

有得獨立switch嘅係第二個model
叫P24-08
Uni.sound都未有得留。因為佢哋啲貨都係同魔方拎。
魔方而家連FC-6同FC-12都未開始收訂...
呢枝好少見
咁FM3係咪姐係勁過又平過AX8?
新手唔識睇有咩分別
出咗唔夠1年
Yes. 暫時睇除咗無咁多footswitch之外全部比AX8好。
有可能之後會出個full size版 定價應該會比AX8高

就咁睇spec FM3比AX8主要好嘅地方

1. color screen
2. CPU勁咗(但唔知可唔可以行2個amp block. AX8只可以行一個per preset. AXE-FX 系列可以用2個amp block)
3. 個modeling engine係行最新嘅ARES. AX8最後嘅firmware都仲係行緊上一代嘅Quantum, Cliff話舊嘅CPU唔夠力行ARES.
AXE-FX2 XL有upgrade ARES firmware但係係閹割版。因為唔夠CPU行。

Quantum 同ARES 我個人實測,分別唔算非常大。但的確有分別
ARES最大分別係明顯清晰啲

Well.....
唔知要等到幾時先買到 好期待
同一個processing power。 都係得一個amp block。。
即係無咩分別
笑了 即係轉amp都係會lag機
Yessss
processing power 係指邊方面?同cpu個分別係咩?
同埋用一個/用兩個amp block 即係點?我連amp block係咩意思都唔知
完全唔識gear 嘢真心求解
你幻想下,一個scenario即係你身處嘅一間band房,叫FXii嘅band房好大間,可以同時放兩隻amp,一踩個腳掣就可以即時轉做另外嗰隻amp

但叫ax8嘅band房好細間,剩係放得一隻amp,你想彈彈下換amp就要抿cable,搬另再隻amp入黎,再插番amp先可以繼續彈

Processing power就係解作部機同時可以run幾多野(間band房放到幾多gear),而amp block就係會佔用processing power嘅其中一個元素(夠唔夠位放)

Fxii夠processing power,可以同時run到兩隻amp,所以可以即時轉amp, 但ax8唔夠,一轉amp就要攞走本身嗰隻,再load新嗰隻amp先可以完成轉amp呢個動作
佢咁樣出法,會唔會似想完結AX8個歷史任務
以後入門就細版FM3,另外出隻加長版processing再加強的model,價錢又可以再加貴過AX8,要再強就係FX3
巴打解釋得好好
應該唔係。頭先係forum 都有人咁問。
Cliff 答話唔係唔想出pedalboard 版fx3
但問題係散熱搞唔掂。所以先唔出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞