結他/Amp/Pedal’s 新聞, 歷史, 冷知識趣談 (4)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
散熱搞唔掂咁誇張,就黎effector都要水冷
其實復雜情度已經去到電腦級數
放心啦 實有廠出專for fx3 midi
(淨係去弘記試過GE200,有改良請更正)

Mooer比我嘅感覺係個使用體驗唔夠舒服,聲膠

但身邊有人話GE系列玩hi gain其實好聲過清/少拆聲

同埋上年買過Mooer Radar,佢個電腦editor software都幾lo fi下

但GE300同ax8都唔同price range,我覺得又冇得架硬比嘅,除非GE300真係物超所值,連聲同各樣體驗都好過ax8,咁我先會去諗GE300 / ax8 二選一會要邊隻
唔該晒巴打
有時真係唔知要點學呢方面嘅知識
真係靠煲番黎我由零開始去到依家浸左兩年幾,仲有大把野未識

不過研究gear同時都要記得練野

同埋睇多啲,做多啲research先好買野,交少好多學費
識唔識setmidi
未玩過midi 師兄加油 有互聯網冇野做唔到的
就係搞唔掂
琴晚頂唔順send email問disaster area

mayones都出strat type
ge300依家幾錢左右
預訂價四千九找返幾十蚊
Mayones 其實第一批出嘅guitar 就係Strat Style

Mayones 本來係做傢俬的, 之後突然無啦啦做Guitar.
但質素好差, 所以都係做平嘢多。類似啲大陸不知名牌子果啲

之後開始提高質素,2000年開始會spondser d metal band.
我第一次認識Mayones 就係當時佢哋出咗幾款signature guitar比Kataonia 結他手Blackheim . 當時Mayones 都未正式出名。

係許到11,12年開始。 Periphery or Djent band in general 佢哋開始用Mayones 之後Mayones 就爆紅。Mayones 亦係12定13年開始瘋狂加價.

我買嘅第一支Mayones同第二支嘅價錢差接近一倍
其實邊度有咁多有經驗師父
多到市場食唔晒
mayones聽人講依家d質素都係撞手神, 真?

因為一直都想買支regius
呢個世代咁多細廠,其中又有好多師傅係做過大廠可能至少四五年,食過夜粥先出黎自立門戶

而且歐美日本呢啲地方人大地大,淨係做local生意嘅結他廠都唔少,你要學藝真係唔係咁難

加埋Mayones都至少有20年,仲要玩hifi metal路線,咁嘅標價同定位我唔覺得一句「邊到咁多有經驗師父」就可以當冇野
都唔係呀。而家呢幾年嘅質素都好穩定。
不過而依家個價錢嚟講。其實唔太抵玩。
最近睇緊strandberg同佢, strandberg依家抵唔抵玩?
睇你接唔接受中國或者印尼做。其實如果玩Metal Strandberg真係唔錯。
我係日本試咗幾支都好Ok。 又好彈又輕。亦非常"恒"

但有好多人對非美國或者歐洲做好有偏見。所以睇自己啦
而家唔知仲有冇瑞典做嘅Custom Shop. 無咩留意
不過有都40k+ 同埋waiting list應該都ok長
至少4 5年夠唔夠經驗
我諗住全部都係gibson
fender果d custom師父先夠咋

nash就無靈魂 shabat就一般
mayones啱先話加勁貴
咁加勁貴姐係性價比低
ta 以前90年代都係好一般
早幾年ta倔起
utube成日比prs同ta
個個都話ta太貴 色唔夠prs靚
但而家prs加到咁貴 qc一般
又變左ta 3皮custom有靚top抵
ta就肯定夠經驗值囉
有無聽過plek技術 係咪咁重要同必需
重要
但都要人手工配合
唔係就好似Gibson咁plek完都冇料到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞